Universitetet i Bergen (UiB)

UiB deltar i internasjonalt samarbeid for raskere utvikling av nye vaksiner

Del

Gjennom det internasjonale vaksineprosjektet «Inno4Vac» skal Universitetet i Bergen bidra til forskning og innovasjon for å muliggjøre raskere utvikling og produksjon av nye vaksiner.

Professor Rebecca Jane Cox ved Influensasenteret, UiB. Foto: Jørgen Barth
Professor Rebecca Jane Cox ved Influensasenteret, UiB. Foto: Jørgen Barth

Vaksiner er blant de mest effektive hjelpemidlene vi har for folkehelsen, og redder årlig livet til anslagsvis 2,5 millioner mennesker i verden. Vaksiner beskytter også mot alvorlig sykdom og uførhet.

Å utvikle en ny vaksine er vanligvis en lang og kostbar prosess, og i gjennomsnitt tar det ca. 10 år før vaksinen er klar på markedet. Å utnytte fremskritt innen teknologi og datavitenskap vil derfor være avgjørende for å legge til rette for raskere vaksineutvikling, slik vaksinene mot Covid-19 var et eksempel på.

«Inno4Vac» er et offentlig-privat prosjekt som blir koordinert av det europeiske vaksinesamarbeidet European Vaccine Initiative (EVI). Samarbeidet involverer mer enn 41 partnere fra 11 europeiske land.

Det overordnede målet med prosjektet er å utvikle bedre verktøy for å fremskynde utvikling og produksjon av nye vaksiner.

– For å klare dette trenger vi å forstå immunforsvaret bedre, og ha gode humane modeller for å produsere vaksiner på en smidigere måte, sier professor Rebecca Jane Cox ved Influensasenteret, UiB.

Av andre institusjoner i Norge deltar også Universitetet i Oslo i samarbeidet. En sentral del av prosjektet går ut på å ta i bruk kunstig intelligens og 3D-modeller for å forstå mer av hvordan smitte oppstår, og hvordan nye vaksiner kan produseres mer effektivt.

Prosjektet starter opp 1. september og skal pågå fram til 28. februar 2027.

Kontakter

Rebecca Jane Cox
Professor, Leder av Influensasenteret, UiB
E-post: Rebecca.Cox@uib.no
Tlf: +47 452 42 974

Bilder

Professor Rebecca Jane Cox ved Influensasenteret, UiB. Foto: Jørgen Barth
Professor Rebecca Jane Cox ved Influensasenteret, UiB. Foto: Jørgen Barth
Last ned bilde

Om Universitetet i Bergen (UiB)

Universitetet i Bergen (UiB)
Universitetet i Bergen (UiB)
Postboks 7800
5020 Bergen

+47 55 58 00 00http://www.uib.no

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

Presseinvitasjon fra Forskningsdagene i Bergen20.9.2021 14:30:00 CEST | Presseinvitasjon

Forskningsdagene på Akvariet Fredag 24. september kl. 18.00 Night at the Aquarium - Hav, fred og konflikt. I januar ble FNs havforskningstiår sparket i gang, og Statsraad Lehmkuhl har nettopp begynt på sin 19 måneder lange jordomseiling. I den forbindelse ønsker Forskningsdagene i Bergen å rette oppmerksomheten mot havene og hvordan stater samarbeider om store havområder til tross for politiske forskjeller og konflikter. En rekke forskere vil denne kvelden gi oss et innblikk i hva One Ocean-seilasen handler om, og hvilke utfordringer og muligheter vi står overfor når det gjelder å bruke havet og marine ressurser på en bærekraftig måte. Samarbeid mellom Akvariet i Bergen, One Ocean, Bergen Næringsråd og Statsraad Lehmkuhl. Forskningsdagene på Grand Hotel Terminus Fredag 24. september kl. 19.00 Nobody puts overgangsalderen in the corner! Vi har lenge vært på minussiden når det gjelder kunnskap om kvinnehelse. Spesielt overgangsalderen er et tema mange har et forhold til, men ikke snakker

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom