Unik kunnskap om innlandsforsøpling

Da Hold Norge Rent gjennomførte våre første målinger av forsøpling langs vassdrag og innsjøer i 2017, var det svært lite kunnskap om innlandsforsøpling i Norge. Vi har fortsatt ikke en tilfredsstillende oversikt over omfang og sammensetning av forsøpling fra norske kilder.
Hvorfor trengs det kunnskap?
Effektiv innsats mot forsøpling er avhengig av kunnskap: Hva er det forsøplingen består av? Hvor kommer den fra? Hvor mye er det? Og hvor mye ny søppel kommer til?
– Hvis vi skal lykkes i kampen mot norsk forsøpling, trenger vi kunnskap om årsakene til forsøpling lokalt, og vi må måle effekten av de tiltakene vi setter inn, sier fagleder for forebygging og opprydding, Mari Mo Osterheider.
Den unike kunnskapen
I 2021 ble 3701 enheter, tilsvarende 224 kilo søppel, plukket og registrert langs norske vassdrag og innsjøer. Dette tilsvarer i gjennomsnitt én bit søppel per meter målt, men søpla fordeler seg ikke jevnt utover kartleggingsområdene.
– Hver elv og innsjø måles to steder for å sammenlikne forsøplingssituasjonen i lett tilgjengelige områder med områder som er mindre tilgjengelige, sier Osterheider.
Mer ferdsel = mer forsøpling
I 2021 ble 72 prosent av søppelet funnet i lett tilgjengelige områder i nærheten av motorisert ferdsel.
Forsøpling fra personlig forbruk dominerer
Folkeforskning fra frivillige ryddeaksjoner peker på næringslivet som den største kilden til forsøpling langs norskekysten, men i innlandet er det forsøpling fra personlig forbruk som dominerer.
Målt i antall utgjør personlig forbruk, sanitæravfall (forsøpling fra toalettet) og fritidsrelatert forsøpling 43 prosent av forsøplingen som ble funnet i måleområdene.
– Hovedvekten av forsøpling fra personlig forbruk kan relateres til konsum av mat, drikke og tobakk, sier Osterheider.
Forsøpling fra næringsaktivitet utgjorde minst 24 prosent av forsøplingen i måleområdene. Landbruk og bygg- og anleggsvirksomhet inkludert veiutbygging er hovedkildene.
Vassdrag og innsjørapporten er produsert med støtte fra Miljødirektoratet.
Nøkkelord
Kontakter
Mari Mo OsterheiderFagleder forebygging og opprydding
Mari har lang erfaring fra arbeid mot forsøpling og har bred kompetanse på feltet. Fra april 2022 har hun ledet Hold Norge Rents avdeling for forebygging og opprydding. I tillegg til å være fagleder er Mari prosjektleder for Kunnskapsbasen og bistår kommunene i arbeidet mot forsøpling.
Merethe HommelsgårdKommunikasjonsleder
HNRs mediekontakt og koordinerer vårt kommunikasjonsarbeid. Hun er ansvarlig for våre nettsider og sosiale medier og er i tillegg blant annet redaktør for HNR-magasinet som kommer ut en gang per år.
Bilder




Om Hold Norge Rent
Hold Norge Rent er en ideell forening som arbeider mot forsøpling. Foreningen skal både forebygge forsøpling og bidra opprydding av søppel. Vår hovedoppgave er å engasjere frivillige til opprydding av eierløst avfall, og et av våre viktigste tiltak er Strandryddeuka som er Norges største kollektive ryddedugnad.
Følg pressemeldinger fra Hold Norge Rent
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Hold Norge Rent på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Hold Norge Rent
Refusjonsordningen for marint avfall er nå åpen24.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemelding
Har du hatt utgifter i forbindelse med en ryddeaksjon i 2025? Da kan du få pengene dine tilbake via Refusjonsordningen for marint avfall. Frist for å søke ordningen er 17. november.
Årets finalistar til ryddeprisen Gullklypa 202416.6.2025 06:45:00 CEST | Pressemelding
Fem finalistar er no nominerte og kjempar om Noregs gjevaste miljøpris, Gullklypa 2024. Dei flotte finalistane er Ellen Sandvik Mikkelsen, Andreas Brandvoll, John Gunnar Broks, Søgne Dykkerklubb og Lamo Marked!
Refusjonsordningen for eierløst marint avfall videreføres i 20256.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemelding
Hold Norge Rent bekrefter at refusjonsordningen for eierløst marint avfall videreføres også i 2025. Dette betyr at frivillige over hele landet kan få dekket sine utgifter i forbindelse med opprydding i marint avfall, og at avfallsselskaper kan søke refusjon for mottak og behandling av avfallet.
Bli med på Byryddedagene 8. - 10. mai og stopp forsøplingen før den når havet!29.4.2025 08:15:57 CEST | Pressemelding
Hold Norge Rent inviterer både by og bygd til å bli med på Byryddedagene 8. - 10. mai 2025! I år utvides den populære Byryddedagen til tre fulle dager der vi sammen kan gjøre en forskjell mot forsøpling i våre byer og tettsteder.
Hjelp til med å rydde under Vårryddedagen lørdag 22. mars!17.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Hold Norge Rent inviterer hele Norge til å delta på årets første nasjonale ryddeaksjon som skal gjøre naturen søppelfri før fuglenes hekketid starter.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom