Vannlekkasjer: - Folk risikerer å bli dødssyk

Riksrevisjonen vurderer i sin nyeste rapport myndighetenes arbeid med trygt drikkevann som kritikkverdig, og peker på at det ikke er iverksatt tilstrekkelige virkemidler for å oppnå målene om å redusere lekkasjer og å fornye vannledningsnettet.
- At 30 prosent av drikkevannet fortsatt ikke når fram og ligger på samme nivå som for ni år siden er rett og slett for dårlig. Arbeidet tar for lang tid og kommunene tar seg ikke råd til å prioritere dette, sier Lein
- Det er et anslått oppgraderingsbehov på 250 milliarder kroner. For å få fortgang i dette foreslår NITO at staten må stille opp med rentefrie lån til kommunene for oppgradering og forbedring av vannforsyning, sier Lein.
Stor risiko for kritiske hendelser
I 2021 mente sju av ti NITO-medlemmer som jobbet med eller hadde kunnskap om vann og avløp i norske kommuner at det var risiko for kritiske hendelser i forbindelse med vann- og avløpsnettet i sin kommune. Kritiske hendelser kan for eksempel innebære forurenset drikkevann, rørbrudd, lekkasjer og sabotasjer.
- Det er ganske sjokkerende tall som viser problemet vi står overfor. Vi vet det finnes enklere løsninger, for eksempel «NoDig»-metoder som sparer mye tid og ressurser. Alle nye anlegg bør planlegges for å kunne være «gravefrie» i framtiden, sier Lein.
En stor andel av vann- og avløpsnettet er av gammel dato, og ble bygget på en tid hvor sikkerhet ikke ble tatt like alvorlig. Vannrør og kloakkrør ble ofte lagt i samme grøft, noe som øker risikoen for at kloakk kan trenge inn i vannrørene ved ledningsbrudd eller lekkasjer.
Behov for et kompetanseløft
I en ny undersøkelse fra NITO sier en av tre spurte kommuner at de vil ha behov for ingeniører innen vann og avløp i tiden framover.
- Vi må bygge kompetanse og sikre nok ansatte innen vann og avløp. At hver tredje kommune sier de har behov for ingeniører innen vann og avløp viser hvor viktig dette er å få på plass. Vi må øke antall utdanningsplasser og sørge for god rekruttering, sier Lein.
- Hadde en tredjedel av vannet i boligen din hadde forsvunnet under nesa på deg hadde du tatt tak. Det er situasjonen kommune-Norge står overfor. Nå må vi ta et krafttak for vannforsyningen vår, sier Lein avslutningsvis.
Kontakter
Eirik SchrøderKommunikasjonsrådgiver
Tel:995 86 342eirik.schroder@nito.noBilder

Om NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon
NITO er Norges største fagorganisasjon for ingeniører og teknologer med bachelor, master og høyere grad med over 111.000 medlemmer.
Følg pressemeldinger fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon
Enighet i lønnsoppgjøret i staten: - Å fordele alt lokalt er både riktig og viktig30.4.2025 22:54:11 CEST | Pressemelding
- Vi er fornøyde med en total økonomisk ramme på 4,4 prosent, sier Kristian Botnen, leder NITO Stat.
Enighet i kommuneoppgjøret30.4.2025 22:41:32 CEST | Pressemelding
NITO og Akademikerne har kommet til enighet med KS i lønnsoppgjøret. – Vi er fornøyde med et resultat som gjør at våre medlemmer får reallønnsvekst, sier Gro Gaarder, leder av NITO Kommune.
Jørgen fra Bergen får ansvar for 15.000 studenter28.4.2025 12:30:06 CEST | Pressemelding
Jørgen Austnes (28) ble gjenvalgt til 1. nestleder under helgens landsmøte i NITO Studentene.
Brik fra Alta får ansvar for 15.000 studenter28.4.2025 11:04:39 CEST | Pressemelding
Birk Tangen (25) ble valgt til 2. nestleder under helgens landsmøte i NITO Studentene.
Sofie fra Halden valgt til leder for 15.000 studenter27.4.2025 17:27:54 CEST | Pressemelding
Sofie Strøm Olsen (23) ble valgt til leder under helgens landsmøte i NITO Studentene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom