Unngå skjønnsligning
I 2012 ble 12 000 personlig næringsdrivende og 15 000 selskaper skjønnslignet av Skatteetaten fordi de ikke leverte selvangivelse innen fristen. 31. mai er siste innleveringsdag for å levere selvangivelse elektronisk via Altinn. – Søker du ikke om utsettelse vil forsinkelsesavgift påløpe umiddelbart, sier Helge Dalen, administrerende direktør i Bank2.
– Mange søker om utsettelse, men vi ser daglig konsekvensene av å oversitte skattelovens frister, sier Dalen i landets nisjebank som har spesialisert seg på refinansieringsløsninger til bedrifter og privatpersoner som opplever økonomiske utfordringer.
Regnskapsfører en nødvendighet for de fleste
Dalen mener mange næringsdrivende må legge større innsats i å holde kontroll med driften og virksomhetens økonomi. – Vår erfaring er at mange næringsdrivende er dyktige i sitt fag og opptatt av å betjene sine kunder, men de har ikke tilstrekkelig fokus på regnskapsmessig orden gjennom året, sier Dalen. – Konsekvensen blir at bilag samler seg opp, kontrollen går tapt og frister oversittes. Uregelmessige og sene bilagsinnleveringer til regnskapsfører er en typisk årsak til at innleveringsfristen for selvangivelsen ikke overholdes.
- Mange enkeltmannsforetak og mindre bedrifter fører sitt eget regnskap på kveldstid. Dessverre gjøres dette med blandet hell og mange ville både spart penger og sikret driften av selskapet ved å inngå samarbeid med regnskapsfører. En regnskapsfører er også en kvalifisert samtalepartner å støtte seg til, understreker Dalen.
Kjenn din klagerett
Skulle du av ulike grunner ikke få levert selvangivelsen i tide er ikke alt håp ute. Innleveres selvangivelse og næringsoppgave før skatteoppgjøret sendes ut i oktober har du krav på ligningsbehandling i tråd med selvangivelsen. Eventuelt som klagesak.
– Mange næringsdrivende kunne unngått skjønnsligning og tilleggsskatt dersom de hadde satt seg inn i klagereglene. I Bank2 ser vi regelmessig tilfeller hvor sykdom har utløst økonomisk rot og manglende innlevering av selvangivelse. Da blir ligning fastsatt ved skjønn.
– Når en næringsdrivende blir langvarig syk vil omsetningen bli betydelig lavere enn i et normalt inntektsår. Hvis man i et slikt sykdoms år ikke leverer ligning og blir skjønnslignet, vil skjønnsligningen fra Skatteetaten ofte resultere i et høyere skattekrav enn det som ville blitt resultatet dersom en korrekt selvangivelse var innlevert, forklarer Dalen. – Derfor er det viktig å kjenne sin klagerett og få på plass nødvendig dokumentasjon for en normal ligningsbehandling.
Søk profesjonell hjelp omgående
Konsekvensen av ikke å rette opp i et skattemessig etterslep kan bli store. Betalingsfristen for restskatten er kort og dersom man ikke kommer raskt i dialog med kemneren er ofte innfordringstiltakene strenge. Dersom virksomheten skal videreføres gis det sjelden rom for betalingsordninger over lengre tidsperioder enn 12-24 måneder og det løper ordinær forsinkelsesrente på 8,5 % for ubetalt skattegjeld.
– For næringsdrivende er innbetalingsfristene ofte for korte når bedriften ikke har oppsparte midler, men betalingsevnen avhenger av virksomhetens omsetning og lønnsomhet. Ubetalt skatt fører raskt til at det registreres betalingsanmerkning. Da er det ofte for sent å søke om lån eller kassekreditt i egen bank, understreker Dalen.
Dermed blir en vanskelig økonomisk situasjon ytterligere forverret og mange selvstendig næringsdrivende får erfare at det tas utlegg i og begjæres tvangssalg av familiens private bolig. – Dette setter næringsdrivende i en svært presset situasjon og mange mister evnen til å ha fokus på det inntektsgivende arbeidet, som er det viktigste for å redde situasjonen, fortsetter Dalen.
Dersom uforutsette situasjoner oppstår og likviditeten presses bør refinansiering vurderes så tidlig som mulig. Det vil kunne hindre at det tas utlegg i verdier og den næringsdrivende får ro til å gjenopprette en solid virksomhet. Det er en løsning som kan lønne seg for mange, sier Helge Dalen.
– Står du i fare for ikke å klare leveringsfristen eller ikke å levere selvangivelse i det hele tatt, så søk profesjonell hjelp omgående, oppfordrer Bank2’s administrerende direktør Helge Dalen.
Nøkkelord
Kontakter
Adm.dir. Helge Dalen
Bank2 ASA
Telefon 91 85 82 75
hd@bank2.no
Bilder


Lenker
Om Bank2
Følg saker fra Bank2
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Bank2 på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Bank2
Betalingsproblemene øker mest blant høytlønte!6.11.2013 14:41:51 CET | Pressemelding
– Andelen kvinnelige norske arbeidstakere med skattbar inntekt over 2 millioner har økt med 35 % de siste to årene. I denne inntektsgruppen har betalingsproblemene mer enn doblet seg. Det er en urovekkende utvikling, sier Helge Dalen, administrerende direktør i Bank2.
KVARTALSREGNSKAP PR. 30.09.2013 - Fortsatt god resultatutvikling i Bank228.10.2013 13:59:35 CET | Pressemelding
Bank2 ASA har gjennom tredje kvartal videreført en jevn resultatutvikling med et resultat før tap og skatt på MNOK 43,2 mot MNOK 36,8 pr. 30.09.2012
Stabil utlånsvekst og soliditet samt fortsatt god resultatutvikling19.8.2013 14:52:06 CEST | Pressemelding
Resultat pr. aksje NOK 0,21 mot NOK 0,18 første halvår 2012. Bokført verdi pr. aksje NOK 2,60 mot NOK 2,41 i fjor. Kapitaldekning 19,2 % mot 19,3 % første halvår 2012. Egenkapitalavkastning økt fra 16,5 % til 18,5 %. Resultat etter skatt MNOK 20,4 mot MNOK 17,1 i fjor. Tap på utlån MNOK 5,9 som utgjør 0,4 %
Mange bør droppe ferien i år!24.6.2013 12:27:00 CEST | Pressemelding
Feriepenger utbetales i disse dager og ferietid betyr høyt forventningspress til både ferieinnhold og pengebruk. Imidlertid øker nordmenns betalingsanmerkninger jevnt og trutt. – For de fleste er det naturlig å glede seg til ferien. Imidlertid bør mange nordmenn ta et oppgjør med realitetene, advarer administrerende direktør i Bank2, Helge Dalen.
Fikk du restskatt? Betal den i mai!2.5.2013 14:00:00 CEST | Pressemelding
Må du betale restskatt for i fjor? Betal innen 31. mai, så unngår du ett års rentebelastning.
Resultatfremgang, lavere mislighold og høy kapitaldekning10.8.2012 15:21:47 CEST | Pressemelding
Bank2 ASA kan i første halvår 2012 vise til bedrede resultater og stabil utlånsvekst. Samlet utlån beløp seg til MNOK 1.249 ved utgangen av første halvår, en økning på 10,1 % siden årsskiftet og 18,5 % siste 12 måneder. Resultat før tap utgjorde MNOK 24,0 mot MNOK 18,3 i første halvår 2011, mens resultat etter skatt beløp seg til MNOK 17,1 mot MNOK 11,5 i første halvår 2011. Dette gir et resultat på kr 0,18 pr. aksje etter skatt og en egenkapitalavkastning på 16,5 %.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom