Oslo Pride

Ut av skuffen, ut av skapet

Del

Dramatikkens hus samarbeider med Oslo Pride om å hente inn nye tekster som kan bli til ny skeiv dramatikk. – Vi er ute etter nye skeive stemmer og nye skeive historier med egenart og kraft, sier kunstnerisk leder ved Dramatikkens hus Line Rosvoll.

Inger Kristin Haugsevje og Line Rosvoll gleder seg til samarbeidet mellom Oslo Pride og Dramatikkens hus. Foto: Alex  Benjamin / Oslo Pride
Inger Kristin Haugsevje og Line Rosvoll gleder seg til samarbeidet mellom Oslo Pride og Dramatikkens hus. Foto: Alex Benjamin / Oslo Pride

– Vi kan ikke lenger være fornøyde med at de norske teatrene setter opp det skeive verket «Engler i Amerika» igjen og igjen, like lite som vi kan være fornøyde med at teatrene spiller «Hedda Gabler» igjen og igjen. Dramatikkens hus leter aktivt etter levende og brennende skrivetalentene som snakker med, om og til nåtida. I samarbeidet med Oslo Pride når vi skrivende talenter som ellers ikke nødvendigvis hadde funnet veien til Dramatikkens hus, scenen og, det viktigste av alt, publikum, sier Line Rosvoll, kunstnerisk leder ved Dramatikkens hus.

Dramatikkens hus ligger på Grønland i Oslo og har det nasjonale ansvaret for utvikling av ny norsk og samisk dramatikk. Huset er ikke et programmerende teater, men et utviklingsted for profesjonelle scenekunstnere, dramatikere og forfattere som jobber med tekst for scenen.

– Oslo Pride er en imponerende dugnadsdrevet festival som blant annet er med på å bryte ned fordommer og skape større forståelse for hva det vil si å være menneske i dag. Det er en naturlig arena for Dramatikkens hus å ta del i dette, fordi samtidsdramatikk favner forsøket på å forstå og ta del i sin egen samtid; fra dramatiker, gjennom aktør eller skuespiller til et publikum, sier dramaturg ved Dramatikkens hus Kristina Kjeldsberg.

Ser etter tilskudd av nye og relevante skeive beretninger innenfor scenekunstfeltet


– Samarbeidet med Pride gir oss mulighet til å nå noen vi ellers kanskje ikke når gjennom våre vante kanaler. Det å skrive kan være ytterst personlig, og jeg tror noen kan trenge en ekstra dytt som denne utlysningen for å tørre å dra frem teksten sin fra nattbordskuffen. Kanskje de tingene som ligger innerst i skuffen er nettopp det en annen trenger å høre. Man er sjelden alene om en tanke eller ide, og teatret er i stor grad en møteplass hvor ulike ideer og tanker møtes slik at vi sammen kan bli litt klokere. Jeg benytter anledningen til å si: UT av skuffen med seg! Send oss teksten din, sier Kjeldsberg.

Oslo Pride gleder seg også til dette samarbeidet og håper det vil føre til et tilskudd av nye og relevante skeive beretninger innenfor scenekunstfeltet:– Oslo Pride er stolt over å kunne bidra til at flere skeive tekster kan bli til teater. Vi vet at teatrene har et ønske om å sette opp stykker med skeiv tematikk. Da er det også viktig at denne dramatikken blir skrevet. Noen av de gamle klassikerne er fortsatt aktuelle, men det har kommet mange nye tematikker de siste årene, forteller leder Inger Kristin Haugsevje.Tor Kjetil Edland er frivillig fagleder for kulturgruppen i Oslo Pride. Det er denne gruppen som har jobbet med sammensetningen av det kulturelle programmet på den nye arenaen Pride Square som bygges. Han gleder seg til å se resultatet av samarbeidet:– Dette samarbeidet er en unik mulighet for oss i Oslo Pride til å kunne presentere nye stemmer til vårt publikum under Skeivt kulturår. Jeg gleder meg til å se og høre de nye tekstene under årets festival og å kunne gi pridedeltakerne mulighetene til å oppleve rykende fersk scenekunst med skeiv tematikk.

De som søker definerer hva skeiv dramatikk er


Dramatikkens hus gir skrivetildelinger og dramaturgisk oppfølging til utvalgte tekster, og under Oslo Pride brukes blackboxen på Pride Square til å vise frem noen av resultatene fra utlysningen. I etterkant følges de utvalgte tekstene opp. Målet er å klargjøre og gi disse tekstene til teaterbransjen for oppføring og produksjon.


– Open call er altså en slags åpen etterlysning og innebærer at det er svært få føringer på innholdet annet enn at det skal være en teatertekst. Dette gir frihet til de som søker. Vi sier vi ser etter skeiv dramatikk, og det blir altså opp til den som søker å definere hva dette er, for det er åpenbart ikke kun ett riktig svar her, sier Kjeldsberg.

– Vi er ute etter nye skeive stemmer og nye skeive historier med egenart og kraft. Vi er kanskje ute etter noe vi ikke helt vet hva er før vi har lest det? Utlysningen er en åpen bestilling, og vi håper på å bli overrasket, sier Rosvoll.

---

Hvem kan sende inn?
Alle. Alle kan alltid sende inn manus til søknadsportalen vår på dramatikkenshus.no, men i denne utlysningen leter vi etter skeive stemmer, skeive perspektiver og skeiv tematikk.

Innsendingskriterier?
Vi må få tekst tiltenkt scenen, altså ikke et filmmanus eller en roman. Manusutkastet du sender inn kan være kort eller langt, 5 sider eller 60 sider. I tillegg trenger vi en kort beskrivelse av prosjektet ditt, maks en A4-side, inkludert kontaktinfoen din.

Hva er innsendingsfristen? Vi må ha alle tekster innen 19. april. Send til prosjekter@dramatikkenshus.no og legg ved tekstdokumentene, altså manusutkast og prosjektbeskrivelse, som vedlegg i eposten.

Hva skjer med de innsendte bidragene?
Bidragene blir lest av en representativ jury med fagfolk både fra Dramatikkens hus og Oslo Pride. Tre av innsenderne mottar et skrivestipend på 30 000,- hver og en dramaturg for ytterligere utviklingsarbeid med teksten. Deretter vil et utvalg av disse tekstene presenteres på Oslo Pride i juni 2022.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Inger Kristin Haugsevje og Line Rosvoll gleder seg til samarbeidet mellom Oslo Pride og Dramatikkens hus. Foto: Alex  Benjamin / Oslo Pride
Inger Kristin Haugsevje og Line Rosvoll gleder seg til samarbeidet mellom Oslo Pride og Dramatikkens hus. Foto: Alex Benjamin / Oslo Pride
Last ned bilde
Line Rosvoll og Inger Kristin Haugsevje gleder seg til samarbeidet mellom Dramatikkens hus og Oslo Pride. Her er det avbildet inne på Dramatikkens hus. Foto: Alex Benjamin / Oslo Pride
Line Rosvoll og Inger Kristin Haugsevje gleder seg til samarbeidet mellom Dramatikkens hus og Oslo Pride. Her er det avbildet inne på Dramatikkens hus. Foto: Alex Benjamin / Oslo Pride
Last ned bilde
Kristina Kjeldsberg. Foto: Level²
Kristina Kjeldsberg. Foto: Level²
Last ned bilde

Lenker

Om Oslo Pride

Oslo Pride
Oslo Pride
Mariboes gate 13
0183 Oslo

http://www.oslopride.no

Dramatikkens hus: 

Dramatikkens hus ligger på Grønland i Oslo og har det nasjonale ansvaret for utvikling av ny norsk og samisk dramatikk. Her kan profesjonelle scenekunstnere, dramatikere, forfattere og andre søke om støtte til utvikling av ny dramatikk og motta tildelinger i form av økonomiske midler, rådgivning, dramaturgstøtte og sceniske ressurser. Dramatikkens hus arbeider for at tekstene som skrives blir produsert og finner et større publikum, både nasjonalt og internasjonalt. 

Oslo Prides nye arena, Pride Square:
Etter to år med pandemi og alternative gjennomføringer kommer Oslo Pride tilbake i 2022 større enn noensinne. I tillegg til Pride Parade, Pride Park og Pride House utvides festivalen med en helt ny arena “Pride Square”, dedikert til skeiv musikk og scenekunst.

Arenaen blir delt i to, hvor den ene delen er alkoholfri og familievennlig. Her blir det program for både barnefamilier og ungdom. Den andre delen får en utescene, Loud 'n' Proud. Her skal vi programmere i samarbeid med blant andre Riksscenen og Nasjonal jazzscene. Området får også en blackbox ved navn Pride Box. Her samarbeider Oslo Pride blant annet med Dramatikkens hus, Dansens hus, Nationaltheatret om programmeringen.

Oslo Pride arrangeres 18.-27. juni. Les mer om arrangementet på www.oslopride.no 

Følg pressemeldinger fra Oslo Pride

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Oslo Pride på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Oslo Pride

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom