Statens vegvesen

Valderøytunnelen og Ellingsøytunnelen: utskifting av vifter fører til kolonnekjøring

Del
Fra og med søndag kveld 12. mars blir det kolonnekjøring kveld og natt i Valderøytunnelen på riksveg 658 i Ålesund og Giske kommuner i Møre og Romsdal på grunn av utskifting av vifter. Cirka to uker etterpå starter tilsvarende jobb i Ellingsøytunnelen.
Illustrasjonsbilde: Statens vegvesen.
Illustrasjonsbilde: Statens vegvesen.

Utskiftingen av vifter i Valderøytunnelen vil bli sluttført før kolonnekjøring i Ellingsøytunnelen starter. Samlet er det beregnet en drøy måned for å komme i mål med begge tunnelene.Tunnelene vil bli gjenåpnet for ordinær trafikk så snart arbeidene er avsluttet. 

Slik blir kolonnekjøringen 

Regimet for kolonnekjøring blir slik i for Valderøytunnelen og Ellingsøytunnelen 

  • Det blir kolonnekjøring mellom klokken 21:00 og 06:00 alle dager mens arbeidene pågår. 
  • Fra klokken 21:00 til 24:00 kjøres det to kolonner parallelt for å begrense ventetiden (estimert ventetid ca. 10 minutter). 
  • Fra klokken 24:00 til 06:00, når trafikken er mindre, kjøres det en kolonne (estimert ventetid ca. 20 minutter). 
  • Mellom kl. 06:00 og 21:00 går trafikken som vanlig. 

Trafikanter bør beregne ekstra tid 

Det oppfordres til at trafikanter planlegger ekstra tid knyttet til forsinkelsene som vil komme av disse arbeidene.  

Det er veldig viktig at skilting og trafikkavvikling blir respektert, og at trafikantene følger anvisningene til kolonnekjøringen. Sikkerheten for trafikantene og de som arbeider i tunnelen må komme først, sier byggeleder Ivar Bjørkedal i Statens vegvesen. 

Statens vegvesen har informert berørte etater, kommuner og nødetater om arbeidene som skal gjøres gjennom arbeidsvarsling. Det blir et eget regime for nødetatene, slik at nødvendige hensyn til kritisk utrykning blir ivaretatt. Busstransport vil følge kolonnekjøring som øvrige trafikanter. 

Kolonnekjøring er eneste alternativ for å få gjennomført disse viktige arbeidene på en sikker måte. Vi beklager ulempene det medfører, sier Bjørkedal. 

Planlagt utskifting 

Det er ca. halvparten av viftene i de to tunnelene som skal skiftes. Øvrige vifter ble skiftet ut når tunnelene ble rehabilitert i 2018. Viftene som skiftes ut nå er fra 2003 og 2008. Det er 38 vifter som skal skiftes ut i Valderøytunnelen og 34 vifter som skal skiftes ut i Ellingsøytunnelen.

Det er Kraftmontasje AS som er utførende entreprenør av arbeidene. 

Om tunnelene 

Valderøytunnelen og Ellingsøytunnelen åpnet i 1987 og sørget for fergefri forbindelse mellom Ålesund, Ellingsøya, Valderøya og Vigra. I samme samband ligger også bru til Giske og tunnel til Godøya. Ellingsøytunnelen har også en arm til Flatholmen, Akslatunnelen, som ikke blir berørt av arbeidene som skal gjøres.  

Valderøytunnelen er 4222 meter lang og når 137 meter under havet, og største stigning er 8,5 prosent. Ellingsøytunnelen er 3250 meter lang og når 144 meter under havet, og største stigning er 8,5 prosent.

Følg med på www.vegvesen.no/trafikk for oppdatert veg- og trafikkinformasjon for arbeidene som skal gjøres.

Kartanvisning:

Vi viser ellers til tidligere sak med varsling om arbeidene i Freifjordtunnelen, Valderøytunnelen og Ellingsøytunnelen 10. februar 2023:

Nøkkelord

Kontakter

Pressevakt Drift og vedlikehold

* Drift, vedlikehold og forvaltning av riksvegnettet * Brøyting/strøing/salting * Asfalt * Rekkverk * Bruer * Tunneler * Fjelloverganger * Rasteplasser * Inspeksjoner * Ferje

Tel:479 05 472pressedv@vegvesen.no

Bilder

Illustrasjonsbilde: Statens vegvesen.
Illustrasjonsbilde: Statens vegvesen.
Last ned bilde
Tungt vogntog på vei oppover i Valderøytunnelen. Foto: Knut Opeide/Statens vegvesen.
Tungt vogntog på vei oppover i Valderøytunnelen. Foto: Knut Opeide/Statens vegvesen.
Last ned bilde

Om Statens vegvesen

Statens vegvesen
Statens vegvesen
Postboks 1010 Nordre Ål
2605 Lillehammer

22 07 30 00http://www.vegvesen.no

Statens vegvesen arbeider for å skape et smart og sammenhengende transportsystem på vei for hele Norge. Det skal være enkelt å reise og transportere varer – på sikre veier tilpasset framtidens behov.

Følg pressemeldinger fra Statens vegvesen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Statens vegvesen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Statens vegvesen

Silje Myhre Amundsen ny seksjonsleder for Nasjonale turistveger i Statens vegvesen28.3.2023 06:00:00 CEST | Pressemelding

Amundsen er utdannet landskapsarkitekt fra NMBU, Ås og BOKU, Wien og har siden 2020 arbeidet som prosjektleder og strekningsansvarlig på seksjonen for Nasjonale turistveger på Lillehammer. Amundsen er også plan- og prosessleder for en pågående oppgradering og utbygging av attraksjonen Torghatten langs Nasjonal turistveg Helgelandskysten. Silje Myhre Amundsen tiltrer som leder for turistvegseksjonen 1. april.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom