Turmat er populært: – Perfekt høstkos
I løpet av koronaperioden har omtrent hver fjerde nordmann spist flere måltider ute i naturen enn de gjorde tidligere. De aller fleste ønsker å beholde de nye vanene i tiden framover.
Det viser rapporten «Friluftsliv og korona», som er laget av Ipsos på initiativ fra Norsk Friluftsliv.
– Det er veldig moro at så mange er bitt av turmat-basillen! Nest etter turgåing er dette den friluftsaktiviteten som aller flest har gjort mer av, så her snakker vi om en trend mange har omfavnet med åpne armer, sier Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.
Tallene viser at interessen er størst blant ungdom og voksne under 40 år, der over 30 prosent har økt antallet måltider utendørs under pandemien. Av disse ønsker de aller fleste, over 80 prosent, å beholde den nye turvanen.
Lier er ikke overrasket over at det er nettopp disse aldersgruppene som har omfavnet trenden.
– Jeg tror mange unge opplever at det å ta et måltid ute, gjerne kombinert med et bål, er en super måte å koble av og kose seg med venner eller kjæresten. Og for de i småbarnsfasen er det jo en perfekt aktivitet med barna, som kan gjøres både rimelig og lavterskel.
Norsk Friluftsliv oppfordrer til å benytte anledningen til å ta et måltid utendørs nå i høst.
– Hvorfor ikke bruke høstferien eller en av helgene framover til å ta et måltid ute? Det å møtes og lage mat på bål, primus eller på annet vis, er perfekt høstkos! Dere trenger verken å gå langt eller lage noe avansert for at det skal bli en flott opplevelse, sier Lier.
På nettsiden turmat.no finner du over 150 oppskrifter på spennende mat fra alle verdenshjørner, som er egnet til å tilberede ute.
-
Oppskrift: Quiche på primus
Quiche på primusen er enklere å lage enn du tror, spesielt om du bytter ut paideigen med tortillalefser.
Ingredienser:
- 2 hele egg
- 3 eggeplommer
- 2 dl kremfløte
- 1.5 dl creme fraiche
- 1 ts salt
- 1 ts pepper
- 1 neve revet ost
- 1 tortillalefse
- 8 skiver elgpølse
- 2 stk vårløk
Dette gjør du hjemme:
Pisk sammen egg, eggeplommer, kremfløte, creme fraiche, salt og pepper. Ha det over på en brusflaske eller en drikkeflaske.
Del opp elgpølsen og vårløken i tynne skiver, og ha det over i en liten matboks. Ta med revet ost.
Dette gjør du på tur:
Ha litt olje i en stekepanne. Ha tortillalefsen i stekepannen og fyll opp med eggeblandingen. Ha i skivene med elgpølse og vårløk. Ha i revet ost til slutt.
Fyr opp primusen på lav varme. Det er viktig at blussen er på det laveste slik at quichen ikke svir seg. Quichen er ferdig når eggeblandingen har stivnet.
Kilde: Turmat.no/Anine Gutubakken Byles, Norges Jeger og Fiskerforbund
Nøkkelord
Kontakter
Bente LierGeneralsekretær
Tel:90880437bente.lier@norskfriluftsliv.noBilder
Om Norsk Friluftsliv
Norsk Friluftsliv er fellesorganisasjonen for de 18 store friluftslivsorganisasjonene, med én million medlemskap og flere enn 5000 lag og foreninger.
Vårt oppdrag er å jobbe for at våre medlemsorganisasjoner er i best mulig stand til å bidra til friluftsglede for flere - oftere. Hvert år arrangerer vi Friluftslivets uke over hele landet, fra første helg i september.
Våre medlemsorganisasjoner: 4H Norge, Den Norske Turistforening, Forbundet KYSTEN, Norges Turmarsjforbund, Norges Jeger- og fiskerforbund, KFUK-KFUM-speiderne, Kristen Idrettskontakt, Norges klatreforbund, Norges orienteringsforbund, Norges Padleforbund, Norges Røde Kors, Norges speiderforbund, Skiforeningen, Syklistenes landsforening, Norsk Kennel klub, Norges Seilforbund, Det norske Skogselskap og Norges Sopp- og nyttevekstforbund.
Følg pressemeldinger fra Norsk Friluftsliv
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Friluftsliv på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Friluftsliv
På mandag starter det nasjonale bålforbudet12.4.2024 06:00:00 CEST | Pressemelding
15. april starter det generelle bålforbudet for å forhindre skog- og lyngbrann. Noen steder kan du likevel tenne bål, dersom forholdene tilsier det.
Stadig flere mener vi bygger ned for mye natur19.2.2024 14:27:40 CET | Pressemelding
6 av 10 mener nå at det tillates for mye utbygging i naturen, viser ferske tall fra Ipsos. Motstanden har økt betraktelig på bare tre år.
Frykter ny løsning for besøksbidrag kan gå ut over allemannsretten6.2.2024 16:58:26 CET | Pressemelding
I regjeringens nye veikart for reiselivsnæringen foreslår de at kommunene skal kunne innkreve lokale besøksbidrag. – Dette må ikke gå ut over gratisprinsippet i naturen, advarer Norsk Friluftsliv.
Nedbygging bekymrer stadig flere: 7 av 10 mener kommunene bør innføre markagrenser9.1.2024 12:41:45 CET | Pressemelding
Flere enn før er bekymret for tap av natur. – Nå ønsker folk seg aktiv politisk handling, og den gode nyheten er at løsningene finnes og har bred støtte, mener Norsk Friluftsliv.
Norsk Friluftsliv: – Gledelig løft for friluftsliv og natur i statsbudsjettet5.12.2023 14:51:56 CET | Pressemelding
Budsjettforliket mellom regjeringen og SV resulterte i fem ekstra millioner til friluftsliv, i tillegg til flere viktige satsinger for naturen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom