Nei til atomvåpen

Utkastet til et atomvåpenforbud er klart

Del
Utkastet til traktaten som forbyr atomvåpen ble offentliggjort mandag 22. mai. Presidenten for FN-forhandlingene om et atomvåpenforbud, Ambassadør Elayne Whyte fra Costa Rica, presenterte forslaget som vil gjøre det ulovlig å utvikle, produsere, lagre, frakte, stasjonere, kontrollere samt bruke atomvåpen.

– Dette er en svært god tekst som balanserer mange hensyn. Den tar sikte på å være normbyggende og inkluderende. Forslaget sier rett ut at bruk eller oppmuntring til bruk av atomvåpen skal bli ulovlig. Dette er noe Norge bør stille seg bak, sier daglig leder i Nei til atomvåpen, Frode Ersfjord.

FN-forhandlingene om et atomvåpenforbud startet med en innledende forslagsrunde den 27. mars i New York. Komiteens ledelse har deretter utformet et utkast som tar hensyn til diskusjonen mellom de 132 statene som deltok i første runde. Siste runde vil pågå mellom 15. juni og 7. juli.

– Stortinget har vedtatt at Regjeringen skal arbeide langsiktig for et "rettslig bindende rammeverk" for å sikre målet om en atomvåpenfri verden. Utenriksministeren må forklare hvilke deler av traktatutkastet som gjør at han vil nekte norske diplomater å delta under de avsluttende forhandlingene i sommer, sier Ersfjord.

Innledningen til traktatutkastet viser til de humanitære konsekvensene ved bruk av atomvåpen, et arbeid hvor Norge tidligere har hatt en ledende rolle. Det vises også til de japanske ofrene for atombombingen av Hiroshima og Nagasaki (Hibakushaer) samt de som har lidt under prøvesprengninger.

– Utkastet presiserer at konvensjonen ikke påvirker forpliktelsene og rettighetene i Ikkespredningsavtalen (NPT). Dette viser at Ikkespredningsavtalen og et atomvåpenforbud vil fungere side om side, påpeker Ersfjord.

– Prosessen for å fjerne den daglige trusselen fra verdens farligste masseødeleggelsesvåpen krever at flere ikkeatomvåpenstater tar modige steg. Her kan Norge bidra med kunnskap og spesiell kompetanse som en brobygger inn mot de statene som i dag hevder de har en rett til å beholde sine atomvåpen, hevder Ersfjord.

Presset som følger av en traktat som forbyr atomvåpen vil gjøre det vanskelig for de ni atomvåpenstatene å fortsette med sin utvikling av nye atomvåpen, samtidig som de forventer at ingen andre gjør det samme.

Nei til atomvåpen vil være tilstede også under de tre siste ukene med forhandlinger i sommer. Forhandlingene om et atomvåpenforbud i FN er uforpliktende.

For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.Utkastet til et atomvåpenforbud er klartVideokanal

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Om Nei til atomvåpen

Nei til atomvåpen
Nei til atomvåpen
Fredshuset, Møllergata 12
0179 Oslo

918 70 774http://neitilatomvapen.no

Nei til Atomvåpen (NTA) arbeider for nedbygging av alle atomvåpen og for et forbud mot atomvåpen. NTA er også mot atomkraft.

NTA er en landsomfattende og partipolitisk uavhengig organisasjon, og samler alle som støtter organisasjonens formål. NTA tar initiativ til kampanjer rettet til den norske befolkningen, politikere, fagforeninger og andre organisasjoner. Det skjer ofte i samarbeid med andre. Vi arbeider for at Norge skal støtte forslag i FN og andre internasjonale organer om nedbygging og forbud mot atomvåpen. Vi ønsker at Norge skal ta et standpunkt mot atomvåpen også i vår egen militærallianse.

Følg pressemeldinger fra Nei til atomvåpen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nei til atomvåpen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nei til atomvåpen

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye