Utvikler et bærekraftbarometer for havbruksnæringen

Fiskeri- og havbruksnæringens forskingsfond (FHF) har finansiert utvikling av et bærekraftbarometer for norsk havbruksnæring, fordi bærekraft har blitt et sentralt parameter for å vurdere videre vekst og utvikling av norsk havbruksnæring. Ofte knyttes bærekraft til miljømessig bærekraft, og i mindre grad til økonomisk og sosial bærekraft.
Bærekraftbarometeret som er under utvikling skal kunne gi et mer balansert kunnskapsgrunnlag. Barometeret skal kunne brukes av alle interesserte, og det skal gi et bilde på tilstanden i havbruksnæringa vurdert ut fra tre kriterier: påvirkning på miljøet, økonomien i næringa og hva slags sosiale ringvirkninger den gir.
– Barometeret skal gi en beskrivelse av hva næringa medfører av positive og negative konsekvenser. Det finnes masse informasjon allerede, men vi ønsker å samle og sammenstille den, slik at det er mulig å synliggjøre trender og utvikling, det vil si hvor næringa er på vei innenfor ulike områder, forklarer seniorforsker Kine Mari Karlsen ved Nofima. Vi skal vise utviklinga i forhold til en rekke parametere som for eksempel lus, rømming, sysselsetting, produksjonsverdi og medikamentbruk. Bærekraftbarometeret skal ikke vekte og gi en vurdering om havbruksnæringen er bærekraftig eller ikke, men hensikten med portalen er en sammenstilling av fakta om havbruksnæringen
I dette arbeidet starter forskerne med å innhente informasjon fra offentlige registre. Allerede i mars 2017 håper hun og forskerkollegaene fra Nofima og SINTEF å publisere det første materialet i nettportalen. BarentsWatch har i dette prosjektet ansvar for utvikling av nettportalen og den visuelle fremstillingen av informasjonen.
Samarbeid
– Vi ønsker å ha et tett samarbeid med aktører: Beslutningstakere, miljøorganisasjoner, oppdrettsselskap, og ikke minst alle relevante fagmiljø, dataeiere og de som kommer til å være brukere av barometeret. Vi ønsker å involvere flere aktører etter hvert i prosjektet og det vil bli etablert en kvalitetssikringsgruppe der ressurspersoner fra ulike fagmiljø innenfor forskning på bærekraft blir invitert til å delta, forklarer Karlsen.
– Vi jobber med dette litt på samme måten som man bygger et hus, vi må finne hva vi har og hva vi mangler. Først starter vi med grunnmuren, bygge råbygget og så lukker det. Vi kommer til å «flytte inn» i barometeret så snart det er mulig – selv om ikke alle rommene er klare, og det mangler listverk og maling. Selve «ferdigattesten på huset» vil ta tid å få på plass, men vi er nødt å gjøre det slik fordi vi ønsker at arbeidet vårt skal være transparent, og at flest mulig bidrar inn slik at det er mulig å lage et nettsted både motstandere og tilhengere av havbruk kan ha tillit til, sier seniorforskeren.
Nylig startet
Prosjektet ble startet i juni 2016, og forskerne er så vidt kommet i gang med å samle tilgjengelig informasjon. Etter hvert som nettportalen og barometeret tar form, er målet at det skal bli enklere for beslutningstakere, politikere, media og andre interesserte å finne tak i god og balansert informasjon om havbruksnæringen.
– Vi skal sammenstille informasjon for havbruksnæringen på et nasjonalt nivå og noe av informasjonen vil også presenteres på regionalt nivå. Det er ikke meningen at bærekraftbarometeret skal gi informasjon ned på bedriftsnivå. Barometeret skal være levende og følge utviklingen og aktuelle problemstillinger. Vi ønsker å nå alle som har interesse av havbruksnæringen, sier seniorforsker Roy Robertsen ved Nofima.
Nøkkelord
Kontakter
Kine Mari KarlsenSeniorforsker
Tel:+47 472 60 878kine.karlsen@nofima.noLidunn Mosaker BogeKommunikasjonsleder Fiskeri, industri og marked
Tel:480 68 202lidunn.boge@nofima.noBilder

Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Fra frykt til tillit: Åpenhet kan gjøre mat prosessert med høyteknologi til det neste store30.10.2025 09:28:15 CET | Pressemelding
Forbrukere ønsker bærekraftig, sunn og praktisk mat. Men vi frykter det vi ikke forstår oss på. Mat prosessert med høyteknologi, for eksempel.
Smaken av gresskar30.10.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Gresskar blir stadig mer populært på norske middagsbord, og utvalget vokser for hvert år. Nå har Nofimas smaksdommere bedømt syv utvalgte matgresskar – slik at det skal bli enklere å velge den beste sorten til suppen, gryten eller paien.
Nofima har ansatt ny direktør i vikariat20.10.2025 14:10:59 CEST | Pressemelding
Finn A. Weltzien er tilsatt som direktør for akvadivisjonen i forskningsinstituttet Nofima, i et vikariat fra 1. november til sommeren 2026.
Researched what temperature does to salmon health and development16.10.2025 12:35:40 CEST | Press release
In a scientific trial, Atlantic salmon reared at different temperatures developed as expected — until transferred to sea water, when one group surprised the scientists from Nofima.
Undersøkte temperaturens påvirkning på laks16.10.2025 12:35:25 CEST | Pressemelding
Laks som var oppdrettet ved ulike temperaturer utviklet seg helt som forventet. Helt til de ble satt i sjø. Da var det en gruppe av laks som overrasket forskerne.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
