Unngå feil i skattemeldingen: Her er årets viktigste sjekkliste for deg med aksjer

Alle som eier aksjer får en aksjeoppgave fra Skatteetaten. Aksjeoppgaven må du se på sammen med skattemeldingen din, og sørge for at det blir riktig slik at du får de fradragene du har krav på og at skatten din blir beregnet riktig. Trenger du mer tid, kan du søke om utsatt leveringsfrist til og med i dag fredag 30. april.
– Aksjeoppgaven fra Skatteetaten bidrar til at du får riktig skatt og fradrag for dine aksjer, og denne må du kontrollere før du leverer skattemeldingen, sier Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten
Lever skattemeldingen på nytt om du får nye opplysninger senere
Du bør følge ekstra nøye med hvis selskapet du har aksjer i har blitt stiftet, har kjøpt egne aksjer eller hatt kapitalendringer i 2020, oppfordrer Skatteetaten.
– For deg som har aksjer i et selskap som ble stiftet, har kjøpt egne aksjer eller hadde kapitalendringer i 2020, vil det bety at formuesverdien er ukjent for oss og at dette ikke vil være forhåndsutfylt på skattemeldingen. Du kan selv ta kontakt med selskapet for å få disse opplysningene, forklarer Gjengedal.
Korrigert aksjeoppgave
Skatteetaten vil få opplysningene om formuesverdi fra aksjeselskapet når de leverer sin skattemelding. Du får da en ny aksjeoppgave som viser korrekte formuesverdier som ikke var forhåndsutfylt i skattemeldingen.
Du får også ny aksjeoppgave om det kommer nye opplysninger om skattepliktig utbytte og gevinst eller tap. Den vil ha med skattepliktige beløp som ikke var med i den forhåndsutfylte skattemeldingen.
– Mottar du en ny aksjeoppgave etter at du har levert skattemeldingen, må du kontrollere opplysningene opp mot den leverte skattemeldingen for å sjekke at den er korrekt. Hvis den ikke er det, må skattemeldingen oppdateres og leveres på nytt, sier Gjengedal.
Her er punktene alle aksjeeiere bør sjekke:
- Salg og andre realisasjoner
Hvis Skatteetaten har fullstendig informasjon om realisasjoner av aksjer og utbytte, vil beløpene være forhåndsutfylte i skattemeldingen din. Dersom gevinst og tap mangler eller ikke stemmer, må du endre og levere aksjeoppgaven. Deretter må du føre riktige tall inn i skattemeldingen din. - Utbytte
Har du endringer eller tilføyelser tilknyttet utbytte, skal du endre direkte i skattemeldingen din. Du kan ikke gjøre endringer i aksjeoppgaven. - Formuesverdi
Formuesverdien er den skattemessige formuesverdien på aksjene ved utgangen av året. Formuesverdier av aksjer er forhåndsutfylt i skattemeldingen. Endringer eller tilføyelser skal gjøres direkte i skattemeldingen. - Ukjent verdi på ikke-børsnoterte aksjer
Dersom selskapet ble stiftet, har kjøpt egne aksjer eller hadde kapitalendringer i 2020 vil formuesverdien normalt være ukjent. Formuesverdien kommer i en oppdatert aksjeoppgave når selskapet har levert sin skattemelding, eller man kan få den direkte fra selskapet.
Skatteetaten mottar selskapets skattemessige formuesverdi når aksjeselskapet leverer sin skattemelding. Dette er normalt mai, juni eller juli 2021. Da kommer en ny aksjeoppgave (RF-1088R) som viser formuesverdiene som var ukjente og som ikke var forhåndsutfylt i skattemeldingen. - Inngangsverdi
Inngangsverdien på aksjen er det du i utgangspunktet betalte for aksjen inkludert omkostninger. Du må endre og levere aksjeoppgaven hvis opplysningene om inngangsverdi over aksjer og egenkapitalbevis er feil eller mangelfulle. - Utenlandske aksjer som ikke står i aksjeoppgaven
Aksjeoppgaven fra Skatteetaten inneholder kun opplysninger om utenlandske aksjer som er registrert på Oslo Børs. Alle norske banker og finansinstitusjoner har imidlertid plikt til å innrapportere dine beholdninger i andre utenlandske aksjer med gevinst, tap og utbytte til Skatteetaten. - Aksjeopplysninger som ikke står i skattemeldingen
(formue, utbytte og gevinst/tap)
Kontroller at tallene stemmer med det som er oppgitt i årsoppgaven fra banken din. Har du aksjer i Norge eller andre land som ikke er forhåndsfylt i skattemelding er du pliktig til å fylle dette ut selv. Alt skal rapporteres i skattemeldingen i Norge.
Du kan endre og levere skattemeldingen på nytt opp til tre år etter leveringsfristen.
Hvis du ikke har gjort endringer trenger du ikke levere oppdatert skattemelding
Leverer du skattemelding i gammelt format leverer du slike opplysninger i skjema «Gevinst, tap, utbytte og formue på aksjer og andre finansielle produkter» (RF-1159). Har du fått ny skattemelding, skal du føre opplysningene direkte i den nye skattemeldingen på skatteetaten.no og du skal da ikke levere skjema RF-1159 i tillegg.
– Hvis du ikke har gjort endringer, trenger du ikke levere oppdaterte aksjeopplysninger og skattemelding, understreker Gjengedal.
Les mer her: skatteetaten.no/aksjeoppgaven
Nøkkelord
Kontakter
Merete Bergeland JebsenPressesjef
Tel:945 01 000presse@skatteetaten.noBilder



Lenker
Om Skatteetaten
I Skatteetaten jobber vel 7000 ansatte mot samme mål; å sikre finansieringen av velferdssamfunnet. Skatteetaten er underlagt Finansdepartementet, og har ansvaret for et oppdatert folkeregister og at skatter og avgifter blir fastsatt og innbetalt på riktig måte.
Følg pressemeldinger fra Skatteetaten
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Skatteetaten på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Skatteetaten
Frikort eller skattekort? Dette må du vite9.7.2025 07:55:10 CEST | Pressemelding
Har du frikort, men ligger an til å tjene over 100 000 kroner i løpet av året? Da bør du bestille et skattekort slik at du unngår å bli trukket 50 prosent skatt.
Regjeringen har valgt konsept for videre arbeid med bedre oversikt over eierskap til aksjer3.7.2025 14:11:07 CEST | Pressemelding
Finansdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet gir Skatteetaten og Brønnøysundregistrene i oppdrag å gjennomføre et forprosjekt med utgangspunkt i konseptet samordnet aksjeeierregister.
Kontroll av serveringssteder: Fant feil hos halvparten og tre stakk fra kontroll23.6.2025 08:14:40 CEST | Pressemelding
Skatteetatens skattepatrulje fant vesentlige feil hos 39 av 79 kontrollerte serveringssteder i Trondheim. I tillegg krevde etaten inn i underkant av én millioner kroner i ubetalte skatte- og avgiftskrav.
Dette må du ha på plass før sommerbryllupet!20.6.2025 09:14:39 CEST | Pressemelding
Noen ønsker å gifte seg på Pride-feiringer i hele landet, andre planlegger et perfekt sommerbryllup. En ting er felles: Det blir ikke bryllup uten en gyldig attest fra Skatteetaten. Heldigvis får du en slik attest like etter du har søkt i mange saker.
Derfor trekkes det ikke skatt av feriepengene17.6.2025 15:36:31 CEST | Debattinnlegg
De fleste ser fram til feriepengene som kommer før sommerferien. Men det er en myte og vanlig misforståelse at feriepengene er skattefrie, skriver Regine Hatleskog Vastvedt, divisjonsdirektør i Skatteetaten.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom