Verdens CCS-eksperter samles i Trondheim for å dele kunnskap

CCS, også kalt CO2-håndtering eller karbonlagring, er en teknologi som fanger, transporterer og lagrer CO2. CCS er en aktuell teknologi for å få ned utslipp av CO2 fra store industrier, som kraftverk, olje – og gassanlegg, stålverk og sementfabrikker.
I fjor lanserte FNs klimapanel en rapport som viste at CCS er en teknologi som kommer til å bli avgjørende for å nå klimamålene i Parisavtalen.
- Å nå klimamålene handler om å ta globalt ansvar, og ingen kan gjøre dette alene, sier Nils Røkke, bærekraftdirektør i SINTEF og leder for TCCS-10.
– Verdens CCS-forskere møtes i Trondheim for å diskutere hvordan vi kan få fortgang i å lykkes med fullskala CCS som er helt avgjørende for å nå klimamålet i tide, sier Røkke.
Vil du bidra til at verden lykkes med CCS bør du melde deg på nå
- På konferansen ser vi at internasjonalt ledende aktører fra industri, forskning og forvaltning deltar. Det er fordi dette er den mest effektive måten å holde oversikt over hva som foregår, og et sted for å initiere de mye mulighetene, sier Mona Mølnvik som leder FME Norwegian CCS Research Centre (NCCS), som arrangerer konferansen på vegne av SINTEF og NTNU.
SINTEF og NTNU har jobbet med CCS-teknologi i flere tiår sammen med norske og internasjonale industrielle aktører og forskere. I Trondheim utvikles nye metoder og teknologier, blant annet ved bruk av ECCSEL laboratoriet for fangst, transport og lagring av CO2.
- Jobber du i en bedrift som vil redusere sine CO2-utslipp, er leverandør eller er du beslutningstager og vil vite mer om CCS og møte relevante fagpersoner? Ja, da bør du melde deg på TCCS-10, oppfordrer Mona Mølnvik.
Norge har planer om å få på plass det som kan bli Europas første industrielle CO2-håndteringsprosjekt. Prosjektet blir kalt det norske fullskalaprosjektet.
- Mange industrier kan ikke nå nullutslipp av CO2 uten CCS. Å realisere CCS krever stor nasjonal innsats, men vi er også helt avhengig av internasjonalt samarbeid. Derfor er TCCS-10 en viktig møteplass for å drive CCS et steg nærmere storskala kommersialisering, sier Mona Mølnvik.
- Mange hevder at CCS og andre klimatiltak er dyrt. Da svarer jeg at de dyreste klimatiltakene er de vi ikke realiserer, sier Nils Røkke. – Jeg håper mange vil komme til Trondheim å engasjere seg og delta for å bidra til å få realisert CCS.
I løpet av konferansen vil det være cirka 150 presentasjoner og 100 vitenskapelige posters. "SINTEF and NTNU CCS Award" vil også bli utdelt. Konferansen skjer samtidig som NTNUs Big Challenge Science Festival. Som en avslutning til konferansen inviteres cirka 150 deltagere til en Mission Innovation CCUS Workshop.
Les mer om TCCS-10 www.tccs.no
Kontakter
Rune Aarlien
+47 930 08 902
Rune.Aarlien@sintef.no
Bilder



Lenker
Om SINTEF
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Slik sikrer du god overvannshåndtering i småhusområder3.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
En ny veileder fra SINTEF beskriver valg og drift av overvannsløsninger i boligstrøk. Den kan også brukes av personer uten fagbakgrunn.
Søker løsninger for å utnytte nettkapasiteten i nord bedre31.3.2025 08:13:00 CEST | Pressemelding
Nettselskap, kraftprodusenter og teknologiutviklere jobber sammen med klyngen Energi i Nord, Berlevåg kommune og SINTEF Energi for å løse utfordringer med lav kapasitet i strømnettet i Øst-Finnmark.
Betong med karbonfangst reduserer klimautslippene betydelig24.3.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
En ny studie viser at bruk av karbonfangst i sementproduksjon kan redusere klimautslippene fra byggeprosjekter betydelig.
Klart for Nasjonalt fuktseminar 20255.3.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Hva skjer når KI møter takstmannen? Og forsvinner forsikringsdekningen når muggsoppen begynner å vokse? Dette er noen av spørsmålene du får svar på 9. april på Ullevål.
Gjentar suksessen med kurs i praktisk bygningsfysikk24.2.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Torsdag 3. april kan du lære om materialvalg og detaljløsninger knyttet til fuktsikring, varmeisolering og lufttetthet hos SINTEF i Oslo.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom