Veikart for smarte og autonome skipstransportsystemer

Veikartet er utviklet av to ledende maritime forskningsinstitutter i Norge og Singapore – SINTEF Ocean i Norge og Technology Centre for Offshore and Marine, Singapore (TCOMS). Andre bidragsytere er Maritime and Port Authority (MPA) i Singapore og Singapore Maritime Institute (SMI), samt Norges forskningsråd. Veikartet er et resultat av en intensjonsavtale (MoU) som ble inngått i juni 2019 mellom SINTEF Ocean og TCOMS. Som maritime foregangsland står Singapore og Norge i spissen for å utvikle og innføre ny teknologi som trengs til å opprettholde et varig og høyt fokus på våre forsknings- og utviklingsaktiviteter, og for å opprettholde vår ledende posisjon.
Smarte skip danner en plattform for en rekke teknologier som kan bidra til å integrere og gjøre dagens transportsystemer mer intelligente. Autonome skip gjør det mulig å danne seg nye bilder av og omskape transportsystemene våre. Begge deler er nødvendige skritt på veien mot et fremtidig, bærekraftig transportsystem verden over.
Veikartet ser nærmere på innvirkningen av Industry 4.0 i skipsfartssektoren med tanke på smartere skip og havner, digital datautveksling, automatiserte prosesser, autonome skip og avansert robotteknologi. Innvirkningen er knyttet til skipets fysiske egenskaper og tekniske drift, og nye arbeidsprosesser, forretningsmodeller og et nyskapende økosystem er innlemmet i de nye skipstransportsystemene.
– Internasjonalt samarbeid er avgjørende for å kunne utvikle og lykkes med innføringen av smarte og autonome systemer, og vi er glade for å ha inngått et forpliktende samarbeid med TCOMS i Singapore på dette området, sier dr. Vegard Johansen, administrerende direktør i SINTEF Ocean.
Nye forretningsmodeller, nye markedsmuligheter og et åpent og nyskapende økosystem
En viktig ambisjon er å skape et åpent og nyskapende økosystem som støtter opp om nye forretningsmodeller og markedsmuligheter. Prioriterte forskningsområder er smart interaksjon mellom skip, digital kompatibilitet og smarte havner. Internasjonale standarder er nøkkelelementer for å sikre like konkurransevilkår.
– Smarte og autonome fartøy vil være banebrytende i den maritime næringen, men utstrakt innføring krever internasjonale standardiseringer og avtaler, sier Ørnulf Rødseth, seniorforsker i SINTEF Ocean, og sekretær i International Network of Autonomous Ships.
Neste generasjons bærekraftige skipsfart
Den nye avtalen forlenger den eksisterende MoU-avtalen mellom Singapore (MPA) og Norge (Norges forskningsråd) om marin og maritim forskning og utvikling. Det viser viktigheten av autonomi i Singapores og Norges maritime strategier, og gjenspeiler de to landenes ambisjon om å spille en ledende rolle i neste generasjons bærekraftige skipsfart.
– Storskala laboratorier vil være avgjørende. Operasjoner i hardt vær, kompleks manøvrering og intrikate maskinvaresystemer testes i et kontrollert miljø, og deretter i full skala, sier prof. Chan Eng Soon of TCOMS og Øyvind Hellan i SINTEF Ocean i en felles uttalelse.
For mer informasjon, kontakt:
Øyvind Hellan eller Ørnulf Jan Rødseth, SINTEF Ocean
Nøkkelord
Kontakter
Oyvind.Hellan@sintef.no
OrnulfJan.Rodseth@sintef.no
Bilder
Om SINTEF
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Norsk teknologi sørger for japansk klimagevinster27.6.2025 11:22:24 CEST | Pressemelding
Ti millioner CO₂-varmepumper til varmtvann solgt – miljøseier med norske røtter
Sanntidsdata er nødvendig for å utvikle fremtidens smarte bygg24.6.2025 09:35:32 CEST | Pressemelding
Tilgang til sanntidsdata er avgjørende for å få bygninger som er både energieffektive, smarte og fleksible.
SINTEF får nøkkelrolle i to nye forskningssentre for fremtidens transport19.6.2025 14:09:54 CEST | Pressemelding
Sjefforsker Marianne Ryghaug i SINTEF skal lede forskningssenteret TRACE som skal utvikle kunnskap og løsninger for et transportsystem som tar hensyn til natur, miljø og arealbruk.
Regjeringen styrker Norges infrastruktur for kvanteforskning19.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
NorFab tildeles 35 millioner kroner for å sørge for at Norge henger med i det internasjonale kunnskapskappløpet om kvanteteknologi.
Nytt AI-verktøy skal forutsi risiko for klimarelaterte byggskader18.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Et nytt forskningsprosjekt ledet av Wenn Property og SINTEF skal utvikle et AI-verktøy som analyserer risiko for byggskader og foreslår forebyggende tiltak.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom