Randstad

Undervurdert krisehjelp fra bemanningsbransjen

Del

Det siste året har vært krevende for både arbeidstakere og arbeidsgivere over hele landet. Koronapandemien har i løpet av kort tid snudd opp ned på en rekke bransjer, der oppsigelser og permitteringer har preget nyhetsbildet. Møre og Romsdal har ikke vært noen unntak, men har også opplevd oppturer der bemanningsbransjen har spilt en viktig rolle med tanke på å få folk tilbake i arbeid.

Bente Anni Ranum, salgssjef i Randstad Ålesund
Bente Anni Ranum, salgssjef i Randstad Ålesund

- Selvsagt er arbeidsmarkedet også hos oss følsomt for kriser. Pandemien var ikke noe unntak, særlig slik vi opplevde de første månedene.  Likevel har det vært gledelig å se hvordan bemanningsbransjen har kunnet skaffe arbeid til mange av de permitterte, forteller salgssjef i Randstad, Bente Anni Ranum som har ledet det lokale kontoret i Ålesund i mange år. 

Med sine fleksible løsninger og nettverk av kompetente medarbeidere ser Randstad at de raskt kan hjelpe bedriftene tilbake til normal drift i vanskelige tider. I tillegg til å bistå med å hente inn kompetanse har de også kunnet bidra som rådgivere i en periode der bedriftene har vært nødt til å endre fokus og retning. 

- Vi opplevde også takknemlighet fra ledige som vi har kunnet hjelpe, og merket at vi bidro til at mange av våre kunder kunne komme raskt i gang etter at samfunnet delvis åpnet opp. Vi tror at bemanningsbransjen i vårt fylke har gitt et godt bidrag til det relativt store fallet i arbeidsledigheten i 2. halvår, fortsetter hun. 

Lav ledighet lokalt

Arbeidsledigheten er i dag ca. 3 % i Møre og Romsdal, og Randstad registrerer at det igjen er konkurranse om de best kvalifiserte når de skal rekruttere og løse oppdragene. Det er ikke minst en fordel for mange av de arbeidssøkende. 

Som verdens største selskap i sin bransje ser Randstad at pandemien har rammet ulike markeder svært forskjellig, men at verdensøkonomien nå er på vei tilbake til normalnivå. På Vestlandskysten er det ikke lengre så stor strøm av jobbsøkere, som det de opplevde tidligere i høst. Dette stemmer også med at Randstad globalt har gitt en oppdatering til børsen om at man raskere enn forventet har kommet tilbake til normal aktivitet. 

- Mye av årsaken til dette er nok at flere av selskapene synes å ha kommet tilbake til normalen, og strømmen av jobbsøkere dermed har snudd.  

Næringslivet på Nord-Vestlandet er kanskje i større grad enn mange andre regioner vant med å kunne håndtere kriser og store konjunktursvingninger, og komme raskt tilbake i lønnsom drift. Det så man på samme måte som under pandemien, også etter finanskrisen i 2008/2009.

Krisebemanning

- Min oppfatning av dette er at de store bemanningsselskapene har vist seg å være en svært viktig del av «kriseberedskapen» i landet. Rett og slett fordi vår bransje sitter på store HR-ressurser med spesialkunnskap om arbeidsmarkedet i ulike deler av landet, som ikke minst i utfordrende tider betyr mye for svært mange. Det å tape inntekt og gå arbeidsledig virker også inn på helsen til de det gjelder og deres pårørende, så det føles derfor ekstra givende å kunne være med og bidra til at både selskaper og ansatte etter hvert kan se lysere tider i møte, forteller Bente Anni Ranum.

For at bedriftene raskt kan klare å omstille seg og ta inn igjen ansatte, har de ressursene som den samlede bemanningsbransjen rår over, ikke minst i dette året vært av avgjørende betydning. 

Meningsløs debatt

- Etter å ha vært i denne bransjen i snart 20 år og opplevd både kriser og store svingninger i arbeidsmarkedet, er det ikke minst ut fra beredskapshensyn for landet og for arbeidsmarkedet generelt, ganske uforståelig at det fortsatt pågår en politisk debatt om bemanningsbransjen har en viktig og berettiget rolle i samfunnet. Hvem skulle ellers sitte med denne kompetansen og kapasiteten til å handle raskt og effektivt, spør Ranum

Å reise tvil om bransjens rolle vil også skade interessene til mange av de svakeste blant de arbeidssøkende, der vikar og bemanningsbransjen tradisjonelt har våget å satse også på de med «huller i CV-en» og gitt de en sjanse for å etablere seg med stabile arbeidsforhold, som neppe hadde oppstått gjennom tradisjonelle søknadsprosesser direkte med bedriftene. 

Krevende bransjer

Overraskende nok er det så langt i 2020 færre konkurser i fylket enn på samme tid i fjor. Noe kan skyldes utsettelser med betaling av skatt og avgifter, men det viser likevel at mange bedrifter til tross for et tungt år har klart å overleve. 

-   Oppsummert opplever vi det slik at mange av våre kunder innenfor industri og administrative bransjer i løpet av høsten synes å ha klart å komme tilbake til «normalen» og vel så det, sier Ranum

Det skal likevel legges til at ikke alt er like positivt, for selv om Randstad ser at det er mange lyspunkter så presiserer også Ranum at selskapet ikke er særlig involvert i de bransjene der pandemien har slått kraftigst. 

- Vi har i liten grad oppdrag og ansatte knyttet til reiseliv, hoteller og serveringsbransjen. For mange av disse er det fra i høst dessverre en helt annen situasjon, etter en uventet hektisk sommer med særlig nordmenn på ferie i eget land.

Ser framover

Ved avslutningen av et tungt år er det optimisme å spore i bransjen. Randstad har gjennom 60 år levd av å matche arbeidsgivere med jobbsøkere, og håper å kunne sette sitt positive fotavtrykk på arbeidslivet også i lang tid framover. Bente Anni Ranum ønsker at flere politikere også fikk øynene opp for den gode jobben som gjøres på alle plan av arbeidslivet. 

- Mitt nyttårsønske for de arbeidssøkende, bedriftene og vår bransje er at flertallet av norske rikspolitikere vil sette seg bedre inn i hvordan bemanningsbransjen arbeider og de gode resultatene som skapes. Dette også med lærdom fra dette kriseåret, som viser at vår bransje utvilsomt har et viktig samfunnsoppdrag, som en naturlig aktør for å opprettholde og utvikle et velfungerende arbeidsmarked.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Bente Anni Ranum, salgssjef i Randstad Ålesund
Bente Anni Ranum, salgssjef i Randstad Ålesund
Last ned bilde

Lenker

Om Randstad

Randstad
Randstad
Kristian Augusts gate 15
0164 Oslo

400 21 400http://www.randstad.no

om Randstad

Randstad er den globale markedslederen innen HR-service. Vi hjelper mennesker og virksomheter med å realisere sitt fulle potensial. Dette gjør vi ved å kombinere kraften i dagens teknologi med vår brennende interesse for mennesker. Dette kaller vi Human Forward. I 2019 hjalp vi mer enn to millioner kandidater med å finne en meningsfylt jobb hos en av våre 280 000 kunder. I tillegg ga vi opplæring til mer enn 350 000 mennesker. Randstad har en tilstedeværelse i 38 land over hele verden, og har en topp-tre markedsposisjon i halvparten av disse. I 2019 hadde Randstad i gjennomsnitt 38 280 egne ansatte og en omsetning på 23,7 mrd Euro. Randstad ble etablert i 1960 og har hovedkontor i Diemen i Nederland. Randstad N.V. er notert på NYSE Euronext. For mer informasjon, se www.randstad.com og www.randstad.no

Følg saker fra Randstad

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Randstad på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Randstad

Bente Slaatten ny direktør for sykepleierområdet hos Randstad Care.16.3.2021 09:13:09 CET | Aktuelt

Den erfarne topplederen kommer fra stillingen som generalsekretær i en av Norges største pasientorganisasjoner, og har lang erfaring fra næringslivet. Blant annet har hun hatt stillingen som konserndirektør med ansvar for brand, kommunikasjon, public affairs i Yara International, samt forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund i 9 år. Bente har en allsidig bakgrunn som utdannet sykepleier og økonom, og vil derfor være en stor styrke for Randstad Care.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom