TINE SA

Varsler krevende år for TINEs melkeprodusenter

Del

Avtroppende styreleder i TINE, Trond Reierstad, mener melkeprodusentene og selskapet står foran noen krevende år. -Befolkningsveksten er halvert, veksten i osteforbruket har stanset opp - samtidig som importen øker. Det betyr motvind, sa Reierstad i sin avskjedstale på årsmøtet til TINE.

Han la også til bortfallet av eksportstøtte til Jarlsberg®.

-Vi mister 100 millioner liter melk som har gått til eksport av Jarlsberg®. Det blir krevende, og derfor må vi legge oss ekstra i selen for å sikre volumet i tiden framover, sa Reierstad.

Men han la vekt på at TINE har klart større omstillinger tidligere:

-På slutten av 90-tallet ble produksjonen redusert med nesten 300 millioner liter i løpet av noen få år. Vi kommer til å klare tilpassingen også denne gangen, men det blir tøft for oss som enkeltprodusenter - og krevende for TINE, sa Reierstad.

Lover kraftfulle tiltak

Styrelederen trakk fram lavere kvoter, lavere etterbetaling, høyere omsetningsavgift og høyere kostander, som en del av virkeligheten eierne og TINE må stå i de neste årene.

-Men vi vet også at mat er viktig, vi vet at det jobbes godt både i TINE og ute på de mange melkebruk, og vi har en plan, slo Reierstad fast.

Planen han viser til innebærer både kostnadsreduksjoner, økt konkurransekraft - og utarbeidelsen av en treffsikker vekststrategi som skal møte både forbrukerens og kundens behov.

-Et eksempel er Cheddar-linja på TINE sitt meieri på Verdal som står klar i 2020. Og gode overgangsordninger som kompenserer for bortfallet av Jarlsberg-eksporten er det absolutt viktigste for melkeprodusenten ved årets jordbruksoppgjør. Er det én ting den nye landbruksministeren må levere på, så er det nettopp å sikre denne overgangen, understreket Reierstad.

Fem år med milliardoverskudd

I sin siste tale som styreleder trakk Reierstad også fram de gode resultatene TINE har oppnådd de siste årene:

-For femte år på rad leverer vi et resultat over en milliard kroner. Det betyr at vi også i år kan føre 800 millioner tilbake til bønder i hele landet for å styrke framtida for melkeproduksjonen. Jeg er stolt over at vi på denne måten både kan være med på å bygge bygde-Norge og trygge landets matforsyning, sa Reierstad.

Dyrevelferd og klima

Reierstad benyttet anledningen til å løfte fram noen av de største utfordringene som må håndteres på en bra måte for å sikre melkas posisjon i samfunnet.

-Hvis det er en ting vi alle kan bidra med for å sikre volumet og gjøre melk attraktiv for framtidige generasjoner, så er det å sikre god dyrevelferd. Det samme gjelder bærekraft og klima. Kua ikke er en klimaversting, men en del av et kretsløp. Samtidig skal vi jobbe videre med å forbedre oss. Vi har kommet langt med å erstatte fossil energi i industrien vår og bilene våre, men vi skal lenger. Og vi må komme lenger også på gårdene. TINE er i gang med et forskningsprosjekt der vi ser på fôrtilsetninger som kan redusere metanutslippene, vi ser på klimavennlig grovfôr - og vi vurderer mulighetene til å produsere biogass på husdyrgjødsel - eller KUKRAFT, som vi kaller det, opplyste han.

-De som skal produsere melk i Norge i framtida - og vil levere til TINE, skal ha orden på dyrevelferd og bærekraft. Det er et ansvar vi må ta i fellesskap for å sikre melkas legitimitet også i framtiden, slo Reierstad fast.

 

Bilder

Dokumenter

Om TINE SA

TINE SA
TINE SA
Lakkegata 23
0187 Oslo

03080http://www.tine.no

TINE SA er et næringsmiddelkonsern som foredler rene og naturlige råvarer til god og sunn mat. Morselskapet TINE SA er et samvirkeselskap som eies av melkeprodusenter som leverer melk til selskapet. På den måten skaper TINE verdier i et nært samspill mellom norsk natur, landbruk og marked.

Følg saker fra TINE SA

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra TINE SA på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra TINE SA

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom