Frende Forsikring

UP: - Dette kan bli skjebnesvangert

Del

Halvparten av oss synes det er greit å sjekke mobilen i stillestående kø eller lyskryss. - Å se ned og bort fra veien bare et øyeblikk kan bli skjebnesvangert, sier UP.

1 av 2 synes dette er greit i stillestående kø eller lyskryss. Foto: Frende Forsikring.
1 av 2 synes dette er greit i stillestående kø eller lyskryss. Foto: Frende Forsikring.

- Dessverre er det fortsatt altfor mange som «bare må» sjekke nyheter og være innom sosiale medier mens de kjører, uten tanke for hvilken fare dette kan innebære for både dem selv og andre trafikanter, sier Steven Hasseldal, sjef for Utrykningspolitiet.

Den ferske undersøkelsen som Norstat har gjort for Frende Forsikring viser at 49 prosent sier at det er greit at en bilsjåfør sjekker mobilen når de står i ro i kø eller lyskryss.

- Om du gjør det regelmessig eller bare av og til spiller ingen rolle. Det er ikke greit, uansett, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

Økte bøter har fungert
I desember i fjor økte regjeringen straffen for mobilbruk i bil betydelig, etter initiativ fra blant andre UP og Frende. Fra 1700 kroner i bot til 5000 kroner og tre prikker i førerkortet. Der ser ut til å ha fungert. I første halvår 2021 skrev UP og politidistriktene ut 7953 forenklede forelegg for mobilbruk i bil. Det er en nedgang på litt under 10 prosent fra samme tid i fjor, da 8701 ble bøtelagt.

- Skjerpet straff er et viktig signal. En mobilsjekk gjør deg uoppmerksom. Hva hvis du ser en melding som opprører deg? Eller noe som gjør deg ufokusert videre på kjøreturen, sier Roger Ytre-Hauge.

Mange trafikkulykker, både små og store, skyldes uoppmerksomhet hos bilfører.

- Det kan være mange grunner til dette, men fellestrekket for alle er at de burde ha vært unngått. Det er en grunn til at bruk av håndholdt mobiltelefon er forbudt, og det er ingen tvil om at på dette området trengs det sårt en holdningsendring hos bilførerne, sier UP-sjef Steven Hasseldal.

Medvirker til dødsulykker
Statistikk fra 2018 viser at distraksjon knyttet til mobilbruk eller annet utstyr var antatt som medvirkende årsak til 12 dødsulykker. Undersøkelser fra UP viser at mobilbruken i snitt ligger på 3,6 prosent. I 2019 registrerte politiet til sammen 16 365 saker med ulovlig bruk av mobilen. 

Her synes flest mobilbruk er greit
Så mange sier det er greit at en bilsjåfør sjekker mobilen i stillestående kø eller lyskryss (fylkesvis fordeling):

 1. Oslo: 55 prosent
 2. Innlandet: 54 prosent
 3. Viken: 52 prosent
 4. Møre og Romsdal: 50 prosent
 5. Vestfold og Telemark: 49 prosent
 6. Troms og Finnmark: 49 prosent
 7. Trøndelag: 47 prosent
 8. Agder: 45 prosent
 9. Vestland: 42 prosent
 10. Nordland: 41 prosent
 11. Rogaland: 39 prosent
  Kilde: Frendeundersøkelsen/Norstat juni 2021

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

1 av 2 synes dette er greit i stillestående kø eller lyskryss. Foto: Frende Forsikring.
1 av 2 synes dette er greit i stillestående kø eller lyskryss. Foto: Frende Forsikring.
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring
Frende Forsikring
Jonsvollsgaten 2
5011 Bergen

55 15 36 00https://www.frende.no

Frende Forsikring har Norges mest fornøyde forsikringskunder og det beste skadeoppgjøret (EPSI 2020). Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine! 

Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 270.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.

Følg pressemeldinger fra Frende Forsikring

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Frende Forsikring

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom