UiB deltar i internasjonalt samarbeid for raskere utvikling av nye vaksiner

Vaksiner er blant de mest effektive hjelpemidlene vi har for folkehelsen, og redder årlig livet til anslagsvis 2,5 millioner mennesker i verden. Vaksiner beskytter også mot alvorlig sykdom og uførhet.
Å utvikle en ny vaksine er vanligvis en lang og kostbar prosess, og i gjennomsnitt tar det ca. 10 år før vaksinen er klar på markedet. Å utnytte fremskritt innen teknologi og datavitenskap vil derfor være avgjørende for å legge til rette for raskere vaksineutvikling, slik vaksinene mot Covid-19 var et eksempel på.
«Inno4Vac» er et offentlig-privat prosjekt som blir koordinert av det europeiske vaksinesamarbeidet European Vaccine Initiative (EVI). Samarbeidet involverer mer enn 41 partnere fra 11 europeiske land.
Det overordnede målet med prosjektet er å utvikle bedre verktøy for å fremskynde utvikling og produksjon av nye vaksiner.
– For å klare dette trenger vi å forstå immunforsvaret bedre, og ha gode humane modeller for å produsere vaksiner på en smidigere måte, sier professor Rebecca Jane Cox ved Influensasenteret, UiB.
Av andre institusjoner i Norge deltar også Universitetet i Oslo i samarbeidet. En sentral del av prosjektet går ut på å ta i bruk kunstig intelligens og 3D-modeller for å forstå mer av hvordan smitte oppstår, og hvordan nye vaksiner kan produseres mer effektivt.
Prosjektet starter opp 1. september og skal pågå fram til 28. februar 2027.
Kontakter
Rebecca Jane Cox
Professor, Leder av Influensasenteret, UiB
E-post: Rebecca.Cox@uib.no
Tlf: +47 452 42 974
Bilder

Om Universitetet i Bergen (UiB)
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Sammen for å skape en ansvarlig medieframtid: DN Media Group og Factiverse blir nye partnere i SFI MediaFutures17.6.2025 13:26:29 CEST | Pressemelding
Bergen, 16. juni 2025 – SFI MediaFutures får to nye partnere. DN Media Group og den norske oppstartsbedriften Factiverse blir nå en del av forskningskonsortiet. Begge deler et tydelig mål: å utvikle ansvarlig, fremtidsrettet teknologi for mediebransjen.
UiB får 200 millioner til forskning på hybrid intelligens og læring11.6.2025 11:00:42 CEST | Pressemelding
Hybrid intelligens er fremtiden, ifølge professor Barbara Wasson. Hun leder det nye forskningssenteret AI LEARN som skal forske på samspillet mellom menneskelig og kunstig intelligens (KI) de neste fem årene.
Holbergprisen overrakt til professor Gayatri Chakravorty Spivak5.6.2025 16:59:41 CEST | Pressemelding
H.K.H Kronprins Haakon overrakte i dag Holbergprisen til den indiske forskeren Gayatri Chakravorty Spivak, for hennes banebrytende forskning innen litteraturvitenskap og filosofi.
Forskningspris til prosjekt om ME-sykes møte med helsevesenet5.6.2025 13:50:05 CEST | Pressemelding
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun kunngjorde i dag at vinneren av Holbergprisen i skolen 2025 er Vilde Seip Frydenlund, med prosjektet «Men du ser ikke syk ut».
Overvekt hos tenåringsgutter kan skade helsen til fremtidige barn27.5.2025 09:00:00 CEST | Pressemelding
En ny studie antyder at gutters overvekt i tidlig tenårene kan skade genene til sine fremtidige barn, og dermed øke risikoen for at barna utvikler astma, fedme og nedsatt lungefunksjon.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom