BDO

Under halvparten av virksomhetene i Vestfold og Telemark gjennomfører bærekraftstiltak

Del

I en landsomfattende undersøkelse i regi av BDO har ledere av små og mellomstore bedrifter (SMB) delt deres tanker om og utvikling innen bærekraft og digitalisering. Resultatene viser at virksomheter i Vestfold og Telemark fylke ligger noe under landssnittet på både gjennomføring, måling og rapportering av bærekraftstiltak.

SMB-barometeret avslører at Telemarksbedrifter ligger noe bak på bærekraft.
SMB-barometeret avslører at Telemarksbedrifter ligger noe bak på bærekraft.

SMB-barometeret har tatt pulsen på 1200 virksomheter landet over. Felles for dem er at de har en årlig omsetning opptil 500 millioner kroner. 118 av de spurte virksomhetene holder til i Vestfold og Telemark fylke. Barometeret avslører at fylkets bedrifter ligger noe bak på bærekraft. 47 prosent av de spurte i Vestfold og Telemark gjennomfører bærekraftstiltak, mot 51 prosent på landsbasis. Henholdvis 17 og 10 prosent i Vestfold og Telemark måler og rapporterer på tiltakene, mens tallene på landsbasis er 23 % på måling og 17 % på rapportering.

Det er imidlertid ikke slik fordi bedriftene i Vestfold og Telemark ikke har forutsetninger for eller muligheter til å gjennomføre bærekraftstiltak. Over halvparten svarer at det ikke er behov for, eller relevant, å drive bærekraftig. 1 av 4 svarer i tillegg at de allerede er fornøyde med bedriftens status på bærekraftsområdet.

Ensrettet fokus
83 prosent av bærekraftstiltakene er rettet mot klima og miljø. Dette skiller seg imidlertid ikke fra øvrige landsdeler i Norge; bærekraft betyr miljøvennlig for mange.

I Vestfold og Telemark er svært liten andel av tiltakene, mellom 4 og 9 prosent, rettet mot sosiale forhold eller forhold knyttet til virksomhetsstyring, de to andre pilarene i bærekraftig forretningsutvikling. Denne andelen er langt lavere enn på landsbasis, og det er en spesialt lav andel i Vestfold og Telemark som retter tiltakene mot sosiale forhold.

6 av 10 digitaliserer

62 prosent av virksomhetene i Vestfold og Telemark har gjennomført, gjennomfører eller skal gjennomføre tiltak for å digitalisere virksomheten. 36 prosent av disse oppgir «forventninger fra andre» som motivasjon bak tiltakene. Denne motivasjonsdriveren er langt høyere i Vestfold og Telemark enn i landet for øvrig, hvor tallet er 21 prosent.

1 av 4 virksomheter i Vestfold og Telemark mener at tiltakene vil bidra til et bedre tilbud til kundene, og bedre styringsinformasjon for virksomheten. 70 prosent forventer at digitaliseringstiltakene bidrar til økt lønnsomhet og effektivisering.

- Det er grunn til å tro at både bærekraft og digitalisering vil prege de små og mellomstore bedriftene i tiden fremover. De som ikke har det på radaren kan få mye å gjøre når kunder og omgivelser øker sine forventinger til virksomhetens drift, sier Geir Bjarne Sørensen, Partner og leder for region Telemark i BDO.

Om SMB-barometeret
På vegne av BDO har Norstat/Varde Hartmark gjennomført en undersøkelse blant 1200 små og mellomstore bedrifter (SMB) fra hele landet. SMB defineres her som virksomheter med opp til 500 millioner i omsetning. Virksomhetene representerer et tverrsnitt av norske SMBer med tanke på geografi og omsetning. Undersøkelsen ble gjennomført i november-desember 2021. 118 av SMBene som har deltatt i undersøkelsen er lokalisert i Vestfold og Telemark. Se hele fylkesbarometeret her: https://www.bdo.no/nb-no/smb-barometeret/vestfold-og-telemark

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

SMB-barometeret avslører at Telemarksbedrifter ligger noe bak på bærekraft.
SMB-barometeret avslører at Telemarksbedrifter ligger noe bak på bærekraft.
Last ned bilde
SMB-barometeret viser at Vestfoldsbedrifter ligger noe bak på bærekraft.
SMB-barometeret viser at Vestfoldsbedrifter ligger noe bak på bærekraft.
Last ned bilde

Lenker

Om BDO

BDO
BDO
Hovedkontor i Vika Atrium, Munkedamsveien 45
0250 Oslo

23 11 91 00http://www.bdo.no

Nye ideer. Ambisiøse planer. Store drømmer. Over hele landet jobber tusenvis av virksomheter og organisasjoner hardt for å skape verdier. Og over hele landet er BDO til stede for å hjelpe dem. Vi er et autorisert regnskapsførerselskap og internasjonalt rådgivnings- og revisjonsselskap med dypt fotfeste i norsk samfunns- og næringsliv. Vi kjenner utfordringene, ser mulighetene og engasjerer oss sterkt for at kundene våre skal nå målene sine.

I Norge har vi over 1 800 ansatte og mer enn 75 kontorer over hele landet. Våre kunder er alt fra store, verdensomspennende selskaper til små og mellomstore bedrifter. Vi har kunder fra de fleste bransjer i både privat og offentlig sektor.

Internasjonalt er BDO til stede i 167 land og teller mer enn 97 000 ansatte. Ved behov, samarbeider vi med store deler av nettverket om både internasjonale og nasjonale kunder.

Følg pressemeldinger fra BDO

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra BDO på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra BDO

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom