Ungdomsdrikking bekymrer

I vår ble Ungdata-undersøkelsen gjennomført blant ungdomsskoleelever i Vestfold og Telemark. I undersøkelsen ble ungdommene stilt en rekke spørsmål, blant annet om hvor ofte de drakk alkohol og om de fikk lov av foreldrene å drikke alkohol.
– Ungdata-tallene gir oss verdifull innsikt i ungdommens liv, og en god pekepinn på hvor skoen trykker blant ungdommene våre, sier generalsekretær Katrine Gaustad Pettersen i alkovettorganisasjonen Av-og-til.
Tallene i undersøkelsen viser blant annet at 1 av 4 ungdommer i 10. klasse har vært beruset det siste året, og at 7 prosent av 10.-klasseelever får lov å drikke alkohol av foreldre og foresatte.
– Vi synes tallene er høye. Vi vet at ungdom og alkohol er risikosport, og at sannsynligheten for vold, overgrep, sex man angrer på og deling av uønsket innhold i sosiale medier øker i takt med alkoholinntaket, sier Pettersen.
– Tallene bekymrer oss
Det er noen forskjeller innad i fylket når det gjelder ungdom og alkoholbruk, viser Ungdata-undersøkelsen. På spørsmålet om ungdommen drikker alkohol jevnlig, er snittet for all ungdom i Norge 5 prosent. På kommunenivå i Vestfold og Telemark er tallet dobbelt så høyt noen steder.
– Vi ser at kommunene skiller seg fra hverandre, og at 10 prosent i Tokke, 8 prosent i Holmestrand og 9 prosent i Siljan drikker alkohol jevnlig blant ungdomsskoleelevene. Dette inkluderer 13 og 14-åringene som går i 8. klasse, og tallene bekymrer oss.
Til sammenlikning svarer 1 prosent i Kragerø, 2 prosent det samme i Hjartdal og Fyresdal og 3 prosent i Bamble, Skien og Larvik.
Færre svarer at de ikke drikker
I Norge svarer 85 prosent av ungdomsskoleelever at de ikke drikker alkohol, eller kun har smakt et par ganger. I enkelte kommuner i Vestfold og Telemark er andelen betydelig lavere.
– I Tokke kommune svarer bare 65 prosent det samme, og i Nissedal og Drangedal er tallene 71 og 73 prosent, fremdeles mye lavere enn snittet.
Kragerø er blant kommunene hvor færrest drikker alkohol, med 93 prosent av ungdomsskoleelever som svarer dette. I Vinje og Bamble er tallet 90 prosent, i Notodden 89 prosent, og i Skien 88 prosent.
– Det er god grunn til å utsette ungdoms alkoholdebut, og å redusere inntaket så lenge som mulig. Vi ser at tidlig alkoholdebut og høyt inntak som ung – henger sammen med høyt inntak som voksen, med de utfordringene det innebærer.
Foreldre: – Ta en prat med ungdommen
Pettersen i Av-og-til er tydelig på at den beste medisinen mot ungdom og alkohol, er foreldre som setter klare grenser.
– Til tross for hva mange tror, er faktisk foreldre de ungdom hører mest på når det kommer til alkohol. Og forskning viser at ungdom med klare regler for alkohol hjemme, drikker mindre enn jevnaldrende.
Hun peker på at når ungdom i Vestfold og Telemark er spurt i Ungdata-undersøkelsen om de får lov av foreldrene å drikke alkohol, svarer mange nei.
– Snittet i Norge er 5 prosent, og de aller fleste kommunene i fylket ligger omtrent på snittet og lavere. Som Notodden, Nome, Midt-Telemark, Skien, Siljan, Larvik, Sandefjord, Tønsberg og Horten hvor 4-2 prosent svarer ja. Det er vi glad for å se!
Samtidig er det noen kommuner som skiller seg ut. Som Tinn og Drangedal med 9 og 8 prosent.
– At nesten én av ti ungdomsskoleelever i disse kommunene sier de får lov til å drikke alkohol hjemme, mener vi er for mange.
Hun oppfordrer foreldre til å ta en prat med ungdommen sin, og til å sette klare grenser for alkohol hjemme. Hun advarer også foreldre mot å sende med ungdommen alkohol på fest, i håp om å få større kontroll på hva de drikker.
– Det er en seiglivet mye at det gir økt kontroll å sende med ungdommen alkohol. Vi ser at dette ofte ender opp i tillegg til det ungdommen allerede har planlagt å drikke, eller får tilbudt på fest.
Utvalgte kommunetall
Drikker alkohol jevnlig
Snitt i Norge: 5 prosent
Tokke: 10%
Tinn: 7%
Vinje: 4%
Fyresdal: 2%
Nissedal: 2%
Drangedal: 4%
Kragerø: 1%
Bamble: 3%
Porsgrunn: 5%
Larvik: 3%
Sandefjord: 6%
Holmestrand: 8%
Siljan: 9%
Drikker ikke alkohol/bare smakt noen få ganger
Snitt i Norge: 85 prosent
Vinje: 90%
Notodden: 89%
Hjartdal: 86%
Nome: 87%
Siljan: 79%
Nissedal: 71%
Holmestrand: 79%
Sandefjord: 83%
Midt-Telemark: 78%
Tokke: 65%
Får lov av foreldre/foresatte å drikke alkohol
Snitt i Norge: 5 prosent
Tinn: 9%
Kviteseid: 5%
Seljord: 5%
Midt-Telemark: 4%
Skien: 2%
Holmestrand: 5%
Porsgrunn: 5%
Drangedal: 8%
Tokke: 7%
Om Ungdata-undersøkelsen
Ungdata er lokale barn- og ungdomsundersøkelser der skoleelever over hele landet svarer på spørsmål om hvordan de har det, og hva de driver med på fritiden. Undersøkelsene er tilpasset barn og ungdom på mellomtrinnet (5.-7.-trinn), ungdomstrinnet og i videregående opplæring. Tallene i denne saken er hentet fra fylkesrapporten på ungdomsskolenivå i Vestfold og Telemark, og dataoversikten i Ungdatas kartfunksjon: https://www.ungdata.no/kartside/.
Om Av-og-til
Av-og-til er en alkovettorganisasjon. Vi vil bidra til å redusere de negative følgene av alkoholbruk i samfunnet og gjøre hverdagen tryggere for alle. Vi jobber for at flest mulig skal bruke alkovett. Det er å tenke gjennom om man skal drikke og hvor mye man skal drikke i ulike situasjoner. Alkovett er spesielt viktig på noen områder, og våre satsningsområder for perioden 2021-2025 er: Barn og unge, båt- og sjøliv, ungdom og alkohol, helse og idrett. Bak Av-og-til står bredden av det frivillige Norge. 49 organisasjoner er medlemmer, og mange samarbeider med oss om kampanjene våre både nasjonalt og lokalt. Vi ble etablert i 1981 som Alkokutt, men skiftet i 2007 navn til Av-og-til.
Bilder

Om Av-og-til
Av-og-til er en alkovettorganisasjon. Vi setter fokus på situasjoner der alkohol utgjør en særlig risiko eller kan være til ulempe for andre. Av-og-til vil bidra til å redusere de negative følgene av alkoholbruk i samfunnet og gjøre hverdagen tryggere for alle.
Følg pressemeldinger fra Av-og-til
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Av-og-til på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Av-og-til
Én av tre foreldre har vært brisen foran barna26.6.2025 09:37:48 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at 32 prosent av foreldre har vært påvirket av alkohol i situasjoner der egne barn var til stede. Tallene er høyest blant fedre.
Ungdom i Norge drikker mer20.5.2025 14:39:01 CEST | Pressemelding
Den positive trenden på ungdomsdrikking vi har sett siden slutten av 90-tallet har nå snudd. – Alvorlig og urovekkende, sier alkovettorganisasjon Av-og-til.
– Dessverre mye 17. mai-fyll18.5.2025 07:23:54 CEST | Pressemelding
Vi nordmenn må ta en skikkelig prat om hvordan vi ønsker at Norges bursdag skal feires, sier Av-og-til etter rapporter om fyll og ordensforstyrrelser flere steder på 17. mai.
FYLKESOVERSIKT: Berusede voksne med barn på 17. mai15.5.2025 13:36:47 CEST | Pressemelding
Alkohol og skjenketider på nasjonaldagen har skapt debatt. Ny undersøkelse viser at mange har sett berusede voksne sammen med barn på nasjonaldagen.
Nordmenn om VM-fyll27.2.2025 11:37:02 CET | Pressemelding
Vil det bli mye alkohol under Ski-VM i Trondheim? Folket er delt i spørsmålet. – Vil du på fylla, dra et annet sted enn VM-løypene, oppfordrer alkovettleder Ragnhild Kaski.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom