Hold Norge Rent

Tusenvis av kilo søppel ryddet i Arktis via prosjektet Arctic Cleanup

Del
Siden oppstarten av prosjektet Arctic Cleanup i 2021 har frivillige i Finnmark og Island ryddet over 24 000 kilo søppel fra sårbar arktisk natur.
Hold Norge Rent rydder i Nuuk, Grønland.
Hold Norge Rent rydder i Nuuk, Grønland.

I 2021 samlet frivillige i Finnmark og Island inn totalt 3743 kilo marin forsøpling, og i 2022 ble det ryddet hele 20938 kilo fra strender i Finnmark, Island og Grønland. Tilsammen er over 24 000 kilo søppel fjernet fra sårbare områder.

Det er lokale ryddeaktører i Finnmark og Island som har hatt ansvaret for å mobilisere frivillige og koordinere ryddeaksjoner og datainnsamling (registert i Ocean Conservancys verktøy Tides og i Rydde). I tillegg har Hold Norge Rent gjennomført en pilot i Grønland.

Godt samarbeid i de arktiske områdene

Arctic Cleanup skal favne om hele Arktis og er et internasjonalt samarbeid mellom Hold Norge Rent (HNR), Ocean Conservancy (OC) og lokale ryddemiljøer i Arktis.

- I Finnmark har vi inngått samarbeid med Finnmark Friluftsråd, og i Island har vi inngått samarbeid med Veraldarvinir – Worldwide Friends, mens det er Ocean Conservancy som har ansvaret for aktiviteten i Alaska og Canada, sier prosjektleder i Hold Norge Rent, Heidi Gromstad.

Usikker fremtid for Arctic Cleanup

Interessen for Arctic Cleanup er nå i ferd med å spre seg i regionen, og i tillegg har nye aktører i Alaska, Sverige og Finland vist interesse for å delta i prosjektet. Dessverre er 2023 foreløpig det siste året med finansiering. 

- Per i dag vet vi ikke om Arctic Cleanup kan videreføres i 2024, og vi har derfor satt oss ambisiøse mål for 2023, avslører Gromstad. 

- Det foreligger planer om en ekspedisjon i deler av Arktis for å skape engasjement, innhente mer kunnskap og øke bevisstheten om marin forsøpling som miljøproblem i det utsatte og sårbare området, men mer kan jeg ikke avsløre, sier hun.

Fakta om prosjektet:

Arctic Cleanup inngår som en del av Arktisk råds «Regional Action Plan on Marine Litter» under PAME. Prosjektet skal engasjere og bevisstgjøre befolkningen, tilreisende, næringslivet og myndighetene, og samtidig belyse utfordringene knyttet til marin forsøpling i Arktis. Les rapporten om Arctic Cleanup 2021-2022 her.

Nøkkelord

Bilder

Hold Norge Rent rydder i Nuuk, Grønland.
Hold Norge Rent rydder i Nuuk, Grønland.
Last ned bilde

Lenker

Om Hold Norge Rent

Hold Norge Rent
Nedre Vollgate 9
0158 Oslo

400 01 438https://holdnorgerent.no

Hold Norge Rent er en ideell forening som arbeider mot forsøpling. Foreningen skal både forebygge forsøpling og bidra opprydding av søppel. Vår hovedoppgave er å engasjere frivillige til opprydding av eierløst avfall, og et av våre viktigste tiltak er Strandryddeuka som er Norges største kollektive ryddedugnad.

Følg pressemeldinger fra Hold Norge Rent

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Hold Norge Rent på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Hold Norge Rent

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom