Frende Forsikring

UP: Skremmende at folk kjører uten klar sikt

Del

3 av 10 bilister sier at de kjører før rutene er fri for snø, is og dugg. Kjører du med denne sikten kan det få enorme konsekvenser.

3 av 10 bilister sier at de kjører før rutene er fri for snø, is og dugg. Foto: Frende Forsikring.
3 av 10 bilister sier at de kjører før rutene er fri for snø, is og dugg. Foto: Frende Forsikring.

Torsdag ventes det store mengder snø i Oslo, Akershus, Buskerud, Vestfold, Telemark Hedmark og Oppland. Fra fredag har Meteorologisk institutt sendt ut gult farevarsel for snø i Nordfjord, Møre og Romsdal og Trøndelag. 

- Da er det viktig at bilister tar seg god nok tid til å få snøen vekk fra rutene før de kjører. Bot, fratatt førerkort, anmeldelse og i verste fall tiltale venter deg hvis det går galt. Det sier Roger Ytre Hauge, fagsjef på motor i Frende Forsikring.

Mange bilister tar likevel risikoen og kjører viser en undersøkelse YouGov har gjort for Frende Forsikring.

- Det er skremmende at så mange kjører uten klar sikt til enhver tid, sier sjefen for Utrykningspolitiet, Steven Hasseldal.

- Farlig og straffbart
- Vegtrafikkloven er helt klar. Føreren skal ha tilstrekkelig utsyn til alle sider, sier Roger Ytre Hauge.

- Det er sikkert mange ulike grunner til at folk ikke skraper rutene godt nok. Men det folk virkelig bør være redd for er ulykkene de risikerer å utsette andre for ved å kjøre på denne måten. Det er både farlig, og straffbart, sier UP-sjefen.

Hvor god sikt må du ha?
- Hovedregelen er enkel. Så lenge "vindusviskerfeltet" på frontruten, samt sidevinduene foran b-stolpen, altså de fremste sidevinduene, er frie for snø, is og dugg, gis det ingen reaksjon, sier Steven Hasseldal.

Politiet bøtelegger deg med 2600 kroner hvis det er skrapt eller fjernet mindre enn dette.

Neste steg kan bli anmeldelse, hvis sikten fremover og til sidene er sterkt begrenset.

- Da gjør vi en konkret vurdering av hvor grovt dette var, og du kan få et ordinært forelegg på 6000-8000 kroner, sier Hasseldal i UP.

Han presiserer at dette er aktuelt selv om ingen konkret faresituasjon har oppstått – i tilfeller utover forenklet forelegg.

- I tillegg kan du miste lappen i tre måneder eller mer, opplyser han.

Er sikten din bak is og snø på frontruten mindre enn et A4-ark, ryker førerkortet på stedet.

I verste fall blir du tiltalt
Et inndratt førerkort eller en bot som kun svir i lommeboken din er imidlertid en liten pris å betale for å kjøre uten god nok sikt.

- Det du virkelig bør tenke over er at du kan havne i en ulykke og utsette både deg selv og andre for livsfare. Du har aldri så dårlig tid at du ikke kan skrape skikkelig. Det tar bare et par minutter, sier fagsjefen i Frende Forsikring.

- Hvis manglende sikt har påvirkning i en ulykke, skal det vurderes å reise tiltale for domstolene, bekrefter Hasseldal i UP.

Hva skjer med forsikringen?
- Hvis du ikke skraper rutene skikkelig anses det ofte som grovt uaktsomt. Da vil et forsikringsselskap normalt redusere erstatningen og i verste tilfelle faller den helt bort. Da blir latskapen dyr, sier Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring.

Frost og rim på bilrutene kommer av at vanndampen i luften fryser til iskrystaller. Er det fuktig inneklima i bilen, får du også dugg på innsiden, som igjen fører til is på innsiden av ruten.

- Dårlig tid, forsovelse, trøtte unger, regn og kulde er altså ingen unnskyldning, sier Ytre-Hauge. Snø, is, dugg eller annet som hindrer eller reduserer sikten din og trafikksikkerheten for alle må bort før du kjører.


FAKTA: Dette sier Vegtrafikkloven
"Føreren skal sørge for å ha tilstrekkelig utsyn til alle sider, derunder påse at snø, is, dugg eller merke eller annen gjenstand ikke hindrer sikten eller virker forstyrrende."


TIPS: Slik finner du roen bak rattet en stressende morgen

  • Orienter deg før du setter deg i bilen. Er det noen eller noe rundt bilen?
  • Ikke stress
  • Pust og se deg godt om før du rygger ut
  • Ikke stol blindt på ryggesensorer. De registrerer ikke alt, og spesielt ikke alt som er lavt nede
  • Snu deg og se ut bakruten istedenfor å kun bruke speilene
  • Rygg inn på parkeringsplassen på butikken, så har du mye bedre oversikt når du skal ut igjen
  • Og ikke minst: sørg for tilstrekkelig utsyn til alle sider
    (Kilde: Frende Forsikring)

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

3 av 10 bilister sier at de kjører før rutene er fri for snø, is og dugg. Foto: Frende Forsikring.
3 av 10 bilister sier at de kjører før rutene er fri for snø, is og dugg. Foto: Frende Forsikring.
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring
Frende Forsikring
Jonsvollsgaten 2
5011 Bergen

55 15 36 00https://www.frende.no

Frende Forsikring har Norges mest fornøyde forsikringskunder og det beste skadeoppgjøret (EPSI 2019). Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine! 

Helnorske Frende eies av 15 lokale sparebanker og har rådgivere landet rundt. Vi har nær 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og over 270.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.

Følg saker fra Frende Forsikring

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Frende Forsikring

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom