SAFE

Vår Energi velger norske råvarer på sine fire installasjoner

Del

ESS har fått ny kontrakt med Vår Energi, denne gangen en felles kontrakt for alle sine fire installasjoner: Balder, Ringhorne, Jotun og Goliat. Den nye kontrakten stiller strengere krav til bærekraftige løsninger, blant annet økt bruk av lokale underleverandører og kortreist mat. En seier for SAFE og for det norske landbruket.

Kyr og plattform Foto: SAFE
Kyr og plattform Foto: SAFE

Maten vi spiser handler om så mye mer enn å bli mett: helse, klima, identitet, livsstil, makt, kultur, trivsel og glede. Forpleiningskontrakter handler for tiden mest om kroner og øre, men når det kommer til helse, miljø og trivsel, er det vanskelig å sette en verdi på dette. Alt dette og bærekraftige løsninger er grunnene til at Vår Energi nå ser verdien i å tilby de ansatte på sine installasjoner kortreist, norsk mat.

Koordinerende hovedverneombud Morten Øye er fornøyd med medvirkningen og samarbeidet i gruppen som jobbet med kontraktstildelingen. Han er med i utvalget «Norsk mat på norsk sokkel» i SAFE, som har jobbet aktiv i flere år med å få flere operatører og leverandører til å bruke norske råvarer på sokkelen. Dette er også en resolusjon som SAFE har vedtatt på landsmøtet i 2019. Equinor var den første som ble med på å bruke mer kortreist mat, og flere blir nå inspirert.

– Jeg har hentet litt motivasjon og faktaopplysninger fra dette utvalget, og tatt det med videre i kontraktsarbeidet. Når Equinor gikk med på å bruke mer norsk mat på sine installasjoner, ga det kanskje drahjelp til våre forhandlinger, sier Øye.

Ved bruk av lokale produsenter, bidrar dette til lavere klimaavtrykk, bedre kontroll med matsikkerhet og dyrevelferd, og ikke minst større mulighet for variasjon i utvalg og sesongvarer.

– Det viktigste for oss er at ansatte ute på våre installasjoner er fornøyde og spiser gode norske råvarer, som også er langt mer restriktivt utsatt for antibiotikabruk. Informasjon fra flere kokkemiljøer er at norske råvarer har langt høyere kvalitet enn mye av de importerte råvarene.

Bruk av lokale råvarer vil øke verdiskapningen i distriktene 

ESS har forpliktet seg til å bruke 75 % lokale råvarer. For eksempel på Goliat brukes det reinsdyrkjøtt og fisk, noe som er innhentet fra lokale leverandører. Lokalt sauekjøtt, grønnsaker, frukt og bær fra Rogaland vil være naturlige råvarene som kan hentes til bruk på feltene i sør.

– Distriktene oppnår større verdiskapning og drar stor nyte av oljeindustrien med flere arbeidsplasser på land. Dette tenker vi oljenæringen skylder resten av samfunnet, sier Øye.

Denne kontrakten sender et sterkt signal

– At både Equinor og Vår Energi har valgt å bruke mer norske råvarer på sine installasjoner, bør sende et strekt signal til fremtidige kontraktstildelinger. Vi ønsker og anbefaler andre cateringleverandører å vurdere viktigheten av kortreist mat i kontraktstildelingen, sier Øye.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Kyr og plattform Foto: SAFE
Kyr og plattform Foto: SAFE
Last ned bilde
Morten Øye, koordinerende hovedverneombud i Fagforeningen i Vår Energi Foto: Rebecca Bjerga
Morten Øye, koordinerende hovedverneombud i Fagforeningen i Vår Energi Foto: Rebecca Bjerga
Last ned bilde

Lenker

Om SAFE

SAFE er et fagforbund for ansatte i energisektoren, til lands som til havs. Navnet er en forkortelse for Sammenslutningen av Fagorganiserte i Energisektoren, SAFE for enkelthets skyld.

Følg pressemeldinger fra SAFE

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra SAFE på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra SAFE

Forhandlingsresultatet fra mekling på sokkelavtalen er akseptert, dermed ingen streik30.6.2022 13:02:35 CEST | Pressemelding

Resultatet av uravstemningen i SAFE om forhandlingsresultatet på NOG sokkelavtalen er gjennomført. Forhandlingsresultatet fra meklingen er akseptert. Kl:1200 i dag gikk fristen for uravstemningen på sokkelavtalens forhandlingsresultat. SAFE sine medlemmer på sokkelavtalen stemte for å akseptere resultatet. Totalt ble det 65 % avgitte stemmer, 58 % stemte JA og 37 % stemte NEI.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom