Undersøker om akupunktur kan redusere kjent senskade hos brystkreftoverlevere

Kreftfri, men ikke frisk. Dette ordtaket brukes ofte av Kreftforeningen og pasienter som har overlevd kreftsykdom, men som sliter med ettervirkninger av behandlingen.
Et symptom som stadig dukker opp blant kvinner som har overlevd brystkreft er fatigue, også kalt kronisk tretthet. Dette er en hyppig forekommende senskade etter kreftbehandling, og for nærmere én av tre brystkreftoverlevere blir den kronisk og kan forringe livskvaliteten.
Nå er forskere fra Norge, England, Korea, Nederland og USA i gang med å studere hvorvidt akupunktur kan bidra til å redusere fatigue hos denne gruppen.
Studien AcuBreast ledes av professor Terje Alræk ved Høyskolen Kristiania i Oslo. Han har forsket på akupunktur i nesten 30 år og håper at forskningsprosjektet vil kunne bidra til å utvikle et nytt behandlingstilbud i Norge.
– Det har ikke tidligere vært utført forskning på akupunkturbehandling knyttet til fatigue hos norske brystkreftoverlevere. Vi håper derfor at denne studien kan gi relevant informasjon, sier Alræk.
Forskerne vil i løpet av studien også registrere endringer i livskvaliteten til deltakerne, inkludert angst og depresjon, smerte, antall hetetokter i løpet av et døgn og søvn. Dette er alle faktorer man antar kan påvirke fatigue.
Akupunktur stadig mer utbredt
De siste tiårene har akupunktur som behandlingsform mot kreftrelaterte plager fått et solid fotfeste i flere medisinske miljøer.
Ved Universitetssykehuset i Zürich har de blant annet utviklet et behandlingsprogram som kombinerer effektiv konvensjonell behandling med komplementære behandlingsformer for brystkreftoverlevere med fatigue. Her har akupunktur nå blitt innlemmet i behandlingstilbudet.
Også i USA blir akupunktur stadig mer utbredt. Ved blant annet Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC) i New York, Dana Farber Cancer Institute i Boston og MD Anderson Cancer Center i Texas brukes akupunktur nå til å behandle senskader hos kvinner som har overlevd brystkreft.
– Det er flott å se at det jobbes med å integrere tilbud om akupunktur til brystkreftoverlevere med fatigue i europeiske land og i USA. Vi kan bare håpe at denne studien, i tillegg til de andre studiene som allerede er gjort, fører til at vi vil se et tilsvarende behandlingstilbud i Norge, forteller Alræk.
Professor Terje Alræk leder studien som skal finne ut om akupunktur kan redusere fatigue hos brystkreftoverlevere. Foto: Hanne Aanensen
Trenger flere deltakere som har overlevd brystkreft
I Norge har vi nasjonale kliniske retningslinjer som anbefaler bruk av akupunktur i tilfeller hvor pasienter slikter med kronisk lave ryggsmerter, ved kjemoterapi- og anestesiindusert kvalme, svangerskapskvalme og kjevesmerter.
Nå håper forskerne at akupunktur kan bli anbefalt som behandlingsmetode også ved fatigue hos brystkreftoverlevere.
– Når internasjonal forskning går i retning av at akupunkturbehandling kan være et alternativ ved senskader etter nødvendig behandling av brystkreft, er det viktig for oss å finne ut om dette kan bli gjeldende i Norge også, sier Alræk.
For å oppnå dette trenger derimot forskningsteamet å komme i kontakt med norske kvinner som har overlevd brystkreft, og som kan tenke seg å være med på AcuBreast-studien.
Håpet er å rekruttere 250 norske kvinner som sliter med senskaden.
– Dette er den første studien i sitt slag her i Norge, og den henvender seg til en gruppe som i dag ikke har tilfredsstillende behandling for sine plager, sier Merete Lindén Dahle, forskningskoordinator for AcuBreast-studien ved Institutt for helse og trening ved Kristiania.
Forskningskoordinator Merete Lindén Dahle ved Høyskolen Kristiania håper mange vil melde seg på AcuBreast-studien. Foto: Jonatan Arvid Quintero
Hun oppfordrer kvinner som har overlevd brystkreft og som sliter med fatigue til å ta kontakt med Høyskolen Kristiania for å melde seg på studien.
– Vi vet det er mange kvinner som venter på dette, så håpet er at vi vil få en strøm av henvendelser fremover.
– Det viktigste for oss er å sette fatigue på dagsorden, fordi det er en tilstand som per i dag ikke har en adekvat behandling. Det er derfor vi ofte sier «kreftfri, men ikke frisk», avslutter professor Terje Alræk.
AcuBreast-studiet er ett av fem forskningsprosjekter som ble tildelt midler fra Rosa Sløyfe, et samarbeid mellom Kreftforeningen og Brystkreftforeningen.
Forskningssøknaden har vært gjennom en internasjonal fagfellevurdering, og studiet skal pågå til juli 2023.
Deltakere som ønsker å bli med i studien må befinne seg i eller kunne reise til følgende steder: Oslo, Kolbotn, Lillestrøm, Vikersund, Fredrikstad, Tønsberg eller Trysil.
Nøkkelord
Kontakter
Michael WerenskioldPresseansvarligHøyskolen Kristiania
Tel:92278772michael.reed@kristiania.noBilder



Om Høyskolen Kristiania
Følg pressemeldinger fra Høyskolen Kristiania
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Høyskolen Kristiania på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Høyskolen Kristiania
Kristiania beklager30.4.2025 11:45:25 CEST | Pressemelding
Kristiania er opptatt av at alle studenter skal behandles likt, og få svar innen rimelig tid. Vi beklager at dette ikke ble etterlevd i forbindelse med en sak knyttet til en eksamensoppgave i 2024. I NRK 29. april, kom det frem at en student ved Kristiania fikk stryk på sin eksamensbesvarelse fordi sensor ikke kunne åpne filen med innleveringen. Hun fikk dessverre ikke tilstrekkelig svar innen rimelig tid, da hun kontaktet studieadministrasjonen om dette. - Vi er fryktelig lei oss for at vi ikke har tatt tak i dette tidligere. Denne situasjonen burde vært unngått. Vi er i dialog med studenten for å løse saken, sier studiedirektør Marianne Østbye ved Høyskolen Kristiania. - Nå går vi gjennom våre rutiner for at dette ikke skal skje igjen. Vi vil også sørge for å informere bedre, slik at det blir enklere for studentene våre å levere besvarelser riktig, sier Østbye.
Flere søker seg til masterstudier på Kristiania28.4.2025 10:57:24 CEST | Pressemelding
Søkertallene til Kristianias masterprogrammer er opp 28 prosent i forhold til i fjor.
Ny forskning: Du sprer reklame uten å vite det10.4.2025 09:42:17 CEST | Pressemelding
Hva skjer når du trykker «liker» på en video eller deler noe i sosiale medier? Du bidrar til å spre reklame – ofte uten å vite det selv. Det viser ny forskning om hvordan sosiale medier påvirker oss.
Et etterlengtet løft for høyere yrkesfaglig utdanning14.3.2025 16:23:36 CET | Pressemelding
Fagskolemeldingen 2025: Åpning for fagskoleutdanninger på nivå 6 og 7 i Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk, økt autonomi og ytterligere økning av kapasitet og finansiering. Fagskolenes viktige rolle i dagens samfunn understrekes og underbygges.
WHO utpeker Kristiania som samarbeidssenter for å bygge tillit og redde liv13.3.2025 10:52:44 CET | Pressemelding
Verdens helseorganisasjons (WHO) regionale kontor for Europa har valgt Kristiania som den første akademiske institusjonen i verden til å samarbeide om å styrke kunnskapsgrunnlaget for risikokommunikasjon, samfunnsengasjement og håndtering av informasjonskriser (RCCE-IM). Målet er å redde flere liv under nye helsekriser ved å bygge opp tillitsbasert RCCE-IM, som er nøkkelen til å beskytte mennesker under epidemier og pandemier.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom