Universitetet i Bergen (UiB)

VERDENS TOBAKKSFRIE DAG 2021: Gutter som røyker i puberteten kan skade framtidige barn og kanskje barnebarn – selv om de stumper røyken lenge før graviditeten

Del
Ungdomsrøykingen kan få negative helsekonsekvenser for neste generasjon, viser en studie fra Universitetet i Bergen. Det gjelder særlig unge gutter.
Cecilie Svanes. Foto: UiB
Cecilie Svanes. Foto: UiB

– Røyker du før du er 15 år, kan det få konsekvenser for barna dine i framtiden, sier professor ved Senter for internasjonal helse ved UiB, Cecilie Svanes.

Studien er nylig publisert i The European Respiratory Journal, og konkluderer med at de som røyker i puberteten har større risiko for å få barn -og muligens også barnebarn- med nedsatt lungekapasitet og lungeproblem som astma.

– Det er altså ikke bare din egen helse du setter i fare ved å røyke som ungdom, det er også dine framtidige barn, sier Svanes.

Forskerne tror det henger sammen med at det foregår voldsomt store endringer i kjønnscellene i en pubertal kropp – spesielt hos guttene. Røykingen kan føre til epigenetiske endringer i kjønnscellene som slår til den dagen ungdommene er blitt voksne og skal føre genene videre. Det kan altså bli barnets problem, selv om foreldrene har vært nikotinfrie i mange år. Dataanalyser av mors røyking i svangerskapet antyder at det kan føre til helseproblemer også for framtidige barnebarn.

Også e-sigaretter og snus

Analyser av mus viser at bruk av nikotin – som i snus og e-sigaretter - kan føre til helseproblemer hos flere generasjoner.

– Når vi ser på den økende bruken av e-sigaretter og snus blant unge menn og kvinner, er det utrolig viktig i et folkehelseperspektiv å være bevisst på disse konsekvensene, sier Svanes.

Studien er basert på data fra de store internasjonale studiene RHINESSA, RHINE og ECRHS.

 

Kontakter

Professor ved Senter for internasjonal helse, UiB, Cecilie Svanes

Cecilie.Svanes@uib.no / 908 92 762

Bilder

Cecilie Svanes. Foto: UiB
Cecilie Svanes. Foto: UiB
Last ned bilde
Illustrasjon. Designer: Nuria Baez Chocron
Illustrasjon. Designer: Nuria Baez Chocron
Last ned bilde

Lenker

Om Universitetet i Bergen (UiB)

Universitetet i Bergen (UiB)
Universitetet i Bergen (UiB)
Postboks 7800
5020 Bergen

+47 55 58 00 00http://www.uib.no

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom