Verdensberømt vikingskip kastes ut av Haugesund kommune

Del

Verdens største vikingskip, Draken Harald Hårfagre, ble bygget på Vibrandsøy ved Haugesund. Skipet har siden 2009 hatt en base på øya, og det er investert store summer i maskiner, utstyr og ombygging av lokalene for å huse det massive vikingskipet. Uten noen dialog og forvarsel har Haugesund kommune nå sagt opp leieavtalen med organisasjonen og skipet vil dermed stå uten hjemhavn. – Det føles som et slag i ansiktet, sier daglig leder Emanuel Persson.

Verdens største vikingskip Draken Harald Hårfagre ved ankomst til New York 2016. Photo: Peder Jacobsson
Verdens største vikingskip Draken Harald Hårfagre ved ankomst til New York 2016. Photo: Peder Jacobsson

Draken Harald Hårfagre, verdens største vikingskip bygget i moderne tid, ble bygget i Haugesund på Vibrandsøy i årene 2009-2012. Etter år med prøvesegling og trening, ble det satt seil i 2016 for å seile over Atlanterhavet i kjølvannet av Leif Erikson. Den eventyrlystne ekspedisjonen ble rost og lagt merke til av organisasjoner, medier og mennesker fra hele verden.

I dag fungerer skipet som ambassadør for Ocean Science & Innovation i samarbeid med bl.a. FN og verdenskjente Scripps Ocean Institute i California. Skipet har også gjort anerkjente PR-turer i USA i samarbeid med bl.a. den norske ambassaden og det norsk-amerikanske handelskammeret for å markedsføre norske interesser i utlandet. Norges ambassadør i USA, ambassadør Kåre Aas, kåret Drakens havnestopp i Washington D.C. 2018 som den beste markedsføring av Norge noensinne i USA.

Selv etter skipet forlot Haugesund i 2016, har organisasjonen fortsatt å leie lokalene på Vibrandsøy for å kunne lagre og reparere skipet når hun kommer hjem til Haugesund. Nå har Haugesund kommune plutselig uten varsel sagt opp avtalen med organisasjonen, og det forventes å flytte ut på kort tid.

– Det føles som et slag i ansiktet. Her har vi seilt til den andre siden av Atlanterhavet og blir tatt imot med åpne armer uansett hvor vi kommer. Samtidig blir vi nå bokstavelig talt kastet ut på gaten i Drakens hjemby, sier Emanuel Persson, daglig leder & ekspedisjonsleder for skipet.

– Det er også ironisk at vi for tiden er i samtaler med et av de store TV-selskapene om en TV-serie om Draken som skal sendes over hele verden i flere sesonger. Skipets retur hjem til Haugesund ville være den store finalen, et hjem som vi nå ikke lenger har tilgang til, avslutter Emanuel Persson.


Utmerkelser og presseomtale:

The Leif Erikson Exploration Award 2016
The Leif Erikson Exploration Museum Húsavík, Island

“The Culture Event of the Year 2016”
 The New Yorker

“One of the most inspiring adventures of the year”
 The Guardian

Social media @drakenhh:

Featured in:

For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.Draken sailing in North Sea stormVideokanal

Kontakter

Bilder

Verdens største vikingskip Draken Harald Hårfagre ved ankomst til New York 2016. Photo: Peder Jacobsson
Verdens største vikingskip Draken Harald Hårfagre ved ankomst til New York 2016. Photo: Peder Jacobsson
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde
Photo: Viking Nilsson
Photo: Viking Nilsson
Last ned bilde

Dokumenter

Lenker

Om Viking Kings AS

Viking Kings AS
Haraldsgata 110
5527 Haugesund

http://www.drakenhh.com

Skipet Draken Harald Hårfagre drives av Viking Kings AS. Skipet er verdens største vikingskip bygget i moderne tid. Hun ble bygget i Haugesund på Vibrandsøy i årene 2009-2012. Etter år med prøvesegling og trening, ble det satt seil i 2016 til å seile over Atlanterhavet i kjølvannet av Leif Erikson. Den eventyrlystne ekspedisjonen ble rost og lagt merke til av organisasjoner, medier og mennesker fra hele verden. I dag fungerer skipet som ambassadør for Ocean Science & Innovation.

Følg pressemeldinger fra Viking Kings AS

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Viking Kings AS på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.