Computas

Varsler fortsatt høyt digitaliseringstempo og behov for IT-konsulenter

Del

Digitaliseringen av norske virksomheter fortsetter med full styrke, til tross for en voldsom digitalisering gjennom pandemien. Det viser en fersk undersøkelse fra Computas. 6 av 10 virksomheter vil iverksette nye digitaliseringstiltak de neste 12 månedene. Bruken av eksterne IT-konsulenter i offentlig sektor vil fortsatt være høy.

En fersk undersøkelse fra Computas viser at digitaliseringen fortsetter med full styrke.
En fersk undersøkelse fra Computas viser at digitaliseringen fortsetter med full styrke.

For tredje året på rad har Norstat på vegne av IT-selskapet Computas spurt norske bedrifts- og organisasjonsledere i offentlig og privat sektor om digitaliseringstiltakene som har vært gjennomført det siste året, samt hva de planlegger for det kommende. Årets undersøkelse viser at digitaliseringstempoet fortsetter.

– Tallene viser tydelig at det ikke bare ble gjort nødvendige hastetiltak under pandemien, men at norske virksomheter er inne i en god digitaliseringsbølge. Hele 3 av 4 virksomheter vil ta i bruk nye løsninger og tjenester de kommende månedene, sier Trond Eilertsen, administrerende direktør i Computas.

Funnene fra undersøkelsen blir i dag presentert på Arendalsuka i IKT-Norges program.

Dypere digitalisering

De foregående årenes undersøkelser har vist at digitaliseringen primært har vært fokusert rundt å få virksomhetene til å fungere under pandemitiltakene. Samhandlingsløsninger som Teams for de ansatte og løsninger ut mot kunder og brukere har vært tatt i bruk. Mye tyder nå på at dette har klargjort bedriftene for en dypere digitalisering. Undersøkelsen viser at 45 prosent av virksomhetene bruker eller kommer nå til å ta i bruk kunstig intelligens, mot 26 prosent i fjor.

– Over halvparten av virksomhetene mener nå at det er viktig å ta i bruk kunstig intelligens. I fjor var tallet på under en tredjedel. Det er en gledelig utvikling fordi bruk av automatisering og kunstig intelligens gir store muligheter for effektivisering og verdiskapning, sier Eilertsen. 

Fortsatt høy bruk av IT-konsulenter

En marsjordre fra regjeringen om å redusere bruken av eksterne konsulenter i statlige virksomheter, har ført til usikkerhet i konsulentbransjen. De ferske tallene viser imidlertid at det ikke har hindret offentlige virksomheter i å leie inn IT-hjelp og at bruken vil fortsatt være høy i året som kommer.

Undersøkelsen viser at 43 prosent av virksomhetene har leid inn eksterne konsulenter for å gjennomføre sine digitaliseringstiltak det siste året. 41 prosent sier de kommer til å benytte eller leie inn ekstern IT-kompetanse også de nærmeste 12 månedene. Bruken er høyere i offentlig sektor enn privat. 

– Kun en av fem virksomheter mener det ikke er viktig å bruke eksterne IT-konsulenter for å lykkes med digitaliseringsplanene, sier direktøren som opplever stor etterspørsel fra både offentlig og privat sektor. Han er tydelig på at vi som samfunn vil tape konkurransekraft dersom det drives symbolpolitikk på dette området. 

– Det er knapphet på IT-kompetanse og det vil være lite bærekraftig dersom virksomhetene skal ansette spisskompetanse på alle områder innenfor digitalisering. Ofte er det spisskompetanse man trenger i en kortere periode, og det har en tilleggsverdi at konsulentene har med seg erfaringer fra andre virksomheter, avslutter han. Nøkkelord

Kontakter

Bilder

En fersk undersøkelse fra Computas viser at digitaliseringen fortsetter med full styrke.
En fersk undersøkelse fra Computas viser at digitaliseringen fortsetter med full styrke.
Last ned bilde
Trond Eilertsen, administrerende direktør i IT-selskapet Computas.
Trond Eilertsen, administrerende direktør i IT-selskapet Computas.
Last ned bilde

Lenker

Om Computas

Computas
Computas
Akersgata 35
0158 Oslo

21 99 33 20https://www.computas.com

Computas er en nordisk leverandør av IT-løsninger og rådgivningstjenester innen teknologisk innovasjon. Vi utvikler verdiskapende og samfunnsnyttige løsninger til offentlig og privat sektor, og har særlig spisskompetanse innenfor offentlig forvaltning, justis, tilsyn, helse, logistikk, kraft og energi. Våre tverrfaglige team tilbyr den kompetansen som kreves gjennom hele digitaliseringprosessen. Vi jobber i tett samarbeid med våre kunder for å utvikle skreddersydde løsninger med høy brukernytte. Selskapet er Google Cloud Premier Partner med Europas største Google Cloud-sertifiserte miljø, Atlassian Gold Partner og Microsoft Gold Partner.

Computas ble etablert i Norge i 1985. Vårt hovedkontor ligger i Akersgata i Oslo sentrum. Vi har også kontor i Trondheim, København og Bucuresti, Romania (Computas Development Center).

Følg pressemeldinger fra Computas

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Computas på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Computas

- En nødvendig utvikling at offentlig sektor tar i bruk KI og automatisering22.8.2022 11:59:17 CEST | Pressemelding

Utlendingsdirektoratets løsning for automatisert saksbehandling av søknader om statsborgerskap er en av finalistene til Digitaliseringsprisen 2022. Prisen deles ut i dag under Digitaliseringskonferansen. En fersk undersøkelse fra Norstat viser at digitaliseringen av norsk offentlig sektor fortsetter i raskt tempo også etter pandemien. Løsninger med bruk av kunstig intelligens og automatisering er noe vi kommer til å se mer av i tiden som kommer.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom