Frende Forsikring

Våren avslører vinterskadene

Del

Når vinteren slipper taket kommer skader på boligen til syne. Ta denne sjekken nå, så slipper du dyre storm- og vannskader senere.

Å rense takrennene er viktig vedlikehold for huset ditt. Når gjorde du det sist?
Å rense takrennene er viktig vedlikehold for huset ditt. Når gjorde du det sist?

- Vi ser ofte vann- og fuktskader etter vinteren. Mange av disse kunne vært forhindret med tidligere vedlikehold, sier fagsjef i Frende Forsikring, Lill Cecilie Bjørndal Klementsen.

Typiske skader er fukt i kjellere, utette vegger, lekkasjer rundt vinduer eller gjennom utette tak. Frostskadde rør som har hatt en røff vinter som også kommer til syne.

- Ta en utvendig sjekk av eiendommen din nå, så er du i forkant av neste storm. Du får også tettet hull og sprekker som mus og rotter er svært glade i å snike seg gjennom, sier Klementsen.

Rådyre skader
I fjor økte antallet skader på hus, hytter og innbo med 12 prosent. Mange av skadene var vannskader etter en kald vinter.

- Disse skadene blir fort veldig dyre. Kostnaden i 2021 var hele 30 prosent høyere enn året før, sier hun.

Tallene kommer fra Finans Norge.

Slites ned over tid
Forsikringseksperten er spent på kvartalstallene fra starten av 2022.

- Vinteren har vært mildere, men nedbørsmengder og vinterstormer sliter på hus og hytter hvert eneste år. Derfor er det så viktig med godt vedlikehold for å sikre at årenes løp ikke ender med dyre skader, sier fagsjefen.

- Kraftig regn og vind kan gjøre at vann kommer inn under takpappen, inn åpninger, sprekker og andre utette og sårbare steder, sier hun.

På sikt fører det til råteskader og videre lekkasjer.

- Derfor er det så viktig å kontrollere tilstanden etter de mest værharde årstidene, som er høst og vinter, forklarer Klementsen.

Mange har pusset opp
De siste par årene har nordmenns reiseoverskudd gjerne blitt brukt på oppussing, viser Frendeundersøkelsen, utført av Norstat. Hele 1 av 3 nordmenn har pusset opp siden pandemien traff Norge for mer enn to år siden.
- Jeg er sikker på at oppgraderinger og godt vedlikehold sparer nordmenn og forsikringsselskaper for mange millioner kroner, sier fagsjefen i Frende.

Kontroller dette når våren kommer

 • Rens sluk, rister og avløp etter vinteren
  Fjern rusk og rask slik at vann kan renne fritt den veien det skal.
 • Rens takrennene og sjekk at de er hele
  Regnvann må få renne fritt bort fra huset. Tette eller sprukne renner kan skade huset ditt.
 • Rydd området utenfor huset ditt
  Har noe blåst ned på eiendommen din? Eller er det områder du skal klargjøre for fine dager med utemøbler og lek?
 • Sjekk taket etter vinteren
  Ligger huset i et snøutsatt område? Har du sjekket hvordan det ser ut etter vintersnøen? Få oversikt over taket og se etter sprekker, skjevheter eller brister når snøen er borte. Se også godt over hjørner og området rundt pipen. Hvis du finner noe galt, fiks det eller bytt ut ødelagte deler.
 • Sjekk trær på eiendommen din
  Har du trær på eiendommen, i nærheten av bolig eller uthus? Sjekk at de er i god stand etter vinterstormene.
 • Tett sprekker og hull fra utsiden
  Sjekk og tett hull i boligen slik at ikke rotter og mus kommer seg inn. Rotter har en yngleperiode på våren. Du vil ikke gi dem rød løper inn i huset ditt.
 • Sjekk brannslukningsutstyret
  Dette må du ha orden på året gjennom, så sjekk det regelmessig. Har du brannalarm i alle rom? Er batteriene i varslerne byttet? Har du brannslukker lett tilgjengelig? Snu den på hodet og hør om pulveret risler fint og ikke har klumpet seg. Sjekk at slukkeren ikke er utgått på dato. Og husk å gjennomføre brannøvelse hjemme - det er like viktig som på jobben.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Å rense takrennene er viktig vedlikehold for huset ditt. Når gjorde du det sist?
Å rense takrennene er viktig vedlikehold for huset ditt. Når gjorde du det sist?
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring
Frende Forsikring
Jonsvollsgaten 2
5011 Bergen

55 15 36 00https://www.frende.no

Frende Forsikring har Norges mest fornøyde forsikringskunder og det beste skadeoppgjøret (EPSI 2020). Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine! 

Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 270.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.