Fritt Ord

Ukrainske journalister og krigsreportere til Norge for å motta Free Media Awards

Del
Mandag 17. oktober kommer fem ukrainske journalister og fotografer til Oslo for å motta årets Free Media Awards fra Fritt Ord og ZEIT-Stiftung. Prisene gis for modig og fri journalistikk, også i krig og under russisk okkupasjon. Fotograf Jonas Bendiksen holder tale til prisvinnerne. Ukrainere i Norge sier de fem presse-prisene oppleves som moralsk støtte i krigen mot Russland.
TIL NORGE: Fotojournalist Evgeniy Maloletka på flukt fra en brann i en hveteåker etter et russisk angrep ved den ukrainsk-russiske grensen i Kharkiv, Ukraina 29. juli i 2022.  Fotografiet er tatt av fotojournalist Mstyslav Chernov. Begge har vunnet Free Media Awards og kommer til Oslo.
TIL NORGE: Fotojournalist Evgeniy Maloletka på flukt fra en brann i en hveteåker etter et russisk angrep ved den ukrainsk-russiske grensen i Kharkiv, Ukraina 29. juli i 2022. Fotografiet er tatt av fotojournalist Mstyslav Chernov. Begge har vunnet Free Media Awards og kommer til Oslo.

På Nobelinstituttet i Oslo 17. oktober klokken 13-15 overrekkes årets Free Media Awards. Prisene går til fem journalister, og mange av dem dekker krigen i Ukraina. Konkret går de til fem vinnere: Mstyslav Chernov og Evgeniy Maloletka (beleiringen og bombingen av Mariupol), Nataliya Gumenyuk (reportasjer fra Kharkiv, Butsja og Mykolajiv), Katerina Sergatskova (nettavisen Zaborona og undersøkende reportasjer), fotograf og videograf Andriy Dubchak (frontlinjen i Donbas) og frilansjournalist Vladyslav Yesypenko (journalist og nå politisk fange på Krim). Yesypenko representeres av sin familie, siden han sitter fengslet. 

Journalister i brutal krig og fiksere

– Fotografer, videografer, journalister, krigskorrespondenter og medier i Ukraina arbeider med livet som innsats under Russlands brutale krigføring i landet. Prisene i 2022 er en anerkjennelse av deres innsats for å dokumentere lidelsene og utfordringene den ukrainske befolkningen står overfor på grunn av fiendtlige ødeleggelser og krigsforbrytelser begått av russiske tropper. Det journalistiske arbeidetutført under ekstreme omstendigheter er av eksepsjonell kvalitet, skrev juryen da prisene ble annonsert i august. I tillegg gir juryen spesiell anerkjennelse til alle «fiksere» – ukrainere, mange av dem selv journalister, som bistår utenlandske korrespondenter i å dekke krigen. 

Desinformasjon og propaganda

– Dette er en svært viktig pris. Krigsforløpet i Ukraina angår oss alle, men det er utrolig vanskelig å få oversikt og trenge forbi all desinformasjonen og propagandaen, sier den Norges-baserte fotografen Jonas Bendiksen, medlem av det internasjonale fotografkollektivet Magnum Photos. Han har jobbet syv år i det tidligere Sovjetunionen, og nylig utga han bok om falske nyheter og fotografier – der han med vilje rigget juks som ingen la merke til. 

– Prisvinnerne utøver journalistfaget under ekstremt vanskelige forhold, og ofte med stor personlig risiko, men vi er helt avhengige av innsikten de gir oss, sier Bendiksen. Han sier han er beæret over å få holde talen til dem, «både som leser og kollega». Prisvinnerne vil også holde taler under utdelingen. 

Forsvarer pressefrihetens ved EUs grenser  

Bendiksen får støtte av ZEIT-Stiftung-direktør Manuel J. Hartung og Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås. 

– Noe av den modigste og viktigste journalistikken som blir til i vår tid, lages under Russlands krig mot Ukraina, sier Åmås. 

– Uten deres fotografier og deres detaljerte beretninger fra Mariupol, Butsja og Mykolajiv ville mange utenlandske medier ikke vært i stand til å rapportere om krigen. Ukrainske journalister forsvarer pressefriheten ved EUs grenser, sier Hartung. 

Journalister har betalt en høy pris

Flere ukrainere som bor i Norge, vil være til stede på utdelingen. 

– Jeg er veldig glad for at juryen har valgt disse høyt verdige prisvinnere. De er helter. Jeg håper prisen får deres budskap frem på vegne av det ukrainske folk som kjemper mot Russlands ubegripelig grusomme angrep, sier Iryna Sabor, medlem av Den Ukrainske Forening Norge. 

Hun legger til at ukrainske journalister alltid har betalt en høy pris i kampen for demokrati i Ukraina. Historisk har symbolet på dette vært drapet på grunnleggeren av avisen Ukrainska Pravda, Georgij Gongadze. 

Prosjektdirektør i Fritt Ord, Bente Roalsvig, sier det er gledelig at så mange av journalistene personlig kunne komme til Norge for å motta prisene. Mange av dem kan på kort varsel måtte rykke ut til front-hendelser, og de fleste har måttet søke spesiell utreisetillatelse for å være til stede. 

Mer informasjon

Mer om prisen og tidligere vinnere kan du lese her. Seremonien vil foregå på engelsk. Flere detaljer om arrangement og årets vinnere på frittord.no

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

TIL NORGE: Fotojournalist Evgeniy Maloletka på flukt fra en brann i en hveteåker etter et russisk angrep ved den ukrainsk-russiske grensen i Kharkiv, Ukraina 29. juli i 2022.  Fotografiet er tatt av fotojournalist Mstyslav Chernov. Begge har vunnet Free Media Awards og kommer til Oslo.
TIL NORGE: Fotojournalist Evgeniy Maloletka på flukt fra en brann i en hveteåker etter et russisk angrep ved den ukrainsk-russiske grensen i Kharkiv, Ukraina 29. juli i 2022. Fotografiet er tatt av fotojournalist Mstyslav Chernov. Begge har vunnet Free Media Awards og kommer til Oslo.
Last ned bilde
KOMMER TIL NORGE: Andriy Dubchak (bildet)  er blant fem vinnere av årets Free Media Awards. Flere av dem dekker krigen i Ukraina. Prisen deles ut i Oslo 17. oktober.
KOMMER TIL NORGE: Andriy Dubchak (bildet) er blant fem vinnere av årets Free Media Awards. Flere av dem dekker krigen i Ukraina. Prisen deles ut i Oslo 17. oktober.
Last ned bilde
Vladyslav Yesypenko
Vladyslav Yesypenko
Last ned bilde
Mstyslav Chernov
Mstyslav Chernov
Last ned bilde

Lenker

Om Fritt Ord

Fritt Ord
Fritt Ord
Uranienborgveien 2
0258 Oslo

23 01 46 46http://www.frittord.no

Fritt Ord er en allmennyttig privat stiftelse som arbeider for å fremme ytringsfrihet, offentlig debatt, kunst og kultur i Norge, men arbeider også internasjonalt om prosjekter direkte knyttet til ytringsfrihet og fri journalistikk. 

Følg pressemeldinger fra Fritt Ord

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Fritt Ord på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Fritt Ord

PÅMINNER (Presseinvitasjon) Hele mediedekningen av 22. juli kartlagt for første gang25.10.2022 16:04:15 CEST | Presseinvitasjon

For første gang er 11 års mediedekning av 22. juli-terroren systematisk analysert. Nesten 500 000 avisartikler er publisert om den høyreekstreme terroraksjonen i regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011 helt fra hendelsen og frem til sommeren 2022. Fritt Ord inviterer presse, forskere og politikere til pressekonferanse om analysen onsdag 26. oktober kl 1000-1130 i Stiftelsen Fritt Ords lokaler i Uranienborgveien 2, Oslo. “Ytringsansvar” og “Utøyakort” er blant stikkord fra debatten som foranlediget rapporten.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom