Verden svikter barns rett til et godt liv og et klima verdig deres framtid
Ingen land i verden klarer å beskytte barns helse, miljø og fremtid tilstrekkelig, ifølge en ny rapport. Mens Norge topper listen over barns sjanse til god helse, havner vi nesten på bunn når det gjelder å beskytte barns rett til et godt klima i fremtiden.

UNICEF, Verdens helseorganisasjon (WHO) og The Lancet har satt ned en kommisjon på 40 eksperter på barn og unges helse, som står bak rapporten «A Future for the World’s Children?». De mener at helsen og fremtiden til alle barn og unge verden over er truet. Det gjelder alt fra økologisk nedbryting, klimaendringer og eksplosiv markedsføring av usunn mat og drikke.
– Til tross for enorm bedring av barns helse de siste 20 årene, har denne stagnert, og kan i verste fall reverseres. Klimaendringer, skadelig markedsføring og overvekt er noen av de nyere og største truslene mot barna våre, trusler som kun få generasjoner tilbake var utenkelige, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Camilla Viken.
Rapporten inkluderer en ny global indeks hvor 180 land sammenlignes innenfor barns utviklingspotensial. Det inkluderer alt fra barns overlevelse, trivsel, helse, utdanning og ernæring, til bærekraft, rettferdighet og inntektsgap.
Norge på topp – og på bunn
Indeksen viser at barn i Norge, Sør-Korea og Nederland har den største sjansen til overlevelse og en god oppvekst, mens barn i den Sentralafrikanske republikk, Tsjad, Somalia, Niger og Mali står overfor de største utfordringene. Samtidig, når CO2-utslipp per innbygger blir målt, faller de tre øverste landene dramatisk. Norge rangerer på 156.-plass på listen, med Nederland som 160 og Sør-Korea på 166.-plass. Hver av disse landene slipper ut 210% mer CO2 per innbygger enn målet hvert land har satt for 2030. USA, Australia og Saudi Arabia er blant de ti verste.
Rapporten viser at mens de fattigste landene må gjøre mer for barns muligheter til bedre og sunnere liv, så truer enorme karbonutslipp framtiden til alle barn. Om den globale oppvarmingen går over 4°C innen 2100, slik som dagens prognoser viser, vil det føre til enorme helseutfordringer for barn. Noen av konsekvensene er økende havnivå, hetebølger og en voldsom eskalering av sykdommer som malaria og denguefeber, og underernæring.
– Over 2 milliarder mennesker lever i land der utviklingen hindres av kriser, konflikter og naturkatastrofer – problemer som blir mer og mer koblet til klimaendringer. Mens mange av de fattigste landene har blant de laveste CO2-utslippene, er det dem som påvirkes mest av de tøffeste konsekvensene forårsaket av et klima i rask endring, sier Viken.
De eneste landene som er på vei til å nå utslippsmålene innen 2030, samtidig som de gjør det relativt bra (innenfor topp 70) på barns utviklingspotensial, er: Albania, Armenia, Grenada, Jordan, Moldova, Sri Lanka, Tunisia, Uruguay og Vietnam.
Markedsføring av usunn mat: en helsetrussel
En annen trussel som rapporten viser til, er ekstrem markedsføring av usunn mat og drikke rettet mot barn. Eksponeringen av slik reklame fører til kjøp av usunn mat og drikke, som igjen kobles til den enorme økningen blant overvektige barn verden over. Antallet overvektige barn og unge har ellevedoblet seg siden 1975 – fra 11 millioner til 124 millioner i 2016.
– Ekspertene viser til at bransjenes selvregulering ikke fungerer. En nyere studie som så på dette i 79 land, viste at der bransjen selv regulerer markedsføringen, som i Norge, gikk salget på usunn mat opp. Men i land der dette er lovbestemt, gikk det ned. Vi må ikke glemme at barn har rett på god helse, og at maten de får i seg henger direkte sammen med livskvaliteten, sier Viken.
Ifølge UNICEF-rapporten om barns feilernæring lagt fram høsten 2019 er Norge blant landene som har sett en økende trend blant overvektige barn. I 2016 var 27 prosent av barn og unge mellom 5 og 19 år, overvektige.
