UiO - Det odontologiske fakultet

Verdens kariesfriedag onsdag 14. oktober

Del
På verdensbasis er karies en av de mest utbredte sykdommene som finnes. Og selv om vi i Norge har bedre munnhelse enn mange andre land, er karies også et problem hos oss.

       –  I årets kampanje fokuseres det på at karies kan ramme på tvers av generasjoner, sier professor Alix Young Vik  på Det odontologiske fakultet ved UiO. Hun fronter den globale kampanjen her i Norge. For alle kan få karies, sier hun, men sykdommen kan få ulike konsekvenser avhengig av hvor i livet man er.

           –  Mange tror kanskje feilaktig at karies hovedsakelig er et problem hos barn og unge. Men karies kan også være et stort problem blant eldre og kronisk syke, fordi dette er grupper som ofte bruker mye medisiner, forklarer Vik. Vi vet at medisinbruk ofte fører til munntørrhet, og når man får mindre spytt i munnen, har man også mindre beskyttelse mot kariesangrep. Andre sårbare grupper i samfunnet kan også være i risikosonen for å få karies, da disse ofte har dårlig generell helse, noe som vanligvis innebærer at også munnhelsen er dårlig.

– Det viktigste budskapet for å beskytte seg mot karies ung som gammel er å huske 2 x 2, sier professor Alix Young Vik: Puss tennene i to minutter, to ganger daglig med fluortannkrem!

Her kan du lese mer om den internasjonale kampanjen

Nøkkelord

Bilder

Om UiO - Det odontologiske fakultet

UiO - Det odontologiske fakultet
UiO - Det odontologiske fakultet
Geitmyrsveien 69
0455 Oslo

22852000http://www.odont.uio.no/

Følg pressemeldinger fra UiO - Det odontologiske fakultet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det odontologiske fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UiO - Det odontologiske fakultet

Skreddersydd kreftbehandling21.6.2017 11:54:21 CEST | Pressemelding

I Norge er det stadig flere som rammes av munn og halskreft. Forekomsten har økt de siste årene mens dødeligheten har forblitt uendret. Cisplatin er en av de vanligste cellegiftene å gi til denne pasientgruppen. I begynnelsen av behandlingen virker cellegiften bra, men etter hvert vil de fleste pasientene oppleve at svulsten utvikler resistens mot denne cellegiften og prognosene for overlevelse blir da svært dårlig. Forskerne Jian Gao og professor Trond Sundby Halstensen har prøvd å finne mekanismen bak denne resistensen.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye