Norsk institutt for naturforskning - NINA

Vellykket utsetting av 30 norske havørn i Irland og Spania

Del
Sommerens utsetting av havørn fra Norge i Irland og Spania er en milepæl i gjenetablering av arten i Europa.
Irlands første havørntrillinger - født av norske foreldre. Foto: Damien Clarke.
Irlands første havørntrillinger - født av norske foreldre. Foto: Damien Clarke.

21 norske havørnunger ble i sommer satt ut i Irland og snart slippes ni fri i Spania. 

– Utsettingene er milepæler i gjenetableringen av arten fordi de styrker den gjenetablerte bestanden i Irland, og etablerer en ny kjernebestand av arten på Spanias atlanterhavskyst – den første på de nær 150 årene siden arten ble utryddet der, sier Duncan Halley, forsker i Norsk institutt for naturforskning (NINA). 

Norsk havørn har tidligere bidratt til å reintrodusere havørn i Skottland, noe som har blitt en kjempesuksess, med 150 par! Etterkommere av norske fugler satt ut i Skottland brukes nå også til å gjeninnføre arten til sør-England.

– Med tidligere gjeninnføringer i Skottland fra Norge, og en ny gjeninnføring sør i England med bruk av fugler klekket i Skottland, er norske havørner godt på vei å gjenetablere arten på hele av dets tidligere utbredelse på Europas Atlanterhavetskysten, sier Halley.

Myk overgang

Havørnungene ble fløyet fra Norge til Irland og Spania tidlig i sommer, og har siden tilbrakt sommeren i innhegninger, mens de har vokst og utviklet den nødvendige fjærprakten og muskelstyrken for å kunne fly. Samtidig har de fått hvert sitt satellittmerke, slik at vi kan følge med på hvordan de klarer seg etterpå. Både i Irland og Spania får ungene tilgang til matlagre mens de gradvis lærer å skaffe mat selv, som i naturen der de voksne havørnene fortsetter å dumpe mat i eller ved reiret etter at ungene har flyet. 

Midt i august kom øyeblikket alle i Irland har ventet på. Da ble de 21 unge havørnene sluppet fri i irsk natur – ved Shannon-elvemunningen, ved Lough Derg, i Waterford og i Killarney nasjonalpark. De spanske fuglene holdes i fangenskap noe lengre, i et stort felles bur som tillater full utvikling av flygeevnen samt sosiale adferd mellom ungene. Taket og en side av buret åpnes tidlig i oktober.

Vellykket reintroduksjon i Irland

Mellom 2007 og 2011 ble 100 unge havørn sluppet fri i Killarney nasjonalpark, og i 2012 skjedde det første hekkeforsøket på 100 år!

Den andre fasen av reintroduksjonsprosjektet ble iverksatt i fjor, da ti norske havørnunger ble satt ut i Irland. Hele ni av disse er fortsatt i live i år, og har spredd seg over hele Irland. En har sågar tatt turen til Skottland. 

Motivasjonen for å gjenintrodusere havørn er å bidra positivt til både naturmangfold og kulturarv i Irland, med positive ringvirkninger for turisme, økonomi og lokalsamfunn. 

Les mer om hvordan norske havørn bidrar til å styrke havørnbestanden i Irland.

Ny reintroduksjon i Spania

I tillegg stifter norsk havørn en ny bestand i Spania, nærmere bestemt i Asturias, på Atlanterhavets kyst nord på landet. 2021 er prosjektets første år, og du kan følge prosjektet på Facebook-siden Proyecto Pigargo. Det er planlagt å slippe ut 20 fugler til neste år, og flere deretter. På sikt gjenerobrer norske havørn hele Atlanterhavets kyst ned til Gibraltar!

For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.Norsk havørn gjenerobrer Atlanterhavskysten

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Irlands første havørntrillinger - født av norske foreldre. Foto: Damien Clarke.
Irlands første havørntrillinger - født av norske foreldre. Foto: Damien Clarke.
Last ned bilde
21 ørner ble hentet fra Norge til Irland tidligere i år. Her fra et norsk havørnreir. Foto: Duncan Halley / NINA.
21 ørner ble hentet fra Norge til Irland tidligere i år. Her fra et norsk havørnreir. Foto: Duncan Halley / NINA.
Last ned bilde

Om Norsk institutt for naturforskning - NINA

Norsk institutt for naturforskning - NINA
Norsk institutt for naturforskning - NINA
Høgskoleringen 9
7034 Trondheim

73 80 14 00http://www.nina.no

Følg pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk institutt for naturforskning - NINA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye