Ungdom i Norge om koronalivet – ny rapport overrakt statsminister Erna Solberg
Alle har snakket om barn og unges sårbarhet under nedstengingen, men de unge selv har i liten grad blitt spurt og tatt med på råd. Nå har UNICEF Norge samlet 532 norske ungdommers meninger i en rapport som statsminister Erna Solberg tok imot 15. desember.

I rapporten «Uten filter: Hva mener ungdom om myndighetenes håndtering av koronaviruset og smitteverntiltakene» sier 532 unge i alderen 13-19 år sine dønn ærlige meninger om koronalivet der de bor. De har svart anonymt via Messenger gjennom plattformen U-Report.
- Det er godt dokumentert at regjeringens koronatiltak har grepet sterkt inn i barn og unges liv. Fagfolk har ropt varsku. Likevel har de unge selv ikke blitt tatt med inn i ekspertgrupper og beslutningsfora. Det er bekymringsfullt, sier generalsekretær Camilla Viken i UNICEF Norge.
Hun påpeker at det er myndighetenes plikt etter Barnerettighetene å høre hvordan barn og unge selv opplever den nye hverdagen.
– Barn og unges rettigheter må ligge som en grunnplanke i alle vurderinger hos myndighetene som gjelder barn og unge. Derfor er rapporten viktig, sier Viken.
Store variasjoner
Rapporten viser store variasjoner i hvordan ungdom har hatt det. De unge har stor forståelse for at smitteverntiltak er nødvendig, og mange roser tiltakene. Likevel forteller mange at tiltakene har ført til ensomhet, redsel og isolasjon.
52,9 prosent av de unge mener myndighetene ikke har tatt nok hensyn til barn og unge når de har iverksatt tiltak.
En skriver: «Jeg forstår at myndighetene først og fremst tenker på Norge. Men jeg føler barn og unge har kommet veldig langt etter i prioriteringer de har hatt. Vi fikk ikke den oppfølginga vi skal ha på skolen osv. det var kjipt!».
Over 61 prosent sier de har vært redde for å bli smittet, samtidig som 40 prosent svarer at de ikke hadde mulighet til å snakke med helsesykepleier på skolen om viruset.
63 prosent svarer de har hatt mindre kontakt med venner og 79 prosent fikk stengt ned sine fritidsaktiviteter.
Fikk ikke hjelp med skolearbeidet
En del unge synes hjemmeskole har vært stressende og demotiverende. De har følt på et stort press om å takle like stort pensum, like mye lekser, få like gode karakterer og greie eksamen.
De mener regjeringen burde vurdert andre alternativer enn å stenge skolene.
28,2 prosent sier de ikke fikk hjelp med skolearbeidet, mens 14,6 prosent forteller om manglende hjelpemidler for å ha en tilstrekkelig skolehverdag.
Voksne ble prioritert
Mange unge skriver at de er sinte og synes det er dypt urettferdig at myndighetene har prioritert tiltak for voksne, som åpning av utesteder der det kan drikkes alkohol, mens barn og unge selv knapt kunne møte venner eller delta i fritidsaktiviteter.
«Mange av tiltakene har vært uklare og vanskelige å forstå. Noen av reglene har også hatt alt for stort fokus på smittevern, men har glemt bort den psykiske delen av det å være ung og gå på skole», skriver en annen.
Men noen unge opplevde også hjemmeskole som mindre stressende og fikk ro rundt skolearbeidet. Andre skaffet seg nye hobbyer og noen fikk nye venner.
Sterkt, viktig og klokt!
- Vi oppfordrer statsministeren til å lese hver enkelt tilbakemelding, for her er det mye klokt, sterkt og viktig! Men de unge må også få reell mulighet til å medvirke i beslutningsprosesser der politikk blir utformet, sier Camilla Viken.
UNICEF Norge oppfordrer myndigheter, kommuner og skoler til å lytte og lære, og til å ta ungdommen med på råd i evalueringen og utformingen av nye tiltak, og ved en ny nasjonal krise.
I alt 672 unge registrerte seg i plattformen U-Report, som er blitt brukt for første gang i Skandinavia av UNICEF Norge. Av disse skrev 532 ungdommer ned sine meninger og følelser om tiltakene de har levde under i snart 10 måneder.
Nøkkelord
Kontakter
Anne D. NilsenSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 90117452anne.nilsen@unicef.noKristin OudmayerDirektør for barns rettigheter og bærekraft i UNICEF Norge
Tel:902 51 866kristin.oudmayer@unicef.noBilder
Dokumenter
Om UNICEF Norge
Følg saker fra UNICEF Norge
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UNICEF Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra UNICEF Norge
Ny studie: Miljøgifter påvirker barns helse og utvikling7.4.2021 07:00:00 CEST | Pressemelding
Gravide kvinner i Norge, som i resten av verden, er eksponert for tusenvis av kjemikalier som kan påvirke barnas helse og hjerneutvikling. En ny studie viser at nivåene på tungmetaller som bly, kadmium og arsen i mors blod kan øke risikoen for autisme og/eller ADHD hos barnet.
Trade For Aid – NHH-Studenter lanserer en aksjeliga hvor du kan spille med og mot morgendagens ledere - for en god sak!17.3.2021 17:55:45 CET | Pressemelding
Den 22. mars slippes det for første gang en aksjeliga der man kan konkurrere med og spille mot morgendagens ledere. Aksjeligaen, Trade For Aid, er etablert av studentene på Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen. Fokuset i denne aksjeligaen er rettet mot bærekraft. NHH-studentene mener bærekraft og grønne verdier vil forme morgendagens næringsliv og vil skape nye vinnere på børsen.
Emil Bergquist Pedersen blir Youth Advocate for UNICEF Norge12.3.2021 07:00:00 CET | Pressemelding
I fjor donerte han 300.000 kr til UNICEF, nå er verdensmesteren i Fortnite Emil Bergquist Pedersen (19), også kjent som «Nyhrox», blitt UNICEF Norges nye Youth Advocate.
Ti år med krig: Barna i Syria har det verre enn noen gang11.3.2021 07:00:00 CET | Pressemelding
Ti år etter at krigen i Syria startet, er situasjonen verre enn noen gang. Halvparten av befolkningen er avhengig av nødhjelp, 13 millioner mennesker. Matprisene har økt med 236% på et år, og barnearbeid- og barneekteskap har skutt i været.
FN-organisasjoner glade for relokaliseringen av sårbare asylsøkere til Norge3.3.2021 17:26:41 CET | Pressemelding
De tre FN-organisasjonene IOM, (FNs organisasjon for migrasjon), UNHCR (FNs høykommissær for flyktninger) og UNICEF (FNs barnefond) er glade for relokaliseringen av 35 sårbare asylsøkere fra Hellas til Norge i dag. Dette er den første relokaliseringen fra Hellas til Norge siden starten på prosjektet i april 2020.
8 av 10 nordmenn ønsker rettferdig fordeling av covid-19-vaksinen18.12.2020 06:00:00 CET | Pressemelding
De fleste nordmenn mener det er viktig at covid-19-vaksinen fordeles rettferdig i verden. Åtte av ti svarer dette, i en ny undersøkelse for UNICEF Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom