Frende Forsikring

UP: 4 av 5 råkjørere er menn

Del

- Av alle som ble tatt i fartskontroller i 2020 var 78 prosent menn.

En stor overvekt av de som tas for råkjøring er menn. Illustrasjonsfoto: Frende Forsikring.
En stor overvekt av de som tas for råkjøring er menn. Illustrasjonsfoto: Frende Forsikring.

Det sier UP-sjef Steven Hasseldal. I 2020 hadde Politiet 117 500 saker med fartsovertredelser. De aller fleste av disse ble oppgjort med bot, men nesten 11 000 endte i anmeldelse.

- Av de som ble anmeldt var en enda større andel menn. Hele 89 prosent, sier Hasseldal i UP.

- Dette er veldig høye tall. Det er helt hårreisende å se hvor overrepresentert menn er. Skjerp dere, mannfolk, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge. 

Råkjører om våren
De siste tre årene har nesten 1 av 4 dødsfall på norske veier skjedd i vårmånedene mars, april og mai, viser tall fra Statens Vegvesen.

- Jeg hadde håpet at tørrere veier, lysere tider og bedre kjøreforhold skulle vise noe annet. Men mange er tydeligvis ivrige og tråkker klampen i bånn om våren, sier Ytre-Hauge.

- Mange slipper unna
Han mener det er bra at så mange tas for råkjøringa, men er redd for mørketallene.

- Vi har vel alle ligget litt over grensen, men uten å bli tatt. Jeg tør ikke tenke på hvor mange jeg har møtt på veien som har kjørt altfor, altfor fort. Selv med økt innsats fra UP er det åpenbart mange som går under radaren, og slipper unna, sier Ytre-Hauge.

Leker med andres liv
Fagsjefen på motor ser bilder og skader fra små og store bilulykker hver dag.

- Jeg blir ganske provosert av tall som dette. En ting er at du leker med ditt eget liv, det er ditt valg. Men å utsette andre for livsfare med måten du kjører på, det kan jeg ikke fatte at så mange gjør, sier fagsjefen til Frende. 

Flest menn omkommer
Antallet omkomne på norske veier i 2020 gikk ned. 94 mennesker døde, mot 108 i 2019. Tallene kommer fra Statens Vegvesen.

- Men antallet menn som omkom gikk bare ned fra 78 til 77. Nesten hele reduksjonen er blant kvinner, sier Roger Ytre-Hauge.

I 2020 omkom 77 menn og 17 kvinner på norske veier. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

En stor overvekt av de som tas for råkjøring er menn. Illustrasjonsfoto: Frende Forsikring.
En stor overvekt av de som tas for råkjøring er menn. Illustrasjonsfoto: Frende Forsikring.
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring
Frende Forsikring
Jonsvollsgaten 2
5011 Bergen

55 15 36 00https://www.frende.no

Frende Forsikring har Norges mest fornøyde forsikringskunder og det beste skadeoppgjøret (EPSI 2020). Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine! 

Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 270.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.

Følg saker fra Frende Forsikring

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Frende Forsikring

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom