Urbane gravlunder kan bli folkeparker

I en tid der flere og flere mennesker lever i byer, er presset på eksisterende grønne områder stadig stigende.
- Det gjør at politikere, saksbehandlende myndigheter og planleggere revurderer hva grønne områder kan være, inkludert gravlunder, sier Pavlov Grabalov, forsker ved NMBU.
Forskeren mener at gravplassene ikke trenger å bli et grønt uterom helt likt som alle andre parker og lekeplasser.
– Vi må problematisere hva offentlig rom og liv er og hvilke funksjoner vi trenger for et godt liv i byene. Gravlunder er nesten aldri en del av diskusjonen om urban planlegging. Vi må få med gravlundene i samtalen når vi snakker om planlegging av grønne treffpunkter og felles uterom. De urbane gravlundene i Oslo viser oss at framtidens byer trenger en variasjon av offentlige rom som er tilpasset ulike publikum og som oppfyller ulike behov, også åndelige og filosofiske, sier Grabalov.
En undersøkelse* gjennomført av forskere ved NMBU i 2014 fra Gamlebyen gravlund i Oslo viste at:
• Kun 5% av de som var på gravlunden var der for å besøke en grav.
• 66% brukte gravlunden som gjennomgang på vei til et annet sted.
• 11% brukte den til hundelufting
• 13% oppga rekreasjon som årsak for oppholdet
• 5 % av de besøkende utførte aktiviteter av sosial eller kulturell art
Fra 1. januar 2021 ble det tillatt å bruke urnevegger (kolumbarier) for å utnytte plassen bedre på gravlunder. Tidligere måtte askeurne være omsluttet av jord på alle sider.
Kontakter
Kontakt forsker Pavel Grabolov: pavel.grabalov@nmbu.no / Tel +4767231211
Nanna BaldersheimKommunikasjonsrådgiver Fakultet for landskap og samfunn NMBU
Tel:48195835Tel:48195835nanna.baldersheim@nmbu.noBilder

Om Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

Christian Magnus Falsens vei 30
1433 Ås
67 23 00 00/ 917 33 440 (pressevakt)https://www.nmbu.no/
NMBU har studier og forskning som møter de store globale spørsmålene om miljø, bærekraftig utvikling, bedre folke- og dyrehelse, klimautfordringer, fornybare energikilder, matproduksjon og areal- og ressursforvaltning.
Følg pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Biofilm: Risiko for sykdomsspredning og antibiotikaresistens17.9.2025 07:53:56 CEST | Pressemelding
Ny forskning fra 70-årsjubilant fra Bærum viser at bakteriesamfunn kalt biofilm kan bidra til utvikling og spredning av både sykdomsfremkallende og antibiotikaresistente bakterier i matproduksjonskjeden.
Cashewnøttenes egentlige pris4.9.2025 09:57:56 CEST | Pressemelding
Økt interesse for plantebasert kosthold og cashew som alternativ til meieriprodukter har skapt høy etterspørsel. I Guinea-Bissau bidrar den globale etterspørselen til at ville planter, som tidligere var viktige matkilder for lokalbefolkningen, forsvinner.
Tidligere toppleder skal undervise i matinnovasjon på NMBU18.8.2025 08:59:38 CEST | Pressemelding
Etter en lang og spennende karriere i næringslivet, har Knut Ellekjær valgt å bytte ut styrerom med forelesningssal. Nå skal han undervise i kurset "Produktutvikling av mat" ved NMBU, og han har store ambisjoner for studentene og hva de kan bidra med i norsk matindustri.
Oslofjorden under press: NMBU inviterer skolen med på kunnskapsløft13.8.2025 12:28:52 CEST | Pressemelding
Overfiske, forurensning og nedbygging av strandsone truer miljøet i Oslofjorden. Nå lanserer NMBU en webinarrekke som gir lærere og elever innsikt i utfordringene – og løsningene.
Per Eirik Lund blir ny universitetsdirektør på NMBU9.7.2025 13:23:21 CEST | Pressemelding
Universitetsstyret ved NMBU har ansatt ny universitetsdirektør. Den nye direktøren får en sentral rolle i å lede universitetets administrative virksomhet i en tid preget av både omstilling og høye ambisjoner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom