Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Våte skredproblemer i hele landet i pinsen

Del

Skal du på topptur i helgen? Det er faren for våte skred som kan løsne av seg selv, eller som du eller en i turfølget løser ut, som er skredproblemet du må være oppmerksom på.

Snøskred i Romsdalen, 19 mai 2021. Foto: Davidmountainguide // Regobs
Snøskred i Romsdalen, 19 mai 2021. Foto: Davidmountainguide // Regobs

Start turen tidlig

Våte løssnøskred løsner ofte når solen får varmet opp snøen utover dagen, så om du skal på tur og det er meldt strålende solskinn, slik som det er i Nord-Norge i helgen, må du tidlig opp, både for å få god snø og for å unngå de våte løssnøskredene.

–  Gå oppover mens det fremdeles er skare og kjør ned når det er 5-10 cm sløsj i overflaten, er rådet fra vaktleder og snøskredvarsler i NVE Håvard Toft Larsen

Selv om det blir kneppet kaldere i Nord-Norge de neste dagene er det litt «treghet i systemet» og smeltevann fra de siste dagene kan hope seg opp over lag i snøen og det kan løsne større, våte flakskred.

– Våte flakskred og glideskred er uforutsigbare, og det er vanskelig å forutsi når de løsner. Vær obs på hva du har over deg, våte skred kan løse av seg selv, advarer Larsen.

Fare for våte løssnøskred

Selv om snødekket flere steder på Østlandet kan ha tilpasset seg varmen, vil en skikjører fortsatt lett kunne løse ut våte løssnøskred enkelte steder i bratte hellinger.

– Synker du dypere ned enn til ankelen uten ski i den våte snøen, er snøen ustabil. Da bør du unngå skredterreng, sier Larsen

I høyfjellet der snøoverflaten fryser til vil faren for våte løssnøskred være liten, men høyt til fjells i nordlige fjellsider på Nordvestlandet viser nylig skredaktivitet at det trolig finnes vedvarende svake lag som enda ikke har stabilisert seg.

– Her må du være ekstra påpasselig på at du ikke er i utløpsonen for våte, naturlig utløste flakskred, sier Larsen.

Savner du vintersnøen?

Da er Svalbard stedet i helgen. Her er det fremdeles vinter og tørr snø, men også vinterlige skredproblemer. Nysnøen torsdag la seg over et lag av rimkrystaller og det kan være lett å løse ut skred på både dette rimlaget og på andre svake lag høyt i snødekket.

*********

Følg med på oppdaterte snøskredvarsler på varsom.no

Motta varsler på SMS og/eller e-post (gratis)

Følg oss på Twitter  og Facebook

Varsom er en tjeneste levert av Norges vassdrags- og energidirektorat, i samarbeid med Statens vegvesen og Meteorologisk institutt. Målet er å hindre tap av liv og verdier knyttet til flom, snø-, jord- og fjellskred og isforhold i Norge.

Nøkkelord

Kontakter

Snøskredvarslingen (NVE):
Telefon: 488 80 100, mellom klokken 07-20 alle dager, ikke SMS
E-post: snoskredvarsling@nve.no

NVEs pressetelefon: 489 97 667

Bilder

Snøskred i Romsdalen, 19 mai 2021. Foto: Davidmountainguide // Regobs
Snøskred i Romsdalen, 19 mai 2021. Foto: Davidmountainguide // Regobs
Last ned bilde

Lenker

Om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Middelthuns gate 29
0368 Oslo

09575http://www.nve.no

Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.

Følg pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Lav eksportkapasitet, fulle magasiner og lave priser preget driften av kraftsystemet i 202016.6.2021 11:16:00 CEST | Pressemelding

Strømnettet i 2020 var preget av høye magasinfyllinger gjennom hele året og lavere tilgjengelig handelskapasitet enn normalt. Flaskehalsinntektene endte på 2 408 MNOK i 2020, og systemansvarligs kostnader ble noe redusert i 2020 sammenliknet med året før. Det viser rapporten Driften av kraftsystemet 2020, utarbeidet av Reguleringsmyndigheten for energi i NVE (RME).

NVE gjev løyve til ny kraftleidning mellom Hopen og Saltstraumen19.5.2021 15:42:47 CEST | Pressemelding

NVE har gjeve Arva AS løyve til å bygge ein om lag 13,5 km lang 132 kV kraftleidning i Bodø kommune i Nordland. I tillegg gjev NVE løyve til ei 1 km lang 132 kV kraftleidning frå mastepunkt ved Nakken til Saltstraumen transformatorstasjon og ny Saltstraumen transformatorstasjon. Den nye 132 kV leidninga vil erstatte dagens 132 kV og 66 kV leidningar mellom Hopen og nye Saltstraumen transformatorstasjonar.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom