Universitetet i Bergen (UiB)

UiB får fornyet FN-mandat på bærekraft og hav

Del

I 2018 ble Universitetet i Bergen utpekt av FN som globalt knutepunkt for bærekraftsmål 14, livet i havet, i tre år. Nå har FN kunngjort at UiB får tre nye år i denne rollen.

Rektor Margareth Hagen mottar et FN-sertifikat fra Lise Øvreås i SDG Bergen som viser at UiB er FNs universitet for bærekraftsmål 2021-2024. Ellers i bildet, t.v marin direktør Amund Måge og Edvard Hviding fra SDG Bergen.
Foto: Eivind Senneset, UiB
Rektor Margareth Hagen mottar et FN-sertifikat fra Lise Øvreås i SDG Bergen som viser at UiB er FNs universitet for bærekraftsmål 2021-2024. Ellers i bildet, t.v marin direktør Amund Måge og Edvard Hviding fra SDG Bergen. Foto: Eivind Senneset, UiB

– Vi er utrolig stolte over at FN har valgt Universitetet i Bergen som sitt havuniversitet for en ny treårsperiode. At dette skjer samtidig som FNs havforskningstiår offisielt er sparket i gang nå i juni er en stor ære for oss, sier rektor Margareth Hagen og fortsetter:

– FN ønsker at vi skal inspirere andre i utdanningssektoren og verdens befolkning generelt. Dette er en forpliktelse vi tar med det største alvor. Ikke minst har vi de siste årene jobbet for å transformere utdanningen vår i bærekraftig retning. Alle våre studenter skal nå bli kjent med bærekraftsmålene som del av forberedende utdanning.

Utdanning i havorienterte fag, som omfatter bærekraftsmål 14, er et område der UiB nå satser sterkt.

– Vi har tett dialog med næringsliv, kommune, fylkeskommune og ulike arbeidslivsrelevante aktører for å skape utdanningstilbud som skal bidra til den blågrønne utviklingen, sier UiBs rektor.

Hun nevner eksempler som et eget tverrfaglig kurs på bærekraftig hav, deltakelse på One Ocean-ekspedisjonen om bord på seilskipet Statsraad Lehmkuhl, et EU-støttet program for å utdanne fremtidens havforskningsledere, sivilingeniørstudier på bærekraftig hav og, sist, men ikke minst, et unikt ph.d.-program mellom UiB og University of the South Pacific i Stillehavet som er støttet av Utenriksdepartementet. Alt dette bygger på UiBs posisjon som Norges ledende universitet på hav og bærekraft.

– Universitetet har alltid vært sterke på havforskning og sist uke ble vi for fjerde år på rad rangert blant verdens ti fremste havforskningsuniversitet på den anerkjente Shanghai-rankingen, sier hun.

UiB deltok på FNs første havkonferanse i juni 2017, noe som ble det startskuddet for et sterkt engasjement på bærekraftsmål 14.

– Vår rolle har vært som inspirasjonskilde for andre i utdanningssektoren. Når vi nå får tre nye år skal vi bygge videre på dette og sammen med partnere nasjonalt og internasjonalt utvikle den tverrfagligheten i utdanning og forskning som er nødvendig for å bidra til bærekraftig utvikling, sier rektor Hagen.

Universitetet i Bergen har jobbet tett med ulike deler av FN-systemet gjennom SDG Bergen-initiativet, som også har bidratt med vitenskapelig rådgivning til norske myndigheter og flere lands myndigheter gjennom samarbeid med globale partnere.

– Gratulerer til Universitetet i Bergen med sin andre periode som SDG14 knutepunkt. Da jeg var president for FNs generalforsamling i 2017, var UiB blant de første til å svare på min utfordring til universiteter i hele verden om å engasjere seg for bærekraftsmålene, sier Peter Thomson, FNs generalsekretærs spesialutsending for havet, og fortsetter:

– Som et av verdens ledende havorienterte universiteter, tok UiB deretter en lederrolle på den første FN-havkonferansen i 2017 i New York. Her inngikk UiB i partnerskap med institusjoner fra det globale sør flere frivillige avtaler om samarbeid innen havforskning og -utdanning. Siden den gang har UiB vært en inspirasjon for andre i utdanningssektoren ved å vise betydningen av å nå delmålene i bærekraftsmål 14 for å nå alle de 17 bærekraftsmålene.

Også den nylig avgåtte lederen for United Nations Academic Impact (UNAI), som står for den praktiske utnevnelsen av FNs bærekraftsuniversiteter, hadde varme ord å si.

– Thor Heyerdahl minnet oss på at «Mer en noen annen del av planeten vår er havet et klassisk eksempel på det absolutte behov for global handling». Vi er stolte over å se at Universitetet i Bergen leder an i dette arbeidet på akademisk og vitenskapelig nivå, og siden 2018 har satt bærekraftsmål 14 på dagsorden i sin FN-rolle. Vi er trygge på at de vil innfri forventningene også de tre neste årene, sier tidligere UNAI-sjef Ramu Damodaran.

Kontakter

Rektor Margareth Hagen – mobil: 416 19 662, e-post: margareth.hagen@uib.no

Seniorrådgiver Sverre Ole Drønen (SDG Bergen) – mobil: 482 25 020, e-post: sverre.dronen@uib.no

Bilder

Rektor Margareth Hagen mottar et FN-sertifikat fra Lise Øvreås i SDG Bergen som viser at UiB er FNs universitet for bærekraftsmål 2021-2024. Ellers i bildet, t.v marin direktør Amund Måge og Edvard Hviding fra SDG Bergen.
Foto: Eivind Senneset, UiB
Rektor Margareth Hagen mottar et FN-sertifikat fra Lise Øvreås i SDG Bergen som viser at UiB er FNs universitet for bærekraftsmål 2021-2024. Ellers i bildet, t.v marin direktør Amund Måge og Edvard Hviding fra SDG Bergen. Foto: Eivind Senneset, UiB
Last ned bilde

Om Universitetet i Bergen (UiB)

Universitetet i Bergen (UiB)
Universitetet i Bergen (UiB)
Postboks 7800
5020 Bergen

+47 55 58 00 00http://www.uib.no

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom