Innovasjon NorgeInnovasjon NorgeInnovasjon Norge

Vestland befester statusen som klyngefylke

Del

I dag ble det klart at Ocean Hyway Cluster Florø blir løftet til nivået for viderekomne klynger i det nasjonale programmet for næringsklynger, Arena Pro. Samtidig får NCE Media i Bergen støtte i det nye programmet for modne klynger.

I tillegg til disse to, ble det klart at ti andre klynger har fått fornyet status eller blir tatt opp i klyngeprogrammet Norwegian Innovation Clusters, som Forskningsrådet, Siva og Innovasjon Norge står bak. Flere av de nye klyngene har hovedsete andre steder, men har medlemmer i Vestland.

Ocean Hyway Cluster med base i Florø involverer hele verdikjeden for hydrogenbaserte løsninger for maritim næring. Klyngen har 95 medlemmer. De ønsker at Norge skal bli ledende på maritim hydrogen ved å bygge fundamentet for et nytt industrielt løft. Medlemmene i klyngen har gjennomført mange forprosjekter og utviklingsprosjekter som skal videreføres.

NCE Media i Bergen får støtte fra det nye delprogrammet for modne klynger. Målet er å utnytte kompetansen og infrastrukturen klyngene har utviklet over tid. Dermed får de en mulighet til å gjennomføre større industrielle løft som bidrar til omstilling og utvikling av næringslivet.

- Dette er en viktig del av regjeringens næringspolitikk for å skape lønnsomme og attraktive jobber i hele landet. Klyngene har stor betydning for bedriftene som deltar og for lokalsamfunnene. Når bedrifter samarbeider på denne måten kan de lettere drive felles forskning og utvikling, og dele kunnskap og kompetanse. Klyngene er gode verktøy for å styrke omstillingsevnen i norsk næringsliv, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

- Dette er klynger i framtidsrettede næringer som fornybar energi og havbruk som vil bidra til vekst, utvikling og nye arbeidsplasser i hele landet. I år vil også mindre nettverk innen havbruk på Helgeland og helse på Innlandet få tilgang til kompetansen som ligger i eksisterende klynger. Dette er en ny måte å jobbe på og det blir spennende å følge med på resultatene, sier kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram.

Om Klyngeprogrammet Norwegian Innovation Clusters:

Nærings- og fiskeridepartementet og Kommunal- og distriktsdepartementet finansierer programmet, mens Innovasjon Norge, i samarbeid med Norges forskningsråd og Siva, er ansvarlig for å drive det. For 2021 finansieres klyngeprosjektene med 192 millioner kroner.

Det er i alt 44 klynger med i programmet Norwegian Innovation Clusters.

Bilder fra arrangementet blir tilgjengelig på Norway Brand Centre. Foto er Tom Hansen, Innovasjon Norge.

Kontakter

I Innovasjon Norge: Kjetil Svorkmo Bergmann, kjber@innovasjonnorge.no, telefon 908 20 918
I Siva: Preben Sandborg Røe, preben.sandborg.roe@siva.no, telefon 901 25 773
I Forskningsrådet: Vivill Vinsrygg, vv@forskningsradet.no, telefon 957 00 450

Om Innovasjon Norge

Innovasjon Norge
Innovasjon Norge
Akersgata 13
0158 Oslo

22 00 25 00http://www.innovasjonnorge.no

Vi bidrar til nyskaping i næringslivet, bærekraftig vekst og eksport for konkurransedyktige norske bedrifter, og utvikling i distriktene. Vi profilerer norsk næringsliv og Norge som reisemål. 

Følg pressemeldinger fra Innovasjon Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Innovasjon Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Innovasjon Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom