UiS klager etter avslag på psykologisøknad
16 måneder brukte NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) på behandlingen av UiS sin søknad om å etablere profesjonsstudium i psykologi. Søknaden ble avslått fordi det manglet én ansettelse innen personlighetspsykologi og komiteen ønsket noe mer praksis. UiS har fått beskjed om at en ny søknad ikke vil behandles før i 2024. Det vil dermed ta flere år for å kunne få et slikt studium på plass.
– Vi stiller spørsmål ved om det var en slik prosess Stortinget og regjeringen så for seg da man åpnet for at nye institusjoner kunne søke akkreditering til rettsvitenskap, psykologi og teologi. Prosessen bærer preg av rigid kontroll fremfor kvalitetsutvikling, sier Astrid Birgitte Eggen, prorektor for utdanning ved UiS.
Ønsker vedtaket omgjort
Universitetet i Stavanger er uenig i vurderingen til NOKUT og ønsker vedtaket om avslag omgjort.
– Vi mener man burde åpne for at en akkreditering kan gis på vilkår om at påpekte mangler blir rettet opp innen oppstart av studiet. I vårt tilfelle ville det vært god tid til å rette opp i disse manglene, ettersom den tidligste oppstarten vil være høsten 2024, sier Eggen.
Kritisk til ressursbruk
Hvis klagen ikke blir tatt til følge, må UiS bruke ressurser på en helt ny søknad for ny behandling hos NOKUT. Dette er dekan Turid Borgen ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet sterkt kritisk til.
– Vi har et bredt og sterkt fagmiljø innen psykologi og en god studieplan på plass. Med små justeringer står vi klare til å utdanne kompetanse som samfunnet har behov for. Det er stor etterspørsel etter kliniske psykologer i fylket, sier hun.
Hun viser til vedvarende nasjonale utfordringer med å rekruttere og beholde psykologkompetanse både i kommunale tjenester og på sykehus. Kommunene i Rogaland har lavest psykologdekning i landet, med 0,5 psykolog-årsverk per 10.000 innbyggere (SSB).
Store svakheter ved prosessen
UiS har ikke blitt invitert til dialog med NOKUT om de elementene som komiteen mener burde vært styrket. En konstruktiv prosess for å sikre en studieplan som oppfyller kravene, ville bidratt til at samfunnet raskere ville fått tilgang til flere kliniske psykologer.
UiS har følgende innsigelser mot hvordan NOKUT forvalter oppdraget fra Kunnskapsdepartementet på:
- Urimelig lang behandlingstid
- Uforutsigbarhet og manglende dialog
- Urimelig forhold mellom behandlingstid og frist for tilsvar
- Forutsetning om detaljerte praksisavtaler med navn på veiledere som potensielt skal veilede i 2030 eller senere
- Manglende tillit til institusjonene
NOKUT oppnevnte dessuten en komité på fire personer til å vurdere søknaden, hvor tre av medlemmene er fra norske institusjoner som tilbyr profesjonsstudium i psykologi.
Langdryg og lukket behandling
UiS søkte NOKUT om akkreditering 15. oktober 2021. Over 12 måneder senere mottok UiS en foreløpig konklusjon med tre ukers frist for tilsvar. Den foreløpige konklusjonen pekte på mangler på tre områder: Universitetet måtte styrke fagstaben med tre årsverk med særlig vekt på dobbeltkompetanse (både vitenskapelig og klinisk kompetanse), sørge for mer forpliktende praksisavtaler og tilby mer praksis i starten av studieløpet.
Da UiS leverte tilsvar innen fristen var sju nye psykologer med dobbeltkompetanse ansatt, bindende praksisavtaler for langt flere enn 48 praksisplasser var inngått og studieprogrammet var endret for å tilby mer praksis gjennom hele studieløpet.
Det endelige avslaget kom 14. februar 2023, 16 måneder etter at søknaden ble sendt. Konklusjonen var at UiS må ansette én person med førstestillingskompetanse i personlighetspsykologi. I tillegg må UiS tilby noe mer praksis tidlig i studiet. Det er ingen innvendinger til planlagt hovedpraksis.
De gjenstående manglene er marginale og UiS bestrider derfor NOKUTs vedtak gjennom en fyldig klage.
Se hele klagen fra Universitetet i Stavanger på NOKUTs vedtak
Her kan du lese NOKUTs vedtak om avslag på søknad om profesjonsstudium i psykologi
Kontakter
Astrid Birgitte EggenProrektor for utdanning
Tel:51831023Tel:413 24 572astrid.b.eggen@uis.noTurid BorgenDekanDet samfunnsvitenskapelige fakultet
Tel:932 66 522turid.borgen@uis.noBilder
Lenker
Om Universitetet i Stavanger (UiS)
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Stavanger (UiS)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Stavanger (UiS) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Stavanger (UiS)
Digitalt bibliotek med barnebøker blir tilgjengelig for alle20.11.2024 15:39:48 CET | Pressemelding
Forskningsprosjektet «Sprell» ved Universitetet i Stavanger er nå ferdigstilt. Et resultat av prosjektet er at flere av bøkene som er utprøvd digitalt, nå kan benyttes fritt.
Steffens-forelesningen 2024: – Kampen for dyrevern er også kampen for menneskenes verdighet14.11.2024 14:29:08 CET | Pressemelding
Gjennom å utnytte dyr, og gjøre dem usynlige ved å ikke ta deres lidelse inn over oss, mister vi noe av vår menneskelighet. Det mener filosof Alice Crary som 21. november holder årets Steffens-forelesning «All justice is animal justice» ved Universitetet i Stavanger.
Nå skal lesegleden opp i SFO!31.10.2024 08:45:58 CET | Pressemelding
Gjennom lesesatsingen Tid for lesing lanserer Nasjonalt lesesenter, UiS nå en unik satsing mot SFO og AKS. Materiellet retter seg mot barn og SFO-ansatte, og vil inspirere til lek, leseglede og inkludering.
Skal forske på hva som hemmer og fremmer selvregulering blant førsteklassinger3.10.2024 15:18:07 CEST | Pressemelding
Forskningsprosjektet «SELFICON– Self-regulation in Context» skal undersøke kontekstuelle faktorer som påvirker førsteklassingers selvregulering. Nå har prosjektet fått 12 millioner kroner fra Norges forskningsråd.
Setter elevers leseferdigheter på dagsorden for skoleledere i Nord-Norge3.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Dersom norske skoler skal lykkes med å igjen få opp leseferdighetene til barn og unge, er det et felles krafttak som skal til. Nå reiser Nasjonalt lesesenter på turné i Nord-Norge for å nå ut til skoleledere og skolesjefer i landsdelen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom