Universitetet i Bergen (UiB)

Universitetsmuseets kulturhistoriske museum stenges

Del
Kulturhistorisk museum stenges og totalrehabiliteres for å møte dagens krav til sikkerhet og til et moderne museumsbygg. I mellomtiden vil publikum få oppleve utstillinger fra Universitetsmuseets kulturhistoriske samlinger blant annet i museets naturhistoriske bygg.
Foto: Adnan Icagic, UM-UiB
Foto: Adnan Icagic, UM-UiB

– Bygningen som huser de kulturhistoriske samlingene stod ferdig i 1927 og er totalfredet. Da museet ble bygget var kravene helt andre til brannsikring, klima og tilgjengelighet. Vi har utført flere tiltak for å bedre forholdene, men ser nå at det ikke er tilstrekkelig for å holde bygget åpent, sier rektor ved Universitetet i Bergen, Margareth Hagen.

Krever statlig finansiering

Tilstandsvurderinger de siste årene har vist at museumsbygget har flere bygningsmessige avvik. 

I perioden 2020-2021 har det blitt gjennomført flere tiltak, som utskiftning av brannalarmanlegg og fornying og forsterking av brannslukkeutstyr, i tillegg til bemanning i alle etasjer.

Av hensyn til sikkerheten til besøkende, ble bygget midlertidig stengt fra mai 2022. Nå har styret ved Universitet i Bergen vedtatt at museet skal holdes stengt frem til det er totalrehabilitert. En totalrehabilitering av museumsbygget krever statlig finansiering. 

Låner plass i Naturhistorisk museum

Universitetsledelsen er opptatt av at befolkningen skal ha tilgang til samlingene selv om museumsbygget må stenges.

– Samlingen vår er unik i Europa og er en uvurderlig del av vår felles kulturarv. Planen er blant annet å bruke tredje etasje av Universitetsmuseets naturhistoriske museumsbygg sentralt på høyden til midlertidige kulturhistoriske utstillinger i perioden bygget er stengt, forteller rektor Margareth Hagen.

I det kulturhistoriske samlingene finnes det blant annet enestående kirkekunst fra middelalderen, og en rekke unike gjenstander fra steinalderen, vikingtiden og norsk folkekultur, samt etnografiske samlinger.

Kontakter

Bilder

Foto: Adnan Icagic, UM-UiB
Foto: Adnan Icagic, UM-UiB
Last ned bilde
Museumsdirektør Kari Hjelle og UiB-rektor Margareth Hagen. Foto: Torill S. Ervik, UiB
Museumsdirektør Kari Hjelle og UiB-rektor Margareth Hagen. Foto: Torill S. Ervik, UiB
Last ned bilde

Om Universitetet i Bergen (UiB)

Universitetet i Bergen (UiB)
Universitetet i Bergen (UiB)
Postboks 7800
5020 Bergen

+47 55 58 00 00http://www.uib.no

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom