SINTEF

Veikart skal gi grønnere anleggssektor

Del
Veikart for Grønn anleggssektor skal være et verktøy for å lede sektoren gjennom en grønn omstilling for å nå klima- og miljømål på kort og lang sikt.
I utviklingen av veikartet har forskerne sett på hvordan man kan påvirke klimafotavtrykket allerede i design- og planleggingsfasen av nye prosjekter. Illustrasjonsfoto: Trond Giæver Myhre/Pixabay
I utviklingen av veikartet har forskerne sett på hvordan man kan påvirke klimafotavtrykket allerede i design- og planleggingsfasen av nye prosjekter. Illustrasjonsfoto: Trond Giæver Myhre/Pixabay

Innen 2030 skal Norge i henhold til Parisavtalen redusere sine nasjonale klimagassutslipp med 50–55 prosent. For videre å kunne oppnå målene om et lavutslippssamfunn i 2050, må utslippene reduseres med 85–90 prosent sammenlignet med 1990-nivå.

Anleggssektoren, som står for betydelig andel av de nasjonale klimagassutslippene, må iverksette en rekke tiltak om sektoren skal nå klimamålene som har blitt satt.

For alle som jobber i sektoren

Det nye veikartet er ment som et strategisk dokument, og skal bidra til å redusere direkte og indirekte klimagassutslipp innen anleggssektoren. Det er ment for alle som jobber i sektoren, fra byggherrer og leverandører til entreprenører og konsulenter. Fokus er på klimagasser, men veikartet oppfordrer også til å hensynta andre miljøpåvirkninger.

– For kunne bli et lavutslippssamfunn er det essensielt at god miljøledelse får større oppmerksomhet. Klimaeffekter må ses i et helhetsperspektiv, slik at man unngår problemflytting til et annet sted i livsløpet eller verdikjeden. Vi bør likevel ha spesiell oppmerksomhet på utslipp som utgjør en del av det norske utslippsregnskapet. Dette fordi Norge har påtatt seg ambisiøse utslippsmål i ikke-kvotepliktig sektor, sier forskningssjef Pierre Schmidt-Melbye i SINTEF Community.

– Videre er det viktig med tydelige systemgrenser for å unngå å gi et feilaktig inntrykk av hvor miljøbelastende et prosjekt er.

Gode verktøy for å beregne miljøkonsekvenser har manglet

Energi og energiforsyning, samt ressursutnyttelse, er også sentrale tema når det gjelder grønn omstilling i anleggsbransjen. Potensialet for reduksjon av direkte klimagassutslipp på selve anleggsplassen kommer i all hovedsak fra en overgang fra fossildrevne maskiner til fossilfri teknologi, og en forbedret logistikk og økt effektivisering i flyten av byggeråstoff og avfall.

Innføring av CEEQUAL som verktøy for miljøsertifisering for anlegg, på samme måte som BREEAM for bygg, etablerer en sårt tiltrengt standard som hittil har vært fraværende i bransjen.

– I veikartet har vi sett på potensialet for grønn omstilling gjennom å ta i bruk nye energibærere for drift av anleggsplasser, samt hvilke tiltak man kan gjøre på materialsiden for å optimalisere ressursutnyttelsen, sier SINTEF-forsker Hrefna Rún Vignisdottir.

– Videre har vi sett på hvordan man kan påvirke klimafotavtrykket allerede i design- og planleggingsfasen gjennom tidlig involvering av relevante aktører, digitalisering, delingsøkonomi og kompetanseheving.

Veikartet oppsummerer også hvilke virkemidler man kan ta i bruk for en grønnere anleggssektor gjennom tiltak i offentlig sektor og offentlig finansiert forskningsaktivitet.

Veikartet kan lastes ned her


Fakta

Nettverket “Grønn Anleggssektor” startet i 2017, og hadde økonomisk støtte fra Forskningsrådet fram til sommeren 2020. Nettverket videreføres fra 2021, og alle aktører tilknyttet anleggssektoren er velkommen til å delta i nettverket. Nettverket har som overordnet mål å øke grønn innovasjonshastigheten og verdiskapingen i sektoren ved å frambringe realistiske, gjennomførbare miljømål og -tiltak som gir målbar effekt. Hensikten med veikartet er å støtte opp under videre arbeid innen sektoren gjennom en felles forståelse og plattform. Veikartet inneholder derfor en oversikt over hvilke muligheter, krav og tiltak som vil kunne føre sektoren igjennom en grønn utvikling for å nå de mål som settes på nasjonalt, regionalt og internt i egne bedrifter. Veikartet er utarbeidet sammen med nettverkets medlemmer. SINTEF har hatt hovedansvaret for sammenstilling og utvikling av dokumentet.

Kontakter

Bilder

I utviklingen av veikartet har forskerne sett på hvordan man kan påvirke klimafotavtrykket allerede i design- og planleggingsfasen av nye prosjekter. Illustrasjonsfoto: Trond Giæver Myhre/Pixabay
I utviklingen av veikartet har forskerne sett på hvordan man kan påvirke klimafotavtrykket allerede i design- og planleggingsfasen av nye prosjekter. Illustrasjonsfoto: Trond Giæver Myhre/Pixabay
Last ned bilde

Om SINTEF

SINTEF
SINTEF
Strindveien 4
7034 Trondheim

40 00 51 00http://www.sintef.no

SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.

Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no

Følg pressemeldinger fra SINTEF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra SINTEF

Norsk CCS forskningssenter ser mot fremtiden etter åtte år med banebrytende forskning og samarbeid15.11.2024 12:16:32 CET | Pressemelding

Etter åtte år med banebrytende forskning nærmere NCCS – det norske forskningssenteret for karbonfangst og -lagring (CCS) seg slutten. NCCS har produsert over 30 innovasjoner på ulike teknologiske modenhetsnivåer, og bidratt til realisering av Langskip – regjeringens initiativ for å etablere den første fullskala nasjonale CCS-verdikjeden. Disse ble presentert under senterets avslutningskonferanse, 13. og 14. november.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye