Tusenvis av kilo søppel ryddet i Arktis via prosjektet Arctic Cleanup

I 2021 samlet frivillige i Finnmark og Island inn totalt 3 743 kilo marin forsøpling, og i 2022 ble det ryddet hele 20 938 kilo fra strender i Finnmark, Island og Grønland. Tilsammen er over 24 000 kilo søppel fjernet fra sårbare områder.
Det er lokale ryddeaktører i Finnmark og Island som har hatt ansvaret for å mobilisere frivillige og koordinere ryddeaksjoner og datainnsamling (registert i Ocean Conservancys verktøy Tides og i Rydde). I tillegg har Hold Norge Rent gjennomført en pilot i Grønland.
Godt samarbeid i de arktiske områdene
Arctic Cleanup skal favne om hele Arktis og er et internasjonalt samarbeid mellom Hold Norge Rent (HNR), Ocean Conservancy (OC) og lokale ryddemiljøer i Arktis.
- I Finnmark har vi inngått samarbeid med Finnmark Friluftsråd, og i Island har vi inngått samarbeid med Veraldarvinir – Worldwide Friends, mens det er Ocean Conservancy som har ansvaret for aktiviteten i Alaska og Canada, sier prosjektleder i Hold Norge Rent, Heidi Gromstad.
Usikker fremtid for Arctic Cleanup
Interessen for Arctic Cleanup er nå i ferd med å spre seg i regionen, og i tillegg har nye aktører i Alaska, Sverige og Finland vist interesse for å delta i prosjektet. Dessverre er 2023 foreløpig det siste året med finansiering.
- Per i dag vet vi ikke om Arctic Cleanup kan videreføres i 2024, og vi har derfor satt oss ambisiøse mål for 2023, avslører Gromstad.
- Det foreligger planer om en ekspedisjon i deler av Arktis for å skape engasjement, innhente mer kunnskap og øke bevisstheten om marin forsøpling som miljøproblem i det utsatte og sårbare området, men mer kan jeg ikke avsløre, sier hun.
Fakta om prosjektet:
Arctic Cleanup inngår som en del av Arktisk råds «Regional Action Plan on Marine Litter» under PAME. Prosjektet skal engasjere og bevisstgjøre befolkningen, tilreisende, næringslivet og myndighetene, og samtidig belyse utfordringene knyttet til marin forsøpling i Arktis. Les rapporten om Arctic Cleanup 2021-2022 her.
Nøkkelord
Bilder

Lenker
Om Hold Norge Rent
Hold Norge Rent er en ideell forening som arbeider mot forsøpling. Foreningen skal både forebygge forsøpling og bidra opprydding av søppel. Vår hovedoppgave er å engasjere frivillige til opprydding av eierløst avfall, og et av våre viktigste tiltak er Strandryddeuka som er Norges største kollektive ryddedugnad.
Følg pressemeldinger fra Hold Norge Rent
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Hold Norge Rent på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Hold Norge Rent
Presseinvitasjon til Vårryddedagen 18. mars: Rydd en sørlandsstrand14.3.2023 10:00:00 CET | Presseinvitasjon
Lørdag 18. mars arrangeres årets første nasjonale ryddeaksjon for frivillige, Vårryddedagen! I den forbindelse inviterer Hold Norge Rent og Sjøsjukt til ryddedugnad i Arendal.
Søppelet dukker opp når snøen smelter13.3.2023 06:45:00 CET | Pressemelding
Et sikkert vårtegn er at det dukker opp søppel i takt med at snøen smelter. Lørdag 18. mars er det derfor klart for Vårryddedagen, og Hold Norge Rent ber om hjelp til å rydde før fuglene kommer for å hekke.
Over 800 000 nordmenn ryddet søppel i 202216.2.2023 08:00:00 CET | Pressemelding
Hold Norge Rents årlige Ipsos-undersøkelse om frivillig opprydding viser at engasjementet stadig øker.
Hvem fortjener miljøprisen Gullklypa 2022?14.2.2023 07:00:00 CET | Pressemelding
Hold Norge Rent trenger forslag til landets mest inspirerende rydder eller andre som har gjort en stor innsats mot forsøpling. Meld inn din kandidat til miljøprisen Gullklypa 2022!
Arrangører jobber for å unngå forsøpling utendørs9.2.2023 08:00:00 CET | Pressemelding
En samlet arrangementsbransje var til stede for å høre mer om forbruksreduksjon, gjenbruksløsninger og håndtering av forsøpling da Hold Norge Rent og Bymiljøetaten inviterte til seminar og workshop på Kulturhuset onsdag denne uken.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom