Framo

Velger Framos pumpesystemer til Norsk havteknologisenter

Del

Statsbygg har tildelt Framo en utviklingskontrakt for pumpesystemer til Norsk havteknologisenter som er under bygging for NTNU og SINTEF i Trondheim. Leveransen omfatter 96 pumper som skal pumpe enorme mengder vann for å skape havstrømmer i havbassenget ved forskningsanlegget.

En illustrasjon som viser dimensjonene på selve pumpeinstallasjonen. 3D illustrasjon, Framo/NagellD
En illustrasjon som viser dimensjonene på selve pumpeinstallasjonen. 3D illustrasjon, Framo/NagellD

– I antall pumper er dette det største enkeltanlegget vi skal levere til noensinne, sier salgssjef Terje Ljones i Framo Aquaculture.

Havbassenget ved forskningsanlegget er 60 meter langt, 50 meter bredt og 12 meter dypt, og gjør det mulig å teste store, komplekse konstruksjoner under realistiske forhold. Målet er å utvikle og prøve ut ny teknologi knyttet til havet, øke sikkerheten og effektiviteten til eksisterende løsninger, og styrke Norges posisjon som en ledende havteknologinasjon.

Enorme vannmengder
De hydrodynamiske laboratoriene ved senteret brukes til å simulere realistiske forhold på havet for å teste, utvikle, sikre og forbedre installasjoner som blant annet offshore konstruksjoner skip, fiskemerder og havvindturbiner, før de tas i bruk.

– Systemet vårt skal pumpe enorme mengder vann for å simulere havstrømmer sammen med realistiske bølger. Kapasiteten er på 225 kubikkmeter i sekundet, tilsvarende 810.000 kubikkmeter i timen. Det er omtrent dobbelt av normal vannføring i Nidelven. Det sier litt om kapasiteten, sier Ljones.

Stor fleksibilitet
Pumpesystemet er designet og utviklet ved Framos fabrikk på Flatøy utenfor Bergen. Dette er en del av en serie pumper med stor kapasitet og lave løftehøyder, som i utgangspunktet er utviklet for å betjene akvakulturanlegg med fisk i lukkede eller semilukkede anlegg. De energioptimaliserte pumpene blir installert i returkanaler i bassengveggen, med individuell turtallsstyring som gir stor fleksibilitet til å variere strømhastigheten i ulike dyp. Ordren omfatter også vannrettere foran og bak pumpen, frekvensomformere, installasjonsutstyr og et kontrollsystem som skal integreres med anleggets hovedstyring.

– Dette er den første kontrakten for den nye pumpemodellen SX1000, en permanentmagnetmotor-drevet pumpe som er basert på pumpesystemene vi har designet og utviklet for havbruksnæringen siden 2018. Pumpene har egenutviklet motor og propellblader. At vi nå får levere en stor serie, betyr også at vi kan investere mer i fabrikkene våre, optimalisere produksjonen og få opp en høyere leveringstakt. Med denne leveransen beviser vi at denne teknologien også er velegnet og konkurransedyktig i andre segmenter enn havbruk. At Statsbygg velger Framo, er også en stor anerkjennelse og en strålende referanse for oss som leverandør, sier Ljones.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Fra venstre Øyvind Hellan, Forskningsdirektør, SINTEF Ocean, Kjersti Skjelle Paulsen, Prosjektleder, Statsbygg, Terje Ljones, Salgssjef, Framo Aquaculture.
Fra venstre Øyvind Hellan, Forskningsdirektør, SINTEF Ocean, Kjersti Skjelle Paulsen, Prosjektleder, Statsbygg, Terje Ljones, Salgssjef, Framo Aquaculture.
Last ned bilde
Illustrasjon av det nye havbassenget.
Illustrasjon av det nye havbassenget.
Last ned bilde
En illustrasjon som viser dimensjonene på selve pumpeinstallasjonen.
En illustrasjon som viser dimensjonene på selve pumpeinstallasjonen.
Last ned bilde

Lenker

Om Framo AS

Framo AS er en pumpeprodusent lokalisert på vestkysten av Norge. Selskapet har tre fabrikker og et stort serviceanlegg alle lokalisert i nærheten til Bergen. Framo ble etablert i 1938 og er nå en verdensomspennende organisasjon med kontorer i åtte forskjellige land på tre forskjellige kontinenter. Selskapet har cirka 1.350 ansatte og er en ledende produsent av pumpeanlegg for tankskipmarkedet og offshore-industrien. I tillegg produserer Framo sugeankere for offshore vindturbiner og løsninger for fiskeoppdrett. Framo AS er en del av Alfa Laval Group, og Bergen er hovedkontor for marine pumpeanlegg. Besøk www.framo.com for mer informasjon.

Følg pressemeldinger fra Framo

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Framo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Framo

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom