Ubemannet båt krysset Atlanterhavet

Del

For første gang har en ubemannet båt styrt av kunstig intelligens krysset Atlanterhavet på egenhånd. Ferden var ledd i et havforskningsprosjekt med mål om at ubemannede båter ved egen hjelp skal kunne samle viktige havdata.

Det var i juni at båten spekket av sensorer og dataløsninger fra IBM etter 40 døgn på havet nådde frem på reisen mellom Plymouth i Storbritannia og Halifax i Canada. Båten er en 15 meter lang og 6,2 meter bred katamaran som er utstyrt med seks kamera, mer enn 30 sensorer og 15 enheter for observasjoner og prosessering som alle gir innspill til den kunstig intelligente datamaskin-kapteinen. Båten er ikke fjernstyrt. Alle beregninger og beslutninger ble gjort om bord av datamaskinene der. Båten har dieselmotor.

Værdata ble lastet ned underveis – som beslutningsgrunnlag for navigasjonen. Havobservasjoner ble lastet opp underveis.

Den selvkjørende båten er blitt til i samarbeid mellom den ideelle forskningsorganisasjonen ProMare og IBM. Det er ProMare og NTNU-forsker Fredrik Søreide som står for designet, mens IBM har stått for programvaren og datasystemene om bord.

Den virtuelle kapteinen på båten som heter Mayflower - har blant annet trent seg opp med å scanne over en million maritime bilder for å kjenne igjen skip, broer, land, fisk, fugler, dyr, søppel og annet som fartøyet kan observere underveis.

Behovet for informasjon om havet har aldri vært større. Ifølge FNs klimapanel er havet varmere, mer forurenset og mer uforutsigbart enn noen gang før. Mayflower er designet for å samle viktig informasjon om havet på en trygg, fleksibel og kostnadseffektiv måte.

For mer informasjon, se https://mas400.com/ og https://newsroom.ibm.com/The-Mayflower-Autonomous-Ship-Has-Reached-North-America

Nøkkelord

Bilder

Om IBM Norge

IBM Norge
IBM Norge
Lakkegata 53
0183 Oslo

https://www.ibm.com/no-en

IBM er verdensledende innen hybridsky og kunstig intelligens, og betjener kunder i mer enn 170 land. Mer enn 3 200 kunder bruker IBMs hybride skyplattform for å akselerere sine digitale transformasjonsreiser, og totalt har mer enn 30 000 av dem henvendt seg til IBM for å realisere verdi fra dataene sine – denne kundelisten inkluderer blant annet ni av ti av verdens største banker.

Veiledet av prinsipper om tillit, åpenhet og støtte for et mer inkluderende samfunn, er IBM også forpliktet til å være en ansvarlig forvalter av teknologi og en kraft for det gode i verden. For mer informasjon, besøk: www.ibm.com.

Følg pressemeldinger fra IBM Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra IBM Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra IBM Norge