Krever handling
For å beskytte barn ber kommisjonen bak rapporten om en ny global bevegelse drevet av og for barn:
- Stopp CO2-utslippene så fort som overhodet mulig, for å sikre at barn har en framtid på denne planeten
- Sett barn og unge i sentrum i innsatsen for en mer bærekraftig utvikling
- Nye lover og investeringer i alle sektorer som fokuserer på barns helse og rettigheter
- Inkorporer barns meninger i lovbestemmelser
- Styrk nasjonale reguleringer av skadelig markedsføring
Redaktør i The Lancet, Dr. Richard Horton, kaller dette vår tids største prøvelse.
– Muligheten er stor. Beviset og verktøyene er tilgjengelig. Fra statsoverhoder til lokale myndigheter, fra FN-ledere til barn selv, ber kommisjonen om starten på en ny æra for barn og unges helse. Det vil kreve mot og forpliktelse for å levere. Det er vår generasjons største test, sier Horton.
– Det er på tide å tenke nytt om barns helse, en ny tidsalder der enhver regjering sørger for at barns ve og vel kommer foran alt annet, sier Viken.
Nøkkelord
Kontakter
Nina HolandKommunikasjonsrådgiver
Tel:482 21 775nina.holand@unicef.noBilder

Om UNICEF Norge
Følg saker fra UNICEF Norge
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UNICEF Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra UNICEF Norge
8 av 10 nordmenn ønsker rettferdig fordeling av covid-19-vaksinen18.12.2020 06:00:00 CET | Pressemelding
De fleste nordmenn mener det er viktig at covid-19-vaksinen fordeles rettferdig i verden. Åtte av ti svarer dette, i en ny undersøkelse for UNICEF Norge.
Ungdom i Norge om koronalivet – ny rapport overrakt statsminister Erna Solberg15.12.2020 15:00:00 CET | Pressemelding
Alle har snakket om barn og unges sårbarhet under nedstengingen, men de unge selv har i liten grad blitt spurt og tatt med på råd. Nå har UNICEF Norge samlet 532 norske ungdommers meninger i en rapport som statsminister Erna Solberg tok imot 15. desember.
FN-organisasjoner engasjerer graffitikunstnere i Oslo for å skape oppmerksomhet om flyktningbarn9.12.2020 07:00:00 CET | Pressemelding
Fra og med i dag, og gjennom hele desember kan alle som går forbi Fridtjof Nansens plass ved Rådhuset i Oslo oppdage en graffitimalt container i flunkende farger. Den er plassert der av UNHCR, FNs flyktningorganisasjon, og UNICEF, FNs barnefond, som sammen ønsker å skape økt oppmerksomhet omkring det store antallet barn i verden som har blitt tvunget til å flykte fra sine hjem.
En av fire nordmenn tror koronasituasjonen vil påvirke barnas jul negativt1.12.2020 14:13:54 CET | Pressemelding
Nesten hver fjerde nordmann (24 prosent) opplever at koronasituasjonen i stor grad påvirker deres evne til å gi egne barn den førjulstiden og julen de fortjener.
Rapport: Små kommuner satser mest på barn og unge, men store forskjeller12.11.2020 07:00:00 CET | Pressemelding
Det er store forskjeller i hvordan norske kommuner prioriterer tjenester for barn og unge. Små kommuner med store driftsbudsjett, leverer best. Åtte av de ti kommunene på topp har et innbyggertall på under 5.000, viser Kommuneanalysen 2020.
Ny tjeneste skal løfte norske barn og unges stemmer2.11.2020 14:14:55 CET | Pressemelding
UNICEF Norge lanserer et nytt konsept for barn og unge, som lar dem delta i samfunnsdebatten og uttrykke sin mening. En rapport vil så sammenfattes og overleveres regjeringen.
UNICEF skal anskaffe en halv milliard sprøyter til covid-19-vaksinene før 202119.10.2020 16:36:41 CEST | Pressemelding
Mens verden venter på en godkjent covid-19-vaksine, jobber UNICEF på spreng for å forberede nesten 100 land på å kunne ta den imot. Til det trengs det blant annet milliarder av sprøyter.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom