Universitetet i Bergen (UiB)

UiB-professor Inga Berre er ERC-mottaker nummer 10 000

Del

Som forsker nummer 10 000 som har fått finansiering fra Det europeiske forskningsrådet (ERC) vil professor Inga Berre bruke anvendt matematikk for å forstå hva som skjer i undergrunnen når varme skal utvinnes fra jordas indre.

Inga Berre Foto: Eivind Senneset
Inga Berre Foto: Eivind Senneset

– Det kanskje mest fascinerende med anvendt matematikk er at vi gjennom å bygge effektive matematiske modeller kan studere svært kompliserte prosesser som vi ellers ikke ville kunne forstå, sier Berre, som skal ta fatt på sitt nye ERC-prosjekt i august 2021.

10 000 ERC-stipender

Det europeiske forskningsrådet (ERC) markerte i et digitalt arrangement 6. mai at 10 000 forskere har fått ERC-finansiering. Under markeringen ble det offentliggjort at stipendmottaker nummer 10 000 var matematikeren Inga Berre, som ble tildelt et Consolidator Grant i desember 2020. Blant gratulantene var lederne for EU-kommisjonen Ursula von der Leyen, EU-parlamentet David Sassoli og ERC-president Bourguignon, i tillegg til EUs kommisjonær for forskning Mariya Gabriel.

UiB-professoren er takknemlig for tildelingen. Finansieringen gir muligheten til å bygge opp et team rundt et prosjekt på forskningsfeltet hun sammen med kolleger gjennom flere år har bygget opp ved UiB. Dette dreier seg om matematisk modellering av prosesser i geotermiske systemer dypt nede i undergrunnen.

I prosjektet ønsker Berre sammen med forskerteamet blant annet å simulere kompliserte prosesser i geotermiske systemer, og utvikle nye matematiske modeller.

– Formålet er å skape et tydeligere bilde av hvordan ulike prosesser, som oppstår dypt under overflaten i utvikling og produksjon av geotermiske reservoarer, henger sammen, sier hun.

Bidrag til grønn omstilling

ERC-prosjektet er teoretisk rettet, men det å forstå hvordan man mer effektivt og bærekraftig kan utvinne denne type energi, vil i neste steg kunne være et viktig bidrag til det internasjonale samfunnets grønne omstilling.

– Om vi lykkes, kan kunnskapen brukes til å utnytte ressursene på en sikker og mer effektiv måte i fremtidig energiproduksjon. Hvis vi eksempelvis klarer å nå høyere temperaturer og energitetthet, kan vi gange opp produksjonen av energi fra hver enkelt produksjonsbrønn sammenlignet med tradisjonell geotermisk produksjon, sier Berre.

Stolt rektor

– Jeg er stolt av at en av våre fremste forskere løftes frem som mottaker nummer 10 000 i ERC-programmet, sier UiB-rektor Margareth Hagen, og legger til at hun ser frem til å følge prosjektet til Berre de kommende årene.

Hagen mener Det europeiske forskningsrådet sin finansiering av nysgjerrighetsdrevet, grunnleggende forskning spiller en avgjørende rolle i arbeidet med å styrke forskningsmiljøer i Europa. Å lykkes med søknadene om ERC-stipender er en viktig satsing for UiB.

– ERC-stipender er blant de mest prestisjefylte forskningsstipendene i verden, og tildelingene går til forskere som ligger helt i front innen sine felt. ERC er enestående viktig i å fremme verdien av kunnskap i seg selv og grunnleggende forskning.Finansieringen av politisk uavhengig og grensesprengende forskning har stor betydning for samfunnet, sier Hagen, og viser til at dette er grunnen til at UiB i fjor tok initiativ til kampanjen «Friends of the ERC»; et opprop for å sikre finansiering til nettopp ERC i det nye forskningsprogrammet Horisont Europa de kommende syv årene.

Sundli Tveit og Asheim gratulerer

– Jeg vil gratulere professor Inga Berre, Universitetet i Bergen og hele forsknings-Norge. I ERC er eneste kriterium vitenskapelig kvalitet, og den nysgjerrighetsdrevne og banebrytende forskningen er avgjørende for kunnskapsutviklingen. Norske forskere hevder seg godt i Europa, og det er fantastisk at Berre fra Universitetet i Bergen trekkes frem av Det europeiske forskningsrådet til å motta ERC-stipend nummer 10 000, sier administrerende direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit.

– Dette er en jubeldag for Norge og norsk forskning, og jeg er stolt over alle de dyktige forskerne vi har i landet. Det å motta et ERC-stipend er en av de mest prestisjefylte tildelingene en akademiker kan oppnå, og denne markeringen viser at det er fullt mulig for Norge å hevde seg blant de beste i verden, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim.

Fakta:

Professor Inga Berre ved Matematisk institutt mottok i desember 2020 ERC Consolidator Grant for prosjektet Mathematical and Numerical Modelling of Process-Structure Interaction in Fractured Geothermal Systems. (MaPSI)

Tverrfaglig prosjekt i grenselandet mellom anvendt matematikk, beregningsorientert fysikk og geovitenskap.

Varighet: 2021-2026. Tildelingen fra ERC er på opptil 2 millioner euro, over 5 år.

Blant de 10 000 forskerne er det rundt 140 forskere ved norske institusjoner som har fått ERC-tildeling. 33 av tildelingene har gått til 32 forskere ved Universitetet i Bergen.

Last ned ERC in a nutshell – 10 000 grantees
Last ned Facts and figures – 10 000 grantees

Kontakter

Inga Berre, professor i matematikk, Universitetet i Bergen
Telefon 99042244 (tilgjengelig kun via sms på torsdag)
E-post: inga.berre@uib.no

https://www.uib.no/personer/Inga.Berre

 

Bilder

Inga Berre Foto: Eivind Senneset
Inga Berre Foto: Eivind Senneset
Last ned bilde

Om Universitetet i Bergen (UiB)

Universitetet i Bergen (UiB)
Universitetet i Bergen (UiB)
Postboks 7800
5020 Bergen

+47 55 58 00 00http://www.uib.no

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom