Utstillingsåpning på Arkeologisk museum: Eden and Everything After
Hva skjer når en kunstner bruker arkeologiske funn i sin kunst?

Kunstner Tanja Thorjussen gir våre gjenstander et nytt liv i lys av vår tids store globale utfordringer. Hun sender et budskap om håp for alle skapninger i en urolig verden.
Utstillingen åpner lørdag 21. januar kl. 14, og varer ut 2023.
- Puster liv i forhistoriske gjenstander
- Ved å la Thorjussen få møte forhistoriske gjenstander fra våre samlinger så puster hun nytt og undrende liv inn i dem, fordi hennes kunstneriske blikk lar oss få oppleve dem på overraskende og nye måter som utfordrer arkeologenes vante forestillinger om hva gjenstandene var, sier professor Kristin Armstrong-Oma ved Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger.
Mytiske figurer
Thorjussen er kjent for å utforske det mytiske og spirituelle ved naturen. I dette prosjektet har hun produsert tupilaq, som i grønlandsk mytologi er en figur med magiske krefter. Disse stilles ut sammen med hennes tegninger og en video.
- Mine tupilaq er skapt med en intensjon om å beskytte dyr og naturen for overgrep. Ved å gi dem hurtige vinger, klør til å beskytte seg og evnen til å svømme raskt i vannet, ønsker jeg at de er forberedt for enhver utfordring, sier Thorjussen.
Selfigur fra steinalderen
Thorjussen er utdannet ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen og Parsons School of Design the New School i New York.
- Å holde en liten selfigur i stein fra steinalderen i den ene hånden, og tegne den med den andre, ga meg en sterk følelse av å kommunisere nært med fortiden, og å forstå hvordan kunstneren hadde tenkt når den ble laget, sier Thorjussen.
Bygger bro mellom fortid, nåtid og fremtid
Eden and Everything After er et av flere prosjekter hvor Arkeologisk museum inviterer kunstnere til å jobbe med samlingene.
- Gjennom et kunstnerisk skråblikk ønsker vi å gi publikum en ny inngang til læring og refleksjon, i forlengelse av våre egne utstillinger. Som et universitetsmuseum er det vårt samfunnsoppdrag å formidle forskning med samfunnsaktuell tematikk. Prosjekter som disse, som bygger bro mellom fortid, nåtid og fremtid, hjelper oss å se utfordringer i dagens samfunn fra et nytt perspektiv. Det er mye vi vet om fortiden, men også så mye som er ukjent, sier avdelingsleder for formidling ved Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger, Iselin Grayston.
- Det å la Thorjussen få utfolde seg i denne mystikken og ta oss med inn i sitt univers, åpner for spennende refleksjoner og samtale rundt, arkeologi, kunst og vår felles historie, sier Grayston.
Utstillingen åpner lørdag 21. januar på Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger. Kunstner og leder av Rogaland kunstsenter, Jane Sverdrupsen, åpner utstillingen. Det er gratis inngang og servering av forfriskninger.
Nøkkelord
Kontakter
Anniken Celine Berger
Kommunikasjonsrådgiver
93005355
Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger
Bilder




Lenker
Om Universitetet i Stavanger (UiS)
Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger driv forsking, forvalting og formidling om menneska og deira livsmiljø, fortrinnsvis frå forhistorisk tid og middelalder.
Arkeologisk museum har vitskapelege samlingar som er tilgjengelege for ulike forskingsmiljø både nasjonalt og internasjonalt. Publikumsutstillingar og anna forskingsbasert formidling er eit prioritert område. Museet har omfattande forvaltingsoppgåver i medhald av Kulturminnelova.
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Stavanger (UiS)
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Stavanger (UiS) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Stavanger (UiS)
Ja til master i rettsvitskap ved UiS8.2.2023 14:58:18 CET | Pressemelding
NOKUTs sakkyndige komite har godkjent søknaden om at Universitetet i Stavanger kan opprette eit masterprogram i rettsvitskap.
Digitalisering i skolen: Positive lærere, økt læringsutbytte, men uklar begrepsbruk14.12.2022 10:05:13 CET | Pressemelding
Kunnskapssenter for utdanning (ved Universitetet i Stavanger) publiserer i dag sin sluttrapport som belyser digitalisering i norsk utdanningspolitikk, oppsummerer internasjonal forskning og gir et bilde av læreres opplevelse av digitalisering i grunnopplæring. Rapporten sammenfatter ett års arbeid med forskning og undersøkelser om digitalisering i grunnopplæringen i Norge, kalt GrunnDig-prosjektet.
Fire nye år med Klaus Mohn som rektor8.12.2022 15:44:27 CET | Pressemelding
I dag blei det klart at Klaus Mohn er tilbudt stillinga som rektor ved Universitetet i Stavanger i fire nye år. No skal han byggje laget for den nye perioden og tre prorektorar skal tilsettast.
UiS og NORCE styrker samarbeidet om forskning1.12.2022 12:00:00 CET | Pressemelding
Universitetet i Stavanger og forskningsinstituttet NORCE har inngått en ny samarbeidsavtale. Den skal bidra til omstilling og nyskaping i næringsliv og offentlig sektor.
Forskningsprosjekt skal gjøre undervisningen mer engasjerende1.12.2022 09:22:55 CET | Pressemelding
Lærer Olaug Ueland får tilbakemeldinger på undervisningen fra en personlig coach. Målet er at samhandlingen med elevene blir enda bedre, og at undervisningen blir mer engasjerende.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom