SINTEF

Tydelige luminanskontraster bidrar til god orientering og farevarsling

Del

Byggforskserien gir en enkel beskrivelse av hvordan man kan beregne luminanskontrast i prosjekteringsfasen og hvordan man dokumenterer at forskriftskrav er ivaretatt.

Tydelige kontraster bidrar til god orientering. Caritashaus am Hauptbahnhof, Wien. Foto og design: buero bauer
Tydelige kontraster bidrar til god orientering. Caritashaus am Hauptbahnhof, Wien. Foto og design: buero bauer

Den nye anvisningen 220.114 Prosjektering av luminanskontrast omhandler visuelle kontraster og forklarer begrepene som benyttes for å beskrive kontraster.

– Bruk av luminanskontraster kan bidra til bedre orientering og at man finner fram raskt, og er viktig for å varsle fare. Hensikten med anvisningen er å gi en enkel oppskrift for prosjektering av luminanskontrast i byggverk, sier arkitekt og seniorrådgiver Luise Schlunk i SINTEF.

TEK17 stiller generelle krav

Byggteknisk forskrift (TEK17) stiller generelle krav til synlighet og luminanskontrast ved for eksempel inngangsparti og markering av inntrinn og håndløper. Anvisningen viser hvordan luminanskontraster kan beregnes i prosjekteringsfasen, etterprøves i ferdig byggverk og hvordan man dokumenterer at forskriftskrav er ivaretatt.

Utforming av omgivelser med synlige kontraster krever oppmerksomhet rundt fargebruk og hensiktsmessig belysning. For å få til luminanskontraster som en integrert del av det arkitektoniske konseptet, bør farger og materialer velges samtidig som man prosjekterer belysning.

– God lesbarhet og luminanskontraster trenger ikke gå på bekostning av visuelle kvaliteter. Ved valg av materialer og farger bør man ta hensyn til arkitekturen samtidig som farger og materialer må gi god lesbarhet. Det er fullt mulig å utforme omgivelser som har estetiske kvaliteter og samtidig er i tråd med prinsippet om universell utforming, sier Schlunk.

Kontakter

Bilder

Tydelige kontraster bidrar til god orientering. Caritashaus am Hauptbahnhof, Wien. Foto og design: buero bauer
Tydelige kontraster bidrar til god orientering. Caritashaus am Hauptbahnhof, Wien. Foto og design: buero bauer
Last ned bilde

Om SINTEF

SINTEF
SINTEF
Strindveien 4
7034 Trondheim

40 00 51 00http://www.sintef.no

Om SINTEF Community

SINTEF Community er et forskningsinstitutt for bærekraftig utvikling av bygg, infrastruktur og mobilitet. Vi skaper verdier for våre kunder og samfunnet gjennom forskning og utvikling, forskningsbasert rådgivning, sertifisering og kunnskapsformidling. Vi har spisskompetanse innenfor fagområder som arkitektur, bygg, vann, samferdsel og samfunnsøkonomi. Vi utvikler fremtidens løsninger for et bærekraftig samfunn.

Følg pressemeldinger fra SINTEF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra SINTEF

Nytt laboratorium og SINTEFs 150 batteriforskere skal løfte norsk konkurransekraft på batterier6.5.2021 16:31:18 CEST | Pressemelding

Det pågår et globalt kunnskapskappløp i alle deler av verdikjeden knyttet til produksjon, bruk og gjenbruk av batterier. Det uavhengige forskningsinstituttet SINTEF investerer nå 45 millioner kroner i et laboratorium for produksjon og testing av battericeller som skal stå klar i løpet av året. Laboratoriet vil bli lokalisert i Trondheim og vil gi norsk næringsliv med ambisjoner innenfor batteriindustri muligheten til å konkurrere på internasjonalt nivå. – Norge og SINTEF har fremragende forskningsmiljøer innen elektrokjemisk forskning. Batterier som forsknings- og innovasjonstema engasjerer allerede 150 forskere i SINTEF. Nå retter vi kunnskapen på flere av våre lokasjoner inn mot et nytt, stort SINTEF laboratorium for å støtte de høye ambisjonene om å etablere industri knyttet til batteriproduksjon i Norge. For å lykkes med en slik industriambisjon er det nødvendig med en forskningsinfrastruktur i verdensklasse som kan bidra til utvikling og verifikasjon av teknologien i produksjonsli

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom