Uakseptabel opptreden av EU i fiskevernsonen

Torsdag hadde fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen møte med EUs miljø-, hav- og fiskerikommissær Virginijus Sinkevičius.
- Norge protesterer mot EUs ensidige kvotefastsettelse i fiskevernsonen ved Svalbard. Dette er helt uakseptabel opptreden av EU. Det er Norge som har enerett til å regulere fisket i fiskevernsonen ved Svalbard, og det er bare Norge som kan tildele EU fiskekvoter i området, sier Ingebrigtsen.
- EU har i for 2021 tildelt seg selv en kvote på 28 431 tonn torsk i fiskevernsonen. Dette strider mot Norges suverene rettigheter etter havretten, og vi ser svært alvorlig på EUs ensidige kvotefastsettelse. Jeg har derfor gjort det klart overfor EU at ethvert fiske utover Norges kvotetildelinger vil være et ulovlig fiske og vil bli håndhevet av kystvakten på alminnelig måte, sier fiskeri- og sjømatministeren.
Ny kvote etter brexit
Helt siden opprettelsen av sonen har Norge tildelt kvoter til tredjeland som fisket i området før sonen ble opprettet, slik at de kan fortsette sitt historiske fiske. Disse kvotene har vært basert på fisket i tiårsperioden før opprettelse av sonen. Ut fra denne velprøvde fordelingsnøkkelen har Norge for 2021 tildelt EU en torskekvote i fiskevernsonen på 17 885 tonn. Som følge av Storbritannias uttreden fra EU kan ikke lenger Storbritannias historiske fiske danne grunnlag for kvote til EU, og Storbritannias historiske fiske ble derfor trukket fra da EUs kvote skulle beregnes.
Fiskevernsonen ved Svalbard ble opprettet i 1977 og strekker seg 200 nautiske mil ut fra grunnlinjen ved Svalbard. Det er Norge som fastsetter fiskerireguleringer i dette området, og formålet med opprettelsen av sonen var først og fremst å oppnå kontroll med fisket i området og forhindre overfiske. Dette har vært et svært viktig bidrag for å lykkes med bærekraftig forvaltning av fiskebestandene.
Alminnelige fiskeriavtaler med EU og Storbritannia
Det pågår forhandlinger mellom Norge, EU og Storbritannia om fiskeriavtaler for 2021. Disse forhandlingene vil avgjøre totalkvotene for delte bestander og spørsmålene om adgang til hverandres soner og kvotebytte. Kommissær Sinkevičius var enig i at det nå må bli fortgang i disse forhandlingene, slik at vi kan få på plass avtaler for 2021.
Bilder
Om Nærings- og fiskeridepartementet

Kongens Gate 8
0032 Oslo
Pressevakt: 902 51 303 (ikkje SMS)https://www.regjeringen.no/nfd
Departementet (NFD) utformar ein framtidsretta nærings- og sjømatpolitikk.
Følg pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nærings- og fiskeridepartementet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet
Norge og Italia skal samarbeide om kritiske råvarer9.7.2025 16:55:56 CEST | Pressemelding
Næringsminister Cecilie Myrseth møtte Italias industriminister Adolfo Urso i Roma for å følge opp avtalen mellom Norge og Italia om samarbeid om kritiske råvarer.
Norge inngår stor og viktig frihandelsavtale3.7.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
I går ettermiddag ble Norge og de andre EFTA-landene enige om en ny frihandelsavtale med MERCOSUR-landene i Sør-Amerika. Energi, industrivarer, skipsfart og sjømat er blant næringene som vil få bedre markedsadgang.
Næringsministeren til Ukraine Recovery Conference (URC) i Roma1.7.2025 11:38:08 CEST | Pressemelding
9.–11. juli er næringsminister Cecilie Myrseth i Roma for blant annet å representere Norge på gjenoppbyggingskonferansen Ukraine Recovery Conference.
Nytt regelverk på plass - åpner for søknader om fiskeoppdrett på land igjen1.7.2025 08:01:00 CEST | Pressemelding
Nærings- og fiskeridepartementet har i dag fastsatt endring av laksetildelingsforskriften og akvabiosikkerhetsforskriften. Endringene innebærer en presisering av vilkår for plassering av anlegg, slik at grensen mellom hva som anses å være på land og i sjø blir tydeligere. Det innføres krav om desinfeksjon av inntaksvann for anlegg på land for å begrense risiko for spredning av smittestoff via vann.
I dag får Konkurransetilsynet et nytt verktøy for å bekjempe alvorlige konkurranseproblemer1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Markedsetterforskning er et nytt verktøy for Konkurransetilsynet, som kan bidra til bedre konkurranse. God konkurranse er viktig for at forbrukerne skal få rimelige priser og godt utvalg. Markedsetterforskning vil gjelde for alle markeder, inkludert dagligvarebransjen. Reglene om markedsetterforskning trer i kraft 1. juli.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom