Universitetet i Bergen blir nasjonal koordinator for utprøving av Covid-vaksine
Arbeidet blir viktig for å møte mutantene og sikre sårbare grupper mot sykdom og død.
– Vi ser nå at viruset forandrer seg, og nye mutasjoner tar over. De vaksinene vi har på markedet i dag er såkalt «førstegenerasjons»-vaksiner, og for å være i front, må vi utvikle nye vaksiner som svarer på mutasjonenes egenskaper. Det sier professor Rebecca Cox ved Pandemisenteret og leder av Influensasenteret ved UiB og Haukeland Universitetssjukehus. Hun skal lede det nasjonale arbeidet med vaksineutprøvingen.
Testing i hele Europa
I prosjektet VACCELERATE går europeiske land sammen om å teste ut vaksiner mot korona. Den nasjonale innsatsen i prosjektet koordineres fra Bergen.
Per i dag så er det slik at vaksineutviklere enten selv må skaffe personer til kliniske utprøvinger av vaksiner, eller oppsøke enkeltland eller enkeltinstitusjoner, for uttesting.
I prosjektet VACCELERATE, som er støttet med HORIZON EU-midler, går et tjuetalls europeiske land sammen om å koordinere slike utprøvinger.
Det gir en enklere prosess, og større sikkerhet for eksempel for de i høyrisikogruppene:
– Hvis man for eksempel ønsker å teste hvordan en vaksine fungerer på noen med en sjelden sykdom, så kan man på dette viset går fra uttesting på en gruppe på noen få hundre, til en gruppe på flere titalls tusen, forteller Rebecca Cox.
Teamet hennes har fått ansvaret for å koordinere innsatsen i Norge.
– Vi har erfaring og kompetanse fra tidlig utprøving av influensavaksiner, og ikke minst en stor interesse i å bidra. Vi har også gode fasiliteter og kompetanse innenfor det laboratoriske arbeidet, med å teste ut hvordan immunapparatet reagerer på vaksinen.
En global dugnad
I dag samarbeider EU allerede om innkjøp av vaksiner. VACCELERATE vil også kunne gjøre det enklere for vaksineutviklere å teste ut, og dermed få på plass nye varianter av vaksinen. Det trengs, ifølge Cox.
– Vi trenger en helhetlig løsning for å komme seg gjennom denne pandemien. For å få en bedre forståelse av må man jobbe sammen. En global dugnad kan løse problemet - ikke enkeltland, sier Cox – og understreker at det ikke er noe galt med de eksisterende vaksinene på markedet.
Prosjektet VACCELERATE er en del av en større satsning i EU for å forbedre Europas beredskap i slike kriser. Norges bidrag betyr mye for resultatet.
– Vi er et lite land, men med en veldig god klinisk infrastruktur. Derfor er det viktig at vi er med på denne globale dugnaden for vaksineuttesting. Det er også veldig viktig for fagmiljøet i Bergen, og for landet som helhet, sier Cox, og minner om at det er gjennom EU-samarbeidet Norge har fått tilgang til vaksiner.
Nå ber hun alle som er interesserte i å bidra i vaksinetestdugnaden, institusjoner eller enkeltpersoner, om å melde sin interesse. Det kan man gjøre på denne siden.
Kontakter
Professor ved Influensasenteret og Pandemisenteret, Rebecca Cox
rebecca.cox@uib.no
452 42 974
Bilder
Om Universitetet i Bergen (UiB)
Følg saker fra Universitetet i Bergen (UiB)
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Universitetet i Bergen (UiB)
UiB blir medlem i global koalisjon for biomangfold3.3.2021 07:30:00 CET | Pressemelding
Universitetet i Bergen er den første institusjonen i Norge og det første universitetet i verden som slutter seg til EU-kommisjonens globale koalisjon United for Biodiversity.
Arqus winter school om Europas rolle i klimakrisen22.2.2021 15:58:54 CET | Pressemelding
Klimarisiko og vitenskapens rolle er tema for en av Arqus-alliansens første utdanningsaktiviteter. Arqus Winter School arrangeres fra 22-.26. februar og er digital og åpent for alle.
UiB og REV Ocean inngår ambisiøst samarbeid16.2.2021 16:43:08 CET | Pressemelding
REV Ocean og Universitetet i Bergen (UiB) signerte 16. februar en avtale som markerer begynnelsen på et ambisiøst samarbeid om bærekraftig hav og nye løsninger.
Koronaåret 2020: UiB-studentene savner fysisk undervisning og studievenner11.2.2021 07:00:00 CET | Pressemelding
Studiebarometerets tall fra 2020 viser at UiB-studentene i trives på studiet de har valgt. Likevel oppgir 7 av 10 studenter at digital undervisning ikke kan erstatte fysisk undervisning.
Vil kombinere bærekraft og arbeidsliv i utdanningen10.2.2021 07:00:00 CET | Pressemelding
Hvordan kan bærekraftsmålene og arbeidslivsrelevans kombineres i høyere utdanning? Dette er en av mange ting som tas opp på den fjerde Bærekraftskonferansen i Bergen der blant andre utenriksminister Ine Eriksen Søreide og forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim deltar.
Digital undervisning og hjemmekontor på UiB7.2.2021 15:32:13 CET | Pressemelding
Universitetet i Bergen stenger ned campus, og undervisningen blir digital for alle studenter den kommende uken.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom