Fafo

Varsler nye tall om fraværsgrensen – også om de som havner i «dødvinkelen»

Del

Til tross for at fraværet i videregående opplæring har gått ned etter innføringen av fraværsgrensen, synes veien mot å fullføre skolen å ha blitt lengre og tyngre for noen elever.

Fraværsgrensen i videregående skole skaper engasjement. Under et seminar fredag 25. januar presenterer Fafo nye tall over utviklingen.

I årets rapport har Fafo-forskerne analysert fraværsgrensen med utgangspunkt i sistnevnte gruppe: eleve­ne og deres erfaringer. Nærmere bestemt har de sett på hvilke konsekvenser regelen har hatt for ulike elevgrupper, og hvordan de opplever og håndterer praktiseringen av den.

Funnene, som altså først blir presentert i detalj fredag, gir et noe blandet bilde når det gjelder påvirkningen på alle elevene. Derfor er da også både rapporten og Fafo-frokosten døpt «I fraværsgrensens dødvinkel».

Seminaret blir strømmet direkte på Fafo-tv fra klokka 08.30. Rapporten offentliggjøres samtidig på Fafo.no.

Ved siden av forskerpresentasjoner av rapporten, bidrar blant andre leder Agathe Waage i Elevorganisasjonen, statssekretær Tom Erlend Skaug i Kunnskapsdepartementet og avdelingsleder og lærer Ingvild Barland ved Hersleb videregående skole med kommentarer.

Publiseringen er den andre av tre rapporter, hvor Fafo og Statistisk Sentralbyrå evaluerer konsekvensene av at regjeringen har satt en øvre grense for udokumentert fravær i videregående opplæring på 10 prosent. Hovedfunnet i den første rapporten var at fraværet gjennomgående var redusert, men samtidig ble det avdekket betydelige forskjeller i skole­nes praktisering av regelen. Dette er en forskjellsbehandling som i ytterste konsekvens kan være avgjørende for elevenes videre muligheter, påpeker forskerne.

Nøkkelord

Lenker

Om Fafo

Fafo
Fafo
PB 2947 Tøyen
0608 Oslo

+47 22088600http://www.fafo.no/

Forskningsstiftelsen Fafo er et av Norges største samfunnsvitenskapelige forskningsmiljøer. Fafo ble etablert i 1982 og har til formål å utvikle kunnskap om deltakelse, levekår, demokrati, utvikling og verdiskapning. Basert på høye forskningsetiske og metodiske standarder er ønsket å bidra til samfunnsmessig fornyelse. Med et historisk utgangspunkt i norsk fagbevegelse er Fafos aktivitet basert på å levere kritisk og handlingsorientert forskning om arbeidsliv og velferdspolitikk til sentrale beslutningstakere og beslutningsprosesser.
www.fafo.no

Følg saker fra Fafo

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fafo på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Fafo

Brexit Breakfast 22. November: Virkninger av Brexit for arbeidsmarkedsregulering og arbeidstakerrettigheter i Europa, inkludert Norge8.11.2019 10:35:04 CETPresseinvitasjon

Professor Paul Marginson fra University of Warwick/Fafo holder foredraget: «Opening a hole in Europe's regulatory floor? Brexit and employment relations». Jon Erik Dølvik, Fafo, gir bakgrunnsinformasjon om britisk politikks relevans for norsk arbeidslivspolitikk. Panelsamtale med Peggy Hessen Følsvik, nestleder i LO og Nina Melsom, arbeidslivsdirektør i NHO, om den mulige effekten av Brexit på europeisk og norsk arbeidslivspolitikk.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom