Randstad

Utdannelse med jobbgaranti?

Del

Å velge en utdannelse som gir gode muligheter både i dagens, og morgendagens arbeidsmarked er ikke lett. Likevel er det noen retninger som peker seg ut som et bedre alternativ enn andre. De såkalte STEM-utdannelsene gir kompetanse som er svært etterspurt. Globalt anslås det at vi allerede mangler 3 millioner ansatte innen disse fagretningene.

Finnes det en utdannelse som garantert gir jobbmuligheter på framtidens jobbmarked?
Finnes det en utdannelse som garantert gir jobbmuligheter på framtidens jobbmarked?

I den siste Randstad Workmonitor har selskapet spurt respondentene hvilke utdannelse de ville tatt om de kunne valgt på nytt, og hva slags utdannelse de mener det er behov for i norsk næringsliv. 

Hele 55 % av de spurte ville ha tatt en utdannelse innen STEM. STEM (science, technology, engineering og mathematics) er en amerikansk samlebetegnelse på retninger innen real- og teknologifag. Fag som går inn under denne benevnelsen er f eks fysikk, kjemi, biologi, matematikk, IT, elektronikk, nanoteknologi og teknisk kybernetikk. I forhold til det globale gjennomsnittet er nordmenn litt mer tilbakeholdne enn snittet, som ligger på 61 %. Det er land som Kina, Malaysia, India, Brasil og Tyrkia som ligger på topp. Nordmenn har likevel større tro på en utdannelse innen STEM enn våre naboer i Sverige og Danmark.

Når det gjelder råd til dagens studenter, så er vi enda tydeligere. 61 % av oss mener at norske studenter bør fokusere på STEM. Det er derfor en klar oppfatning om at dette er fagretningene der vi trenger påfyll av kompetanse i årene som kommer.

Krevende fagområder

- Vi ser en veldig økende etterspørsel etter STEM-kompetanse, så at man velger en utdannelse i denne retningen gir svært gode jobbmuligheter. Likevel er det viktig å være klar over fagområdenes kompleksitet. STEM-fagene er i kontinuerlig utvikling og krever at man som arbeidstaker er i konstant endring. Dette gir riktignok den enkelte svært gode muligheter for å hele tiden utvikle egen kompetanse, og ikke minst være en ettertraktet medarbeider. Samtidig stiller dette store krav til at man som ansatt holder seg oppdatert, sier rekrutterer Janne Kristiansen i Dfind

Administrerende direktør i Randstad, Eivind Bøe kjenner seg også godt igjen i rapportens konklusjoner.

- Resultatene fra Randstad Workmonitor stemmer godt med den utviklingen vi ser. Etterspørselen etter realfagskompetanse er økende. Det gjelder ikke bare innen IT. Blant annet er etterspørsel etter ingeniørkompetanse sterkt økende. Vi ser også en helt tydelig trend ved at stadig flere yrkesområder har behov for denne kompetanse, ikke bare de tradisjonelt tekniske bransjene, forteller daglig leder i Randstad, Eivind Bøe

Innen mange av disse fagområdene er det nå svært tøff kamp mellom arbeidsgiverne om å få tak i talentene. Det har blitt et kandidatdrevet marked hvor de med teknologisk kompetanse i større grad selv velger arbeidsgiver, i stedet for omvendt. Det er derfor helt avgjørende å ha en god rekrutteringsstrategi for å være en foretrukket arbeidsgiver i et krevende rekrutteringslandskap.

En følge av mangel på kvalifiserte arbeidstakere og økende etterspørsel, er at de som innehar riktig kompetanse ofte er svært ettertraktet. Dette gjør også at jobbskiftetakten er sterkt økende innenfor enkelte fagområder. Spesielt unge arbeidstakere innenfor IT ser ut til å bytte jobb svært ofte.

Les mer: Unge arbeidstakere bytter jobb ofte

Gjør valg som passer deg

- Tilgang til relevant  jobb etter utdannelse kan være en årsak til at såpass mange ville valgt STEM. Å inneha etterspurt kompetanse gir også gode utviklingsmuligheter og ikke minst muligheten til å ta en sentral rolle i selskapets utvikling. Å ha rett kompetanse vil også gjøre at man blir svært attraktiv, slik at mulighetene for å bytte jobb blir større. Når utdanningsretning skal velges, så er det også viktig å gjøre valg i henhold til egne interesser, ikke bare hva markedet roper etter. Til tross for at det snakkes og skrives mye om STEM og behovet for ressurser, så skal man jobbe et langt yrkesliv og det aller viktigste er å trives med det du gjør. Og det er ikke alltid utdanningen din som utgangspunkt er der du ender opp, avslutter Kristiansen.

Hele Randstad Workmonitor Q2 2019 kan lastes ned her

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Finnes det en utdannelse som garantert gir jobbmuligheter på framtidens jobbmarked?
Finnes det en utdannelse som garantert gir jobbmuligheter på framtidens jobbmarked?
Last ned bilde
Janne Kristiansen, Dfind Norge
Janne Kristiansen, Dfind Norge
Last ned bilde
Eivind Bøe, Randstad Norway
Eivind Bøe, Randstad Norway
Last ned bilde

Lenker

Om Randstad

Randstad
Randstad
Haakon VIIs gate 5
0161 Oslo

400 21 400http://www.randstad.no
Om Dfind

Dfind er et konsulent- og rådgivingsselskap som har som mål å skape utviklingsmuligheter for organisasjoner, bedrifter og mennesker. Vi tror på spesialisering og våre tjenester omfatter i dag rekruttering og utleie innen engineering, IT, finance og executive. I tillegg bistår vi våre kunder med organisasjonsutvikling og forbedringsarbeid.

I Norge har vi kontorer i Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim, Kristiansand og Tromsø. Dfind er en del av Randstad, verdens største aktør innen HR og bemanningsløsninger med 38.820 ansatte. Gruppen er børsnotert og nådde i 2018 en omsetning på 23,8 milliarder Euro. 

Følg saker fra Randstad

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Randstad på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Randstad

Offentlighetsprinsippet - den beste måten å unngå søkere?26.9.2019 08:52:43 CESTPressemelding

Tåler alle ansettelser offentlighetens lys, eller ville man fått bedre ledere ved å ført flere prosesser bak lukkede dører? I diskusjonen rundt Offentleglova er det mange tunge argumenter fra begge sider. Likevel mener Randstad det faktum at mange arbeidstakere kvier seg for å søke jobb i det offentlige av frykt for hvordan prosessen kan påvirke karrieren gjør at det er på tide å se seg om etter alternativer til dagens ordning.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom