Avinor

Verdens største digitale tårnsenter har åpnet i Norge

Del

Onsdag 1. juni markerte Avinor, Kongsberg Gruppen og statssekretær Jakob Bjelland åpningen av verdens største fjernstyrte tårnsenter i Bodø.

Foto: Avinor
Foto: Avinor

Det nye senteret ligger i et helt nytt bygg, hvor det i første omgang skal fjernstyres 15 tårn ved tilsvarende antall lufthavner. Allerede nå fjernstyres fire lufthavner fra det digitale tårnsenteret i Bodø. Dette er Røst, Vardø, Hasvik og Berlevåg.

- Endelig er vi i operativ drift ved det flotte, nye bygget vårt i Bodø. Dette er nok en milepæl for Avinor og vi gleder oss til å kunne utvikle driften videre fra det som er verdens største fjernstyrte tårnsenter. Dette er et resultat av et godt samarbeid mellom norsk industri og luftfarten, hvor man har benyttet militær teknologi i sivil luftfart. Kongsberg Gruppen og Indra Navia har i denne forbindelse være gode samarbeidspartnere. I tillegg vil jeg gi en honnør til alle våre ansatte som har bidratt til at Avinor sitt Remote Towers-program har blitt en suksess, sier konsernsjef Abraham Foss i Avinor.

Opplever stor interesse fra utlandet
Dagens åpning betraktes også som en viktig milepæl i Kongsberg Gruppen.

- Dette er en betydelig milepæl og viser hvordan vi i Norge kan ta frem avansert teknologi for å løse de mest krevende og sikkerhetskritiske operasjoner. Den fjernstyrte tårnløsningen som i dag settes i full drift i Bodø er basert på avansert kamera-, sensor- og kommunikasjonsteknologi fra forsvarsindustrien. Løsningen som alle partnere i fellesskap har utviklet har et betydelig eksportpotensial, og vi opplever allerede stor interesse og etterspørsel for løsningen internasjonalt, sier Geir Håøy, konsernsjef i Kongsberg Gruppen.   

Fire nye lufthavner fjernstyres i 2022

I juni skal Mehamn og Røros etter planen overføres til fjernstyret-drift, mens Rørvik og Namsos skal overføres i løpet av september. Det betyr at Avinors fjernstyrte tårnsenter vil drifte totalt åtte lufthavner innen utgangen av dette året.


Faktaboks

  • Avinor introduserte fjernstyrt tårndrift for første gang i 2019, ved Røst lufthavn.
  • Avinor har satt som premiss at tjenesten skal levere «like gode eller bedre» tjenester en tradisjonell tårndrift. Tjenesten er godkjent av Luftfartstilsynet.
  • Kongsberg Defence & Aerospace er hovedleverandør for teknologien ved Remote Towers Centre. Dette inkluderer avansert kamerateknologi som blant annet gjør det mulig å se i mørket, samt oppdage objekter som beveger seg på lufthavnen og i luftrommet. Dette er teknologi som vanligvis brukes i militære operasjoner.
  • Digital fjernstyrt tårndrift er ikke det samme som autonomi, og skal derfor ikke erstatte mennesker.
  • Den nye teknologien gjør det mulig for Avinor å drive en mer effektiv tjeneste ved at man bygger opp et fagmiljø i det nye senteret i Bodø. Det vil jobbe ca. 50 medarbeidere ved Avinors Remote Towers Centre i Bodø.
  • Indra Navia har levert ATM-systemet og kommunikasjonsløsningen

Nøkkelord

Kontakter

PressetelefonKun til bruk for journalister.

Vi svarer ikke på mediehenvendelser mellom kl. 21:00 - 06:30 med mindre det inntreffer større hendelser. For informasjon om flytrafikken ved våre lufthavner, se www.avinor.no, og velg flyplass.

Tel:+47 918 15 614presse@avinor.no

Bilder

Foto: Avinor
Foto: Avinor
Last ned bilde
Fra venstre: Geir Håøy, Konsernsjef KONGSBERG
Abraham Foss, Konsernsjef AVINOR
Jakob Bjelland, Statssekretær, Samferdselsdept
Foto: Avinor
Fra venstre: Geir Håøy, Konsernsjef KONGSBERG Abraham Foss, Konsernsjef AVINOR Jakob Bjelland, Statssekretær, Samferdselsdept Foto: Avinor
Last ned bilde

Lenker

Om Avinor

Avinor
Avinor
Dronning Eufemias gate 6
0191 Oslo

+47 67 03 00 00https://avinor.no

Avinor har ansvar for 43 statlig eide lufthavner, og flysikringstjenesten for sivil og militær luftfart i Norge. Dette nettverket binder Norge sammen - og Norge sammen med verden.

Avinor er en drivkraft i miljøarbeidet i luftfarten og en pådriver for å redusere de samlede klimagassutslippene fra norsk luftfart. Selskapet har en ledende rolle i arbeidet med utvikling av el-fly, og leveranse av biodrivstoff til fly.

Avinor bidrar hvert år til 50 millioner sikre og effektive flyreiser. Om lag halvparten av disse er til og fra Oslo lufthavn.

Rundt 3.000 medarbeidere har ansvar for å planlegge, bygge ut og drive et samlet lufthavn- og flysikringssystem. Avinors virksomhet finansieres gjennom luftfartsavgifter og salg på flyplassene.

- Avinors offentlige journal

Følg pressemeldinger fra Avinor

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Avinor på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Avinor

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom