Norsk elbilforening

Valg 2021: Nordmenn er opptatt av elbilpolitikk

Del

Elbilfordelene er viktig for velgerne ved stortingsvalget, viser ny undersøkelse.

- Elbilpolitikk er viktig for folk, sier Christina Bu i Norsk Elbilforening (foto: Norsk elbilforening).
- Elbilpolitikk er viktig for folk, sier Christina Bu i Norsk Elbilforening (foto: Norsk elbilforening).

– Årets valg blir spennende for folk som ønsker å kjøpe elbil, det er det ingen tvil om. Mange nordmenn har allerede kjøpt sin første elbil, men mange flere vurderer det i årene som kommer. Da må det lønne seg å velge utslippsfritt, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

I befolkningsundersøkelsen Elbilbarometeret svarer 27 prosent av dem som vurderer å kjøpe bil at «å bevare elbilfordelene er viktig for meg når jeg skal stemme ved Stortingsvalget til høsten». Og 27 prosent svarer at de «velger heller biler på fossilt drivstoff dersom det innføres moms på beløpet som overstiger 600.000 kroner for elbiler». 

Samtlige partier med unntak av FrP, har i sine partiprogram forplikter seg til å nå målet om hundre prosents utslippsfritt nybilsalg i 2025. Samtidig har flere partier tatt til orde for å starte innfasing av moms.

– Å starte innfasing av moms på elbiler allerede fra 2022 er for tidlig. For rask innfasing gjør at vi risikerer å ikke nå Stortingets mål at det kun skal selges av nye nullutslippsbiler i 2025, sier Bu.

Nok hurtigladere i hele Norge

I samme undersøkelse svarer 75 prosent av de som vurderer å kjøpe bil at politikerne bør legge til rette for at det bygges hurtigladere i hele landet, også i Distrikts-Norge.

– Det er et politisk ansvar å sikre nok ladere i hele Norge. Det holder ikke å bare peke på beskjedne støtteordninger fra Enova. Et tydeligere samarbeid mellom vegmyndigheter og energimyndigheter må til, og rammevilkårene må sikre nok utbygging, sier Bu.

Det finnes nå 3.700 hurtig- og lynladere i Norge, men Norsk elbilforening anslår at dette tallet må være omlag 10.000 innen utgangen av 2025.

Både utslippsfritt nybilsalg og lading blir temaer for Norsk elbilforenings arrangementer mandag og tirsdag under Arendalsuka:

Mandag 16. august kl 16:30: Elbil for alle – hvordan når vi 2025-målet i neste Stortingsperiode?

Tirsdag 17. august kl 13:30: Hele Norge må lade: hvordan sikrer vi lademuligheter for alle?

Nordisk elbilbarometer kartlegger hvert år elbilmarkedet og barrierer for kjøp av elbil i alle de nordiske landene. Det er fjerde gang undersøkelsen blir gjennomført av Opinion for Norsk elbilforening og Nordisk Energiforskning. Årets undersøkelse ble gjennomført i april 2021 blant et representativt utvalg av den voksne befolkningen på rundt 1000 personer i hvert av landene Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

- Elbilpolitikk er viktig for folk, sier Christina Bu i Norsk Elbilforening (foto: Norsk elbilforening).
- Elbilpolitikk er viktig for folk, sier Christina Bu i Norsk Elbilforening (foto: Norsk elbilforening).
Last ned bilde

Lenker

Om Norsk elbilforening

Norsk elbilforening
Norsk elbilforening
Møllergata 16
0179 Oslo

90 70 45 45 (kl. 9-15)https://elbil.no

Norsk elbilforening er en medlemsorganisasjon som fremmer elektrisk mobilitet til beste for klima og miljø.

Vi har 14 lokalforeninger og over 90.000 medlemmer. De er i hovedsak privatpersoner, men inkluderer også noen organisasjons- og bedriftsmedlemmer.

Følg pressemeldinger fra Norsk elbilforening

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk elbilforening på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk elbilforening

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom