Unngå matsvinn - bli med å feire vaffeldagen onsdag 25.mars

Å lage vaffelhjerter på en onsdag har vel aldri vært mer kjærkomment enn i år. Har du handlet inn litt mye melk og meieriprodukter du lurer på hvordan du skal bruke opp? Bland restene i en røre, og lag vaffelhjerter på vaffeldagen.
Restevafler
1 porsjon gir 12 plater
4 dl melk eller syrnet melk
2 dl lettrømme, yoghurt eller kvarg
4 egg
6 dl hvetemel
1 ss vaniljesukker
1 dl sukker
1 ts salt
1 ts malt kardemomme
100 g meierismør
- Bland alle ingrediensene, bortsett fra smør, til en jevn røre. La den svelle i minst en halv time.
- Smelt smøret, og rør det inn.
- Stek vaflene. Server dem varme med syltetøy og en klatt rømme, eller en skive brunost.
Ønsker du sunnere vafler?
Grove vafler lager du ved å erstatte deler av hvetemelet med sammalt hvetemel eller havregryn. Dropp sukkeret i røren, og bruk proteinrike og magre meieriprodukter som kvarg eller cottage cheese. Grove vafler med havregryn smaker nydelig med ost og skinke, eller med brunost og litt syltetøy. Her finner du en god grunnoppskrift på grove vafler: https://www.melk.no/Oppskrifter/Vafler/Grove-vafler
Dette kan du bruke i vaffelrøren
- Melk og syrnet melk som har gått ut på dato, men som fortsatt lukter og smaker helt fint.
- Fløte som du ikke får brukt opp. Fløte gir fyldige luksusvafler når du har behov for noe ekstra godt. Fløterester kan dessuten fryses i isbitposer, og siden brukes i saus.
- Rømme, cottage cheese, yoghurt og kvarg. Putter du noen av disse i røren, kan du erstatte litt av melken som står i en vanlig vaffeloppskrift.
- Grøtrester! Både havregrøt og annen grøt egner seg godt sammen med litt melk i en vaffelrøre.
- Vaniljesaus eller rester av iskrem. Lager du deilige vafler av disse restene kan du droppe sukkeret i røren.
- Sjokolademelk. Enten du skal bruke opp rester eller bare lage en spennende variant gir kakaoen god smak.
- Revne grønnsaker! Har du prøvd å rive en gulrot eller et eple, og tilsette vaffelrøren? Ikke kast gammel frukt eller grønnsaker, riv det og bruk det i røren.
- Modne bananer. Gi de brune bananene nytt liv ved å mose dem og tilsette i vaffelrøren. Dropp sukkeret, og la bananen være søtningen.
Bilder
Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Verdens Melkedag: Melken gjør comeback som trygg motvekt30.5.2025 09:25:18 CEST | Pressemelding
Etter nesten femti år med jevn nedgang, er melken på vei oppover igjen. Nye tall viser at salget av helmelk og smaksatt melk øker – og at stadig flere nordmenn finner tilbake til det kjente og trygge. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) ser en positiv utvikling i forkant av Verdens Melkedag 1. juni.
Proteinboom på norske kjøkken13.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norske forbrukere fyller kjøleskapene med proteinrike meieriprodukter som aldri før. I første kvartal 2025 økte salget av cottage cheese med hele 40 %, kvarg med 36 % og naturell yoghurt med 24 %, viser ferske tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.
Lag påskens beste vafler – og unngå matsvinn14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nystekte vafler bidrar til hyggelig påskestemning – enten du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller bare vil gjøre noe koselig sammen med familie og venner. Og når ferien går mot slutten og det fortsatt står melk, yoghurt eller rømme igjen i kjøleskapet, er vaffelrøra en enkel og smakfull redning.
Yoghurt naturell i vinden: Opp 40 % siden 202010.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Yoghurt naturell vokser kraftig i popularitet. Nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at salget har økt med 40 prosent siden 2020. Bare det siste året steg volumet med 17 prosent. I 2024 ble det solgt over 13 700 tonn yoghurt naturell i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